U Osnovnom sudu u Kolašinu juče je nastavljeno suđenje po tužbama Miodraga Perovića i Željka Ivanovića protiv portala Aktuelno. Njih dvojica su tužili portal Aktuelno zbog prenošenja tekstova iz serijala “Voajer i balerina” autora Šekija Radončića koji je objavljen u Dnevnim novinama. Na jučerašnjim ročištima iskaz je u svojstvu svjedoka dao novinar i publicista Šeki Radončić. Podsjetimo, Perović i Ivanović su na svaki mogući način pokušavali da izdejstvuju da se Radončić ne pojavi pred Sudom kao svjedok. Zaključak nakon jučerašnjeg svjedočenja jeste da je Radončić do srži raskrinkao Ivanovića i Perovića, odnosno “medijsku mafiju”, kako ih sam naziva.

Željko Ivanović sebe predstavlja “borcem za nezavisne i slobodne medije”, a sada tužbama protiv tih slobodnih medija namjerava da ih potuno ugasi i uništi. Ivanović je tužio portal Aktuelno, Dnevne novine, Standard, Antenu M, CDM, Portal Analitiku i Skala radio. Željko Ivanović, -“Goveče” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Ivanović protiv Aktuelno

Na suđenju Ivanović protiv Aktuelno, svjedok Šeki Radončić saopštio je na početku suđenja da je jedan od osnivača Vijesti zajedno sa Ivanovićem i Perovićem, uz podsjećanje da je medijski analitičar, kao i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj novinarski rad.

Radončić je saopštio da mu nije poznato ko je vlasnik portala Aktuelno, kao i šest drugih medija koje je Ivanović tužio. On je rekao da je serijal “Voajer i balerina” napisao za Dnevne novine. Peti nastavak serijala, kako je precizirao Radončić, bio je odgovor na pisma dvojice predsjednika Svjetske asocijacije novinara i Svjetke asocijacije izdavača koje su oni uputilli predsjedniku Crne Gore, a na insistiranje Ivanovića i Perovića, zbog serijala “Voajer i balerina”.

Željko Ivanović, -“Goveče” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Radončić je ponovio da su serijal objavile Dnevne novine, dok su ostali mediji to prenijeli u svojim izdanjima, kao i da se radi o uobičajenoj praksi da drugi mediji prenose djela nekih autora ako oni zavrijeđuju njihovu pažnju.

Serijal koji sam napisao, dodao je Radončić, nastao je kao demanti na tekst koji je Ivanović napisao u Vijestima pod naslovom “Dobro jutro Crna Goro”. Svjedok je objasnio da je u tom tekstu Ivanović napao njega i 25 intelektualaca, novinara i medija među kojima su i portali koje je tužio, a povod za to su bila dešavanja vezana za Duška Kneževića i njegovo djelovanje u Crnoj Gori.

Radončić je naveo da je povod za pisanje serijala je interes javnosti u Crnoj Gori da sazna ko je ustvari Duško Knežević i da sazna istinu o tome. On je naglasio da je serijal napisan o Dušku Kneževiću, dok su Željko Ivanović i Miodrag Perović sasvim sporedne ličnosti.

Riječi koje sam koristio u serijalu, rekao je Radončić, tipa “voajer”, “balerina”, žuti mrav”, “rubljov”, medijska mafija”, “Don Mikeli” i slično su metafore koje su zasnovane na  činjenicama. On je podsjetio da je i sam Ivanović u svojoj knjizi “Crnogorski diznilend” koristio metafore “Duško Dugouško” “Medo mrav” i slično. To je jedna sasvim uobičajena metoda u pisanju.

Na pitanje da objasni metafore koje je koristio o serijalu “medijski reketaši”, “Željko žeton” “medijska mafija”, “krava muzara”, “nesuđeni predsjednici i ambasadori”, “crna trojka”, Radončič je saopštio da je on autor kovanice “medijska mafija” i “Don Mikeli” i da je ovu kovanicu upotrijebio nakon “što mu je Miodrag Perović u novini javno iskopao grob, a Ivanović napisao čitulju, dok mu je urednik Jovović objavio lelekaču”.

Prema riječima Radončića, to samo može da uradi “medijska mafija”, kao i da su Ivanović i Perović u poslovanju “Vijesti” napravili određene finansijske malverzacije koje su završile kod tužioca.

Svjedok je objasnio da je Ivanovića “medijskim reketašem” nazvao Milan Knežević, jedan od lidera DF, optužujući ga javno da je reketirao DF kako bih medijski promovisao. Takođe,  Knežević je Ivanovića nazvao balerinom” koja igra “onoliko koliko žetona ubaci u nju” pa je otuda i nastao termin “Željko žeton” u serijalu, gdje je i citiran Milan Knežević.

Radončić je saopštio da mu je kao jednom od osnivača “Vijesti” poznato da je Miodragu Peroviću želja da postane predsjednik države, a da bi u tom slučaju Željko Ivanović bio premijer, a Milka Tadić ambasador, pa da je zbog toga to naveo u serijalu.

U odnosu na metaforu “Crna trojka” Radončić je rekao da u prvom redu misli na Duška Kneževića, koji se sumnjiči da je državu Crnu Goru oštetio za više desetina miliona eura, a zatim pobjegao u inostranstvo, dok su Miodrag Perović i Željko Ivanović od njega htjeli da naprave moralnu vertikalu čak i da ga promovišu u nekog možda i budućeg partijskog lidera u što je bilo nespojivo sa fer i objektivnim novinarstvom.

Radončić je saopštio da nikada nije bio osuđivan zbog pisanja tekstova, a da novinarka Milka Tadić nikada nije podnosila tužbu protiv njega ili vodila bilo kakav drugi spor.

Perović protiv Aktuelno

Nakon toga Radončić je svjedočio i u sporu koji je Perović poveo protiv portala Aktuelno.

Radončić je saopštio da se sadržina tekstova iz serijala “Voajer i balerina” odnosi na Duška Kneževića koji je ojadio crnogorske štediše i banke za više od 80 miliona eura čime je ugrozio monetarni sistem Crne Gore. Svjedok je ponovio da je Kneževića u tekstu nazvao lice sa potjernice i odbjegli biznismen, kao da je Knežević uz pomoć medijskog “nosača” Vijesti” satanazivao specijalnog tužioca, direktore Centralne banke i Poreske uprave i predsjednika Crne Gore, čime je udario na temelje države Crne Gore.

Miodrag Perović – “Lupež iz Morače” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize/ esej o montenegrinskom zlu”, zovu Marko Vešović i Šeki Radončić

Radončić je rekao da su Ivanović i Perović  pokrenuli niz postupaka pred sudovima u Podgorici, Kotoru i Kolašinu i traže 160.000 eura odštete od mahom portala, kako bi uništili konkurenciju svom “portalu Vijesti koji je u propadanju”.

Svjedok je naglasio da Ivanović i Perović nijesu prije podnošenja tužbe dostavili ili objavili bilo kakav demantij. On je podsjetio da su Perović i Ivanović tužili i TV Pink gdje traže odštetu od 600.000 eura, što samo govori o tome da im je želja da unište konkurenciju.

Radončić je naveo da je prvi serijal napisao jer mu je bila namjera da piše o “fizičkoj i duševnoj golotinji Karleuše i Duška Kneževića, a da ga je na to podstakao Žejko Ivanović koji je sedam dana prije toga napisao tekst “Dobro jutro Crna Goro” koji je objavljen u Vijestima i na portalu Vijesti, gdje je njega i još 25 kolega novinara i ministra kulture Aleksandra Bogdanovića nazvao “čuvarima gospodara”, “tajnim agentima režima” pokušavajući na taj način da sve zaplaši da ne pišu o najvećoj pljački Crne Gore.

Svjedok je objasnio da je metafora “medijska mafija” nastala jer je Perović 23.06.2011. godine objavio tekst “Šeki preletač”.

U tom tekstu, kaže Radončić, se vidi da mu je iskopao grobnicu.

Dana 8.09.2011. godine objavljena je, dodaje Radončić, i čitulja čiji je autor Željko Ivanović koji je napisao tekst “Zbogom Šeki”.

Mjesec kasnije neko od njegovih ljudi, podsjeća svjedok, objavljuje tekst “Lelekača za Šekija”. Radončić je podsjetio da su Ivanović i Perović u svojim medijima ukupno objavili 1400 tekstova protiv njega, a tvrdi da su pisani po naređenju Perovića.

On je na kraju saopštio da je u januaru 2019. godine, Miodrag Perović “poslao” svog brata Mila Perovića da se fizički obračuna sa njim u tržnom centru “Delta”. Radončić je napomenuo da je njegov brat poznat kao “siledžija”, kao i da je zbog tog napada Milo Perović prekršajno osuđen kaznom u iznosu od 1500 eura. Svjedok je naglasio da se Miodrag Perović nikada nije ogradio od tog napada. Sve su to, kako navodi, potezi “medijske mafije” koje tako zove godinama, kao i da se Ivanović i Perović nikada nisu do sada bunili zbog tog naziva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve