Ni ime Srpska pravoslavna crkva ne obavezuje nijednog vjernika da bude po naciji ono što on neće da bude, rekao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i poručio da crkva ima više kondicije od svake vlasti.

foto Arhiva

Govoreći o odnosu crkve prema fenomenu nacije, on je rekao da crkva koja ne poznaje ni Grka ni Jevrejina, ni roba ni slobodnjaka, svoju jačinu i vitalnost ne bi smjela da crpi iz bilo kojeg zemaljskog identiteta.

Ipak to ne znači da sada ne treba konstatovati da je jedina kanonski priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva, kao što je takođe i Crna Gora kao država priznata u Ujedinjenim nacijama, kazao je Perović.

“Kao što se država Crna Gora, koja ima svoje granice, ne zove skup građana od Ulcinja do Pljevalja – nego se zove Crna Gora i to njeno ime koje je vremenom postalo i nacionalno ime, ne pretpostavlja da su svi njeni građani nacionalno Crnogorci. Tako ni ime SPC ne obavezuje nijednog vjernika da bude po naciji ono što on neće da bude. Drugim riječima, Srpska pravoslavna crkva kao Hristova crkva i jedina sveta saborna i apostolska crkva pod svoje okrilje okuplja sve vjernike, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”, rekao je Perović učestvujući na okruglom stolu u Podgorici na temu “Pravoslavlje i nacija”.

“Ispod krova imena SPC mislim da su svi komotni, a pitanje je stila i crkvenoga života i načina da nijedan naš obred, javno obraćanje i služba ne bude sprovedeno na takav način da nečije identitetske osjećaje vrijeđa”, kazao je Perović i poručio da Crkva, bez obzira što se nalazi pod baražnom vatrom ideološke propagande aktuelne vlasti, ima više kondicije od bilo koje vlasti, prenosi sajt Mitropolije.

“Crkva je starija, više pamti, bolje zna, utemeljena je na dubljim osnovama nego što je to bilo koji zemaljski prolazni identitet i ona će na kraju objediniti narod jer ne može dozvoliti da se narod i po tom pitanju podijeli”, zaključio je Perović.

guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
Nikola
30.07.2020-10:36 10:36

Hahahahahahaha…..mutivodoooooooooo………cus prefix srpska a kao svacija :)))))))). Blago zemlji koja nema picoustance za stanovnike, jer ko vas ima ne treba mu veci neprijatelj naprjetka i blagostanja. Muti jos malo mutivodo, a poslje ces drugu pjesmu pjevati :))))

gagi
gagi
03.08.2020-10:02 10:02

Koje je ovo nistavilo i prevarant ma “dje mu upali”ali mu u “rodne”Cuce ne upali no ga “ispratismo ka iz ujaka”ma pometina nije ni dolazio do nas no je “poslao glas telefonom”jer je Gojko “savremeni”rektor srednje skole srbijanskih djaka.Voli Gojko da “BLEJI”on se drzi one stare “nema brava ka iz Cuca”,ali to naka misli za SEBE sto i jest.