Dan nakon što su predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić i predsjednica SO Dragica Perović odbornicima nove skupštinske većine blokirali ulaz u Skupštinu opštine i stavljajući nove brave, lance i katance na zgradu lokalnog parlamenta kako bi spriječili Jokićevu smjenu oglasilo se Ministarstvo javne uprave.

Evidentno je, saopštili su iz Ministarstva javne uprave, da predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović i predsjednik opštine Vladimir Jokić ne žele da stvore uslove za normalno i redovno funkcionisanje Skupštine opštine, jer nemaju većinu u lokalnom parlamentu kako bi nastavili da vrše vlast, a što naročito trpe građani i građanke Kotora.

– To potvrđuju onemogućavanjem ostvarivanja legitimnog prava većine kotorskih odbornika da uđu u prostorije Skupštine kao predstavničkog organa svih građana Kotora i na ovaj način suprotno zakonima ove države daju sebi za pravo da „štite“ imovinu opštine od odbornika, tj. predstavnika građana – saopštilo je Ministarstvo.

Iz resornog ministarstva napominju da će upoznati Vladu o svim detaljima i činjenicama.

– Imajući u vidu višemjesečnu problematičnu situaciju u Kotoru za koju je, kako smo to više puta istakli, odgovorna isključivo lokalna vlast, koja je imala većinu u lokalnom parlamentu, a koja je eskalirala ovih dana grubim kršenjem zakona od strane predsjednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović i predsjednika opštine Vladimira Jokića, kao i nepoštovanjem roka koji je Vlada odredila za uspostavljanje normalnog funkcionisanja Skupštine opštine Kotor, Ministarstvo javne uprave će, u skladu sa svojim nadležnostima, na prvoj narednoj sjednici upoznati Vladu o svim detaljima i činjenicama – ističu iz MJP.

Podsjetili su da Dragica Perović u roku od 20 dana, koliko je odlukom Vlade bilo ostavljeno za obezbjeđivanje funkcionisanja Skupštine, ni samoinicijativno, ni na zahtjev trećine od ukupnog broja odbornika, nije sazvala sjednicu SO.

– Imajući u vidu navedeno, kao i njena posljednja postupanja, evidentno je da to čini isključivo i jedino iz ličnih i političkih razloga i motiva – zaključuje se u saopštenju.

O krivičnim prijavama

Zbog promjene brava, stavljanja katanaca i lanaca i pečaćenja zgrade Skupštine opštine, iz kotorskog DPS su najavili da će podnijeti krivične prijave protiv Vladimira Jokića i Dragice Perović, ali do juče to nijesu učinili.

Dragica Perović, Vladimir Jokić, Milivoje Mišo Samardžić, Branko Ivanović i Branko Kovačević podnijeli su ranije protiv Avramovića, odbornika DPS-a u SO Kotor, krivičnu prijavu zato što je, kako tvrde, neovlašćeno zakazao nastavak 19. sjednice za 24. jun. Portparolka kotorskog tužilaštva Tijana Čelanović kazala je juče za Pobjedu da je formiran predmet po ovoj prijavi. Jokić je tim povodom dao izjavu u Tužilaštvu u Kotoru.

Kotorsko tužilaštvo, međutim, ni juče nije odgovorilo na pitanja Pobjede da li će preduzeti određene radnje zbog odluke predsjednika opštine Vladimira Jokića i predsjednice Skupštine opštine Dragice Perović da zapečate prostorije Skupštine opštine.

Zakazane dvije sjednice za smjenu predsjednice lokalnog parlamenta

Šahovska partija“ predsjednice Skupštine opštine Kotor Dragica Perović i 17 odbornika nove skupštinske većine nastavljena je i juče. Nakon što je preksinoć na sastanku 17 odbornika DPS, SD, LP, HGI i odbornice Brune Lončarević odlučeno da sazovu 19. sjednicu za četvrtak, 27. jun, sa jednom tačkom dnevnog reda – prijedlog odluke o razrješenju predsjednice Skupštine opštine Kotor – Dragica Perović je povukla novi potez i za 10. jul sazvala sjednicu lokalnog parlamenta sa istom tačkom dnevnog reda.

Ona kaže da je sjednicu sazvala u zakonskom roku na osnovu čl. 40 Zakona o lokalnoj samoupravi i podnijetog zahtjeva za sazivanje sjednice Skupštine opštine od 13. juna.

Iz kotorskog DPS-a su kazali da je Dragica Perović zloupotrijebila položaj, kršeći Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Kotor, jer sjednice „prekida i odlaže unedogled, ne održava kolegijume sa predstavnicima klubova odbornika, ne zakazuje sjednice Skupštine i odbornicima ne dozvoljava da vrše svoja ovlašćenja koja su im građani povjerili“. Istakli su da je zbog toga većina odbornika SO Kotor 5. juna podnijela zahtjev za njeno razrješenje, o koji se ona oglušila, „nije ispoštovala rok predviđen Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Kotor“.

Sekretar kotorskog DPS-a Željko Avramović kazao je da se nada da će neko od nadležnih državnih organa reagovati po službenoj dužnosti i osloboditi zapečaćene prostorije kotorske Skupštine. Na pitanje Pobjede ukoliko se to ne desi do četvrtka, on je kazao da će naći način da sjednicu održe u nekim drugim prostorijama jer, kako je naveo, ni jednim aktom nije propisan prostor u kojem se mogu održavati sjednice Skupštine.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments