Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Perović: Nijesam omogućio da budu brisane nečije osude predstavljajući nepravosnažnu odluku pravosnažnom

Reagovanje predsjednika Osnovnog suda u HN - sudije Ivana Perovića povodom teksta objavljenog u Vijestima pod naslovom Leković nezakonito oprao svoj dosije

Reagovanje predsjednika Osnovnog suda u HN – sudije Ivana Perovića povodom teksta objavljenog u Vijestima pod naslovom “Leković nezakonito “oprao” svoj dosije”.
Reagovanje prenosimo u cjelosti

Dana 16.10.2021.g.  u dnevnom listu Vijesti objavljen je tekst pod naslovom “Leković nezakonito “oprao” svoj dosije”, kojim je atakovano na moj ugled budući da sam predstavljen kao predsjednik suda koji je grubo zloupotrijebio službeni položaj, omogućivši da se ranije osuđivana osoba (Novak Leković) smatra neosuđivanom iako nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi za brisanje ranijih osuda.

Autor pomenutog teksta (Siniša Luković) navodi”Osnovni sud Herceg Novi je 2019. nakon što je donio rješenje o rehabilitaciji Lekovića, naložio da mu se tri krivične osude izbrišu iz kaznene evidencije. U tom postupku kao sudija izvjestilac postupao je predsjednik Osnovnog suda Ivan Perović. Taj sud je rješenje o rehabilitaciji Lekovića i brisanju ranijih osuda  iz njegove kaznene evidencije, proglasio pravosnažnim 17.oktobra 2019. i sa klauzulom pravosnažnosti dostavio Ministarstvu pravde, iako ono nije moglo biti pravosnažno  jer je postupak po žalbi na to rješenje još bio u toku. Na taj način je novski sud omogućio Lekoviću da se zaposli kao načelnik Komunalne policije, iako nije mogao biti primljen na to mjesto po javnom konkursu lokalne uprave Tivta jer je u kaznenoj evidenciji imao više upisanih krivičnih osuda”.

Prethodno citirano predstavlja brutalnu neistinu bez bilo kakvog uporišta u realnom stanju stvari pa je očigledno da je iznijeto jedino u namjeri mog diskreditovanja, odnosno imalo je za cilj predstaviti me kao kriminalca u sudijskoj togi koji na nepravosnažnu sudsku odluku (koja kao takva ne proizvodi efekat u pravnom poretku), stavlja klauzulu pravosnažnosti čime omogućava nelegalno zapošljavanje određenoj osobi.

Istine jedino radi, ističem sledeće: tačno je da je dana 17.10.2019.g. krivično vanraspravno vijeće Osnovnog suda u Herceg Novom (sudija Andrija Marojević-predsjednik vijeća, sudija Tanja Vidić-član vijeća, predsjednik suda Ivan Perović-sudija izvjestilac) rješenjem Kv.br.109/19 donijelo odluku kojom je utvrđeno nastupanje rehabilitacije Novaka Lekovića po osudama koje su u tom trenutku egzistirale u kaznenoj evidenciji, tačno je da je dana 28.12.2020.g. Viši sud u Podgorici postupajući po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom rješenjem Kvž.br.723/20 ukinuo rješenje Osnovnog suda u Herceg Novom Kv.br.109/19, vrativši predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje nakon čega je dana 24.05.2021.g. krivično vanraspravno vijeće Osnovnog suda u Herceg Novom rješenjem Kv.br.3/21 donijelo odluku kojom je odbijena molba Novaka Lekovića za brisanje osude.

Istovremeno, nipošto nije tačno da je prvobitno rješenje Osnovnog suda u Herceg Novom Kv.br.109/19 (kojim je usvojena molba za rehabilitaciju Novaka Lekovića) proglašeno pravosnažnim 17.10.2019.g. (iako nije moglo biti pravosnažno jer je postupak po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva Herceg Novi bio u toku), kao što nipošto nije tačno da je ovo rješenje sa klauzulom pravosnažnosti dostavljeno Ministarstvu pravde, već se radi o konstrukcijama bez utemeljenja u dokazima.

Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava dana 18.10.2021.g. podnio sam  zahtjev za slobodan pristup informacijama (V Su.br.336/21) tražeći da mi se odobri uvid u rješenje Osnovnog suda u Herceg Novom Kv.br.109/19 sa klauzulom pravosnažnosti koje je navodno tom ministarstvu dostavljeno radi brisanja iz evidencije osuda Novaka Lekovića, svjestan da ili takvog rješenja uopšte nema ili ako ga ima-da je na njemu tj.na njegovoj klauzuli pravosnažnosti moj potpis falsifikovan što bi se u konačnom jednostavno utvrdilo grafološkim vještačenjem (tim bi se prije radilo o falsifikatu obzirom da klauzule pravosnažnosti u slučaju odluke vijeća potpisuje predsjednik vijeća a ne sudija izvjestilac).

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je dana 20.10.2021.g. dostavilo odgovor sledeće sadržine (akt br.05/2-041-15040/21 od 19.10.2021.g.):“Postupajući po Vašem dopisu V Su.336/21 od 18.10.2021.g. zavedenim pod brojem 05/2-041-15040/21 od 18.10.2021.g. obavještavamo Vas da uvidom u upisnik glavne arhive ovog Ministarstva rješenje Osnovnog suda u Herceg Novom Kv.br.109/19 od 17.10.2019.g. sa klauzulom pravosnažnosti radi brisanja osuđujućih presuda iz kaznene evidencije za lice Novak Leković nije dostavljeno.”

Dakle, jasno je da nikada tom ministarstvu nije dostavljeno rješenje Osnovnog suda u Herceg Novom Kv.br.109/19 sa klauzulom pravosnažnosti (pa tako ni sa klauzulom koju sam ja  navodno potpisao), pa je jasno i da ja nijesam prikrio postojanje žalbe tužilaštva iz Herceg Novog, niti sam omogućio da budu brisane nečije osude predstavljajući nepravosnažnu odluku pravosnažnom ! Taj podatak je lako mogao biti provjeren i od strane autora citiranog teksta prije objavljivanja istog i tako bi bila spriječena moja stigmatizacija u javnosti, ali je takva provjera izostala.

Imajući u vidu navedeno, smatram da je ovakvim tekstom nanijeta šteta mom ugledu i kao čovjeku i kao sudiji i kao predsjedniku suda, zbog čega ću zaštitu potražiti u odgovarajućem sudskom postupku.

Najnovije

Koronavirus: Preminulo OSAM osoba, još 207 novopozitivnih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

Borba između tri kandidata: Evropa traži novog vođu nakon odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel

Njen nasljednik na čelu najveće evropske privrede, ministar finansija Olaf Scholz, te francuski predsjednik Emmanuel Macron i italijanski premijer Mario Draghi smatraju se kandidatima za preuzimanje njenog plašta evropskog 'monarha'. No...

Uhapšene tri osobe, u promet stavljali falsifikovane novčanice od 50 eura

Policija je identifikovala i uhapsila tri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje novca, saopšteno je iz Uprave policije. “V.D. (21), Ž.Ć. (24)...

Aneta Spaić dekanka Pravnog fakulteta

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore (UCG) Aneta Spaić izabrana je danas za dekanku Pravnog fakulteta, za mandatni period 2022 – 2025. godina. Ona je na...

Uhapšen Baranin: Osumnjičen da je prevarama zaradio 172.000 eura

Barska policija je uhapsila je A.P. (21) zbog sumnje da je izvršio tri krivična djela falsifikovanje isprave u sticaju sa krivičnim djelom prevara, saopšteno...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve