Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Petar I Njegoš, 1809. god: Nijesam puštao nijednog Crnogorca i Brđanina da ide Karađorđu u pomoć

Dakle, kaže Petar I - ''ja do sada niesam puštao niednoga Crnogorca ni Brđanina mimo našieh granica da ide Karađorđiju na pomoć''. Nije puštao, jer sebe i Crnogorce nije smatrao dijelom srpskog naroda.

Piše: Miroslav Ćosović

Dvadesetosmog maja 1809. godine Petar I Njegoš je napisao pismo skadarskom Tahir paši, pismo je objavljeno prvi put još 1856. godine.

AKTUELNO JE OBJAVILO VIŠE ČLANAKA O IDENTITETSKIM OSJEĆAJIMA PETRA I NJEGOŠA

Srpski nacionalisti tvrde da su svi Petrovići bili Srbi, pa tako i za Petra I Petrovića Njegoša, koji je u narodu poznat kao Sv. Petar Cetinjski.

No, vladika Petar I je nebrojeno puta narod kojem je bio duhovni (pa i svjetovni) vođa – nazvao Crnogorcima, nikad Srbima. Ako razmatramo što je Petar I smatrao – kojoj većoj naciji Crnogorci pripadaju, na osnovu njegovih pisanjȃ možemo zaključiti da je Crnogorce u širem smislu pribrajao Sloveno-Ilirskom narodu, to je isti narod koji je kasnije nazivan Jugosloveni.

U prilog tome portal Aktuelno je 1. XII prošle godine objavio članak “Petar I piše Karađorđu: “Naša i sreća svega SLOVENO ILIRIČESKOGA NARODA zavisi” koji potkrepljuje ovu tvrdnju.

Aktuelno je i u članku ”Petar I Njegoš 6. XII 1785, iz Minska piše ruskom caru: “Svemu narodu SLAVENO-ILIRSKOMU…” pokazalo da je Petar I Crnogorce smatrao dijelom Sloveno-Ilira. Ima još dokaza u prilog tvrdnji da je Petar I Crnogorce svrstavao među Sloveno-Ilire, biće prilikȃ da ih pokažemo.

Aktuelno je u članku ”Petar I Njegoš napisao 1804. pismo dečanskom igumanu, još jedan dokaz da sebe nije smatrao Srbinom” pokazalo i pismo Petra I igumanu manastira Dečani, iz 1804. godine, u kom cetinjski mitropolit kaže – “mi Crnogorci i sa beogradske strane Srbi”. Razdvajao je Crnogorce i Srbe, Crnogorce nije smatrao Srbima.

Aktuelno je 16. aprila ove godine pokazalo da je Petar I svoj jezik nije imenovao kao srpski, u tekstu ”Petar I Njegoš maršalu Marmonu: “Vaše pismo na francezskom jeziku i na SLAVENSKI prevedeno”.

Aktuelno je prije nekoliko dana u članku Petar I Njegoš ruskom caru 1817. god: “Krv je naroda crnogorskoga tako čista, kao što mu je i duša vedra” objavilo još jedan dokaz o snažnom crnogorskom identitetu mitropolita Petra I.

DA JE BIO SRBIN, POSLAO BI VOJNIKE U POMOĆ KARAĐORĐU

Najbolji dokaz da Petar I sebe nije smatrao pripadnikom srpskog naroda je to što nikako nije htio da pomogne Karađorđu u Prvom srpskom ustanku koji je trajao od 1804. do 1813. godine. Karađorđe i srpski ustanici su ga nekoliko puta molili da digne Crnogorce na oružje protiv Turaka, ali, od toga ništa nije bilo.

Odnos prema Karađorđevom ustanku Petra I jasno se vidi kada se pročita njegovo pismo koje je prije 214 godina uputio Tahir paši – koji je stolovao u Skadru.

Pismo su objavili Andrija Luburić i Špiro Perović u knjizi “Porijeklo i prošlost dinastije Petrovića, knjiga prva” (Beograd, 1940), na stranama 250 i 251. Oni su pismo preuzeli iz lista Sedmica u kome je objavljeno 1856. godine, na strani 49.

Evo kompletnog pisma:

“Ot nas Petra Petrovića vladike crnogorskoga i kavaliera Rosijskoga svetlome Čiladin begu većilu Tahir pašinu i zabitu skadarskome milo i drago prijateljsko pozdravljenje.

A po tome, eto razumieš kako se glasi sa svake strane, da su se naši cari zaratili, ali ja nemam ot našega devleta nikakve zapoviedi u ime tog posla, nako samo što čuem da e rat kako ljudi govore i da e Karađorđie s njegovom vojskom istinito udario na toliko mjestah i uzeo Višegrad, Priepolje, Sjenicu, Dugu Poljanu i Novi Varoš, a Zvornik i Niš opkolio; pak čuem da e Hasan Hot su nekoliko vojske poša suprot Karađorđu i da se spravljaju spahie ot vaše zemlje da idu na vojsku. Ti znaš kako se mi s vama nalazimo u mir, a s Ercegovinom u rat. I meni dohode često žalbe ot našieh kraičnika na Turke ercegovačke, ali ja do sada niesam puštao niednoga Crnogorca ni Brđanina mimo našieh granica da ide Karađorđiju na pomoć; no ako to bude istina, da e Hasan Hot poša, kako ovamo čuemo, i ako spahie pođu svome caru na indat, valja da i mi idemo našemu i da ne rečete ere e s naše strane prievara.

Ja želim da se čisto razgovorimo i da ovi mir ne polomimo: zašto kad smo se umirili, niesmo za ovo posle nikakva razgovora, ni dogovora učinili, nako samo što mir među nama utvrdili i pogodbu učinili, ako bi koja strana zapoviedi ot svoga cara da ide suprot one druge na vojsku, da jedan drugog izvijesti mjesec dana priđe nego li s vojskom krenemo. I ja na ovu pogodbu sa sviema Crnogorcima i Brđanima stojim nepokobimo; a što se do Ercegovine tiče, to e naponase, mi š nima mira nemamo i ja vidim da oni nas zadievaju i da na sebe zlo i nesreću zovu, zašto ne paze kako će se braniti ot tolike vojske, koja na njih ide, no kako će svoju raju ćerati, doklen silom žalostne raetnike naćeraju, da učine kao što e Karađorđie s njegovom družinom učinio; ali neka Ercegovci čine što hoće, nego mi i vi da stojimo u mir. I zato što sam Bećir agi Serdareviću poradi Selmanage Mećikukića učini način, kako e pravo da s toga ne bude kakve smutnje.

I da si zdravo!

Na Cetinje, maja 28, 1809.”

Dakle, kaže Petar I – “ja do sada niesam puštao niednoga Crnogorca ni Brđanina mimo našieh granica da ide Karađorđiju na pomoć.”

Nije puštao, jer sebe i Crnogorce nije smatrao dijelom srpskog naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
26.05.2023-05:47 05:47

“DA JE BIO SRBIN, POSLAO BI VOJNIKE U POMOĆ KARAĐORĐU” —> Zato je Milo 90.ih godina pomagao vojsku RS i bombardovao Dubrovnik !

Lovćen
26.05.2023-09:31 09:31
Reply to  Merlin

A jeli to bas tako bilo ili je možda neko drugi

Krsto
26.05.2023-16:43 16:43
Reply to  Merlin

Nije Milo nego tvoj Beogradjanin Srbenda Momir Bulatovic

Freedom
26.05.2023-09:04 09:04

Pa ti Mila smatraš Crnogorcem?? Jeste i Milo i Momir i Risto. Ali je zato Slavko Perović sa Cetinja sa Crnogorcima pozivao na mir i pjevali pjesme za oprost što rade zavedeni Crnogorci.

Micotakis
27.05.2023-08:16 08:16

Pametni Petar I. Znao je što čini. Znao je odlično ko su i kakvi su oni Serbi. Znao je da smo dva različita svijeta i to po svemu i u svemu.