Pet pritvorenika iz Istražnog zatvora koji su pozitivni je na koronavirus su stabilnog zdravstvenog stanja, potvrdio je za Pobjedu Nebojša Janković portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Pet zatvorenika u Spužu pozitivno na koronavirus

“Pet inficiranih kovidom 19 su izolovani od ostalih pritvornika koji se nalaze u Istražnom zatvoru. Njihovo zdravstveno stanje u svakom trenutku prate zatvorski ljekari i medicinsko osoblje UIKS-a. U koordinaciji sa ljekarima Instituta za javno zdravlje, inficirani pritvorenici dobijaju terapiju koja odgovara zdravstvenom stanju u kojem se nalaze”, kazao je Janković.

On je istakao da u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja inficiranih pritvorenika oni će biti upućeni na liječenje u Klinički centar Crne Gore.

“Sa velikom pažnjom se prati i vodi računa o zdravstvenom stanju inficiranih pritvorenika. Ukoliko se uoči pogoršanje kod bilo kojeg od njih, sigurno ćemo reagovati pravovremeno. Zdravlje je za na prvom mjestu”, pojasnio je Janković.

On je kazao da su rezultati testiranja pokazali da je od šest pritvorenika njih pet inficirano korona virusom.

“Njih petorica su cimeri, a šesti pritvorenik iz te sobe negativan je na Kovid 19”, kazao je Janković.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, nakon što je kod jednog od pritvorenika konstatovano da je zaražen on je izmješten iz ćelije u kojoj se nalazio sa pet cimera.

Uslijedilo je testiranje ostalih pritvorenika iz te ćelije a rezultati su pokazali da su četvorica inficirana virusom dok je test za jednog od njih bio negativan.

Iako je kod jednog prtvorenika test bio negativan, Pobjedi je rečeno da on ima sve siptome koji ukazuju na oboljenje od Kovida 19.

Sagovornik Pobjede, koji je želio da ostane anoniman kazao je da među inficiranim pritvorenicima ima osoba koje imaju hronične bolesti i spadaju u rizičnu grupu za koje je inficiranost ovim virusom može da bude koban po njihov život.

“Upitni su uslovi ćelije u kojoj borave ovi inficirani zatvorenici. Pet bolesnih osoba u sobi od 15 metara kvadratnih i visoka temperatura vazduha predstavljaju dodatni problem. Jedan od oboljelih jako teško diše”, kazao je sagovornik Pobjede.

Podsjećamo, u julu je testiranjem utvrđeno da su dva službenika UIKS-a pozitivna na Kovid 19.

Iako je zatvorska uprava, uz konsultaciju IJZ, preduzela mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa, testiranjem je Covid19 potvrđen kod još nekoliko zatvorskih policajaca koji su bili u kontaktu sa kolegama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve