Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Perović: Crna Gora ostaje ujedinjena sa svojim saveznicima i partnerima u podršci miru

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Perović je naglasio da je Rusija izabrala put agresije na suverenu i nezavisnu državu čime se krše temeljni principi međunarodnog prava i podriva bezbjednost na evroatlantskom prostoru

Crna Gora ostaje ujedinjena sa svojim saveznicima i partnerima u podršci miru, čvrsto se zalaže za povratak punog teritorijalnog integriteta Ukrajine, nastavlja da dosljedno slijedi Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i pridružuje se svim restriktivnim mjerama Unije za okončanje rata u Ukrajini’, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović na sastanku Inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM), koji se održava u Bukureštu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Perović je naglasio da je Rusija izabrala put agresije na suverenu i nezavisnu državu čime se krše temeljni principi međunarodnog prava i podriva bezbjednost na evroatlantskom prostoru.

“‘Svi treba da budemo ujedinjeni u riješenosti da podržimo Ukrajinu u njenim naporima da porazi agresora i odbrani svoja suverena prava”, kazao je Perović.

Perović je zaključio da je SEDM važna inicijativa u jugoistočnoj Evropi, a Crna Gora ostaje posvećena razvoju regionalnih inicijativa, dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

”Ovakvi sastanci doprinose izgradnji regionalnog povjerenja, saradnje i međusobnog razumijevanja, jer saradnja u oblasti odbrane, razmjena stručnosti i naučenih lekcija predstavljaju zajednički interes zemalja Jugoistočne Evrope ”, rekao je Perović.

Učesnici sastanka potvrdili su odlučnost u pružanju podrške projektima SEDM inicijative čime će se unaprijediti bezbjednosni dijalog i regionalna saradnja i omogućiti državama da ostvare cilj punopravnog članstva u evropskim i evroatlantskim strukturama kao najboljem načinu očuvanja stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

Na marginama sastanka ministara odbrane SEDM inicijative, državni sekretar Perović razgovarao je sa šefom ukrajinske delegacije ambasadorom Vitalijem Moskalenkovim i prenio mu punu podršku Vlade Crne Gore teritorijalnom integritetu i borbi protiv agresije, uz konstataciju da će Crna Gora nastaviti da pruža humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini.

Perović se sastao i sa ministrom odbrane Gruzije Juansher Burchuladze i tom prilikom razmijenjena su mišljenja o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi u svijetlu ruske agesije na Ukrajinu i nastavku okupacije dijela teritorije Gruzije od strane Ruske Federacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve