Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

JESU LI TI OVO ANTIFAŠISTI NESOJU? Perovićevi ,,četnici antifašisti“ hvalili su se pokoljem 8.200 đece, žena i staraca muslimana

U dokumentu koji je Đurišić poslao 13. februara 1943. godine piše da su borbe uglavnom završene, i da je nastalo ''čišćenje oslobođene teritorije'', te da su sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza potpuno spaljena tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav.

Gojko Perović, pop sveotsavske sekte (SS) koja se vodi kao SPC, je u kolumni „Ajmo redom“, objavljenoj na sajtu Mitropolije, napisao da su krvolok, zločinac i kvisling Dragoljub Draža Mihailović i drugi pripadnici Ravnogorskog pokreta bili – antifašisti.

– U pogledu na istoriju Drugog svjetskog rata koji su imali i do danas imaju vodeći političari i istoričari Zapada, Mihailovićevi četnici su, u najvećoj mjeri – antifašistički borci za slobodu – napisao je sveštenik Perović u tekstu objavljenom u ponedjeljak.

Perović je istakao da niko ne treba da se ljuti na crkvu koja je održala pomen Mihailoviću. On smatra i da građanima Crne Gore ne bi smjelo da padne na pamet da osporavaju bogosluženja koja sveštenici vrše vjernicima, „bilo kakva da je sudbina i pravni položaj tih vjernika pred zemaljskim zakonima“ – ukoliko građani misle da dosegnu standarde kulturnog i demokratskog svijeta.

Vratimo se na činjenice Perovićeva kolumnistička relativizacija da su četnici ,,u navjećoj mjeri“ bili antifašisti u sukobu je sa – istorijskim faktima. I to onima koje su sami četnici pisali o svom antifašizmu. Tako, ne primjer, izvještaj Pavla Đurišića iz štaba Limsko-sandžačko-četničkog odreda – poslat načelniku štaba vrhovne komande Draži Mihailoviću o izvršenoj „akciji protivu muslimana u pljevljanskom, čajničkom i fočanskom srezu“ – najbolje svjedoči o antifašističkoj četničkoj borbi.

LOGIKA ZLOČINA

U dokumentu koji je Đurišić poslao 13. februara 1943. godine piše da su borbe uglavnom završene, i da je nastalo „čišćenje oslobođene teritorije“, te da su sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza potpuno spaljena tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav.

– Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti – napisao je Pavle Đurišić Draži Mihailoviću.

U dijelu gdje se navode žrtve, Đurišić piše da je kod muslimana poginulo 1.200 boraca, „i do 8.000 ostalih žrtava – žena, staraca i dece“…

Sabirajući mali dio stanovnika koji je uspio da pobjegne, Đurišić raportira da su četnici napravili odstupnice.

– Sve ostalo stanovništvo je uništeno – piše on vrhovnom komandantu.

REHABILITACIJA

Iako postoje brojni istorijski dokumenti koji svjedoče o zločinima, sveštenik Srpske pravoslavne crkve Perović se poziva na činjenicu da Srbija nije ni opomenuta niti izopštena od strane demokratskih i naprednih zemalja nakon što je 2004. izglasan zakon o izjednačavanju prava partizanskih i ravnogorskih boraca, o potom i zakon o rehabilitaciji 2006. godine.

– Na osnovu tih i takvih zakona, kao i na osnovu opsežnog sudskog istraživanja u procesu koji je trajao devet godina, Viši sud u Beogradu je 14. maja 2015. godine donio odluku o poništenju presude iz 1946. kojom je general Dragoljub Draža Mihailović osuđen kao ,,saradnik okupatora i ratni zločinac“. Pominjem zakone i presude iz države Srbije jer Mihailoviću niko nikada nije sudio ni za šta – izvan Beograda i Srbije, pa je njegova legalna i legitimna pozicija pred istorijom isključivo vezana za ovaj proces koji je okončan u Beogradu 2015. godine – napisao je Perović u kolumni kojom se ,,opravdava“ pomen Draži Mihailoviću.

Na njegove izjave je juče reagovala i poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković koja je podijelila još jedan istorijski dokument – poziv jugoslovenskog kralja Petra Karađorđevića četnicima da se pridruže partizanima.

– Vrijeme je da četnici i neočetnici poslije 78 godina konačno poslušaju svoga komandanta, koji ih je pozvao da pređu na stranu Josipa Broza Tita i pristupe Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije – piše u dokumentu koji je Vuković objavila na Tviteru.

Karađorđević je pred kraj rata, 12. septembra 1944. godine putem Radio Londona pozvao Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupe Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom.

– Svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom ni pred istorijom – govorio je kralj Petar Karađorđević.

Karađorđević je tada kazao i da osuđuje zloupotrebu imena kralja i autoriteta krune, „kojom se pokušavala opravdati saradnja sa neprijateljem i izazvati razdor među borbenim narodom u najtežim časovima njegove istorije, koristeći time samo neprijatelju“.

IZVORI GENOCIDA

Pomen Draži Mihailoviću je služen nekoliko dana nakon 13. jula, najznačajnijeg crnogorskog praznika, dana kada je mala Crna Gora postala svijetla tačka Evrope i podigla opštenarodni ustanak protiv fašista. Ustanak koji je veliki francuski pisac i filozof Sartr nazvao ,,jednim od najvećih događaja u savremenoj Evropi!”

Iako Perović zahtijeva u kolumni da se istorijom bave istoričari i da mu nije namjera da diskutuje o istorijskim zbivanjima tokom Drugog svjetskog rata, piše i da je „činjenica da ideološka skretanja i stravični zločini nad sopstvenim narodom koji su činjeni od pripadnika partizanskog pokreta tokom rata, nijesu diskvalifikovali taj pokret iz porodice antifašističkih snaga, nego se do danas ponosimo partizanskom borbom protiv Hitlera i Musolinija i njihovim oslobodilačkim akcijama usmjerenim protiv okupatora“.

Na kraju, Perović zaključuje i da crkva ne pravi razliku među pokojnicima kada su u pitanju crkveni obredi.

Izvještaj Pavla Đurišića je istorijski izvor prvog reda o masakru nad jednim narodom, koji na žalost i danas pravi razliku među živima i koji je jedan od temelja genocida koji se dogodio skoro pedeset godina kasnije.

Takođe, činjenice su da je Gojko Perović u Crnoj Gori, da je pomen služen u Crnoj Gori, ali ne žrtvama rata već, konkretno, četničkom komandantu Mihailoviću.

Pozivanjem na odluke Srbije o rehabilitaciji i izjednačavanju četnika sa borcima NOR-a se jasno stavlja do znanja da Perović ne poštuje zakone ove države. Crna Gora slične odluke nikada nije donijela, a Krivičnim zakonikom zabranjeno je javno odobravanje, negiranje postojanja ili značajno umanjivanje težine krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

 

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

Brat Gojka Perovića kontroliše radove na zaštiti kulturne baštine u Herceg Novom

Dejan Perović, brat sveštenika SPC Gojka Perovića, vršiće “praćenje realizacije projekata i radova na zaštiti kulturne baštine i sakralnih objekata parohija Mitropolije crnogorsko-primorske na...

Batrićević: Ko je bio Draža Mihailović? Pouka za popa relativizatora

Piše: Boban Batrićević (autonomija.info) Tako je, otaZ Gojko Perović je opet mudroserao. Nakon relativizacije opasnosti od širenja korone lizanjem kašike, pravdanja zabrane abortusa, obesmišljavanja ruske...

Klerokanalizaciona revizija istorije

Piše: Sreten Vujović Pop  Srpske paravojne crkavice (SPC), Gnojko Perović se nakon pokušaja da se u isposničkoj ćeliji  Sv. Petra Cetinjskog naprave nužnici, kako bi...

Bursać: Peroviću ne laži, četnici su fašističko zlo!

Piše: Dragan Bursać “Znači li ti šta ubistvo četiri hiljade bošnjačke djece u Crnoj Gori, pope Peroviću, dok se hvališ da su njihove ubice na...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kizami
20.07.2022-08:13 08:13

Srpskim popovima su veći neprijatelji ovi što u Srbiji organizuju kobasicijade u vreme posta, na koje bacaju kletve i anateme, nego dokazani fašisti i koljači koje slave kao svetce.

Kotor
20.07.2022-08:43 08:43

I OVO šeta slobodno? Što bi OVOM se desilo da to kaže u njegovoj majčici Rusiji?

BobZeković
20.07.2022-08:54 08:54

Zbog svojeg otvorenog neprijateljskog djelovanja, uništavajućeg po Crnogorske narode, Gojka Perovića, Jovana Mićovića kao čelnike srpske okupatorske srpske vojničke crkve, treba hitno procesuirati po zakonima države Crne Gore!. Crnoj Gori donijeli su i raspirili u njoj kriminal, korupciju, zločine, krađe i otimačine neviđenih razmjera. Moraju se spriječiti i zaustaviti, jer teže da izazovu građanski rat u mirnoj i složnoj Crnoj Gori. Građanski rat u Crnoj Gori imao bi po malobrojne Crnogorce i Crnogorke, njihovu djecu i imovinu, katastrofalne posledice. ZAUSTAVITE ZLOČINCE POLITIČARI!

Zoran icevic
20.07.2022-09:14 09:14

Ovo djubrre,koji izjednacava,antifasizam i fasizam,trajno procerati iz drzave CRNE GORE.

Saša
20.07.2022-10:53 10:53

Malo ste rekli nesoj i više od toga ovo je sramno što radi okupatorska crkva koja nema ništa HRISTOVO u sebi osim fašizma pi