Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Perović: ASK će nastaviti da djeluje na afirmaciji vladavine prava

Ovogodišnji Dan borbe protiv korupcije obilježava se pod motom ''Ujedinjujući svijet protiv korupcije''

Već dvije decenije, 9. decembra se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, čime se održava simbolička veza sa 9. decembrom 2003. godine, kada je u meksičkoj Meridi otvorena za potpisivanje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije, jedini univerzalni pravno obavezujući antikorupcijski instrument.

Doživljavajući Konvenciju kao svoju bazu i nadahnuće, crpeći iz nje ideje, poruke i smjernice, Agencija za sprječavanje korupcije, kao centralna preventivna antikorupcijska institucija Crne Gore, jedne od 188 potpisnica, sa ponosom se priključuje proslavi ovog dana, saopštila je direktorica ASK-a Jelene Perović povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Korupcija je, kako su to naglasili iz Ujedinjenih nacija, glavna prepreka razvoju, miru i bezbjednosti, i podriva sve oblasti društvenog razvitka. Ona podstiče sukobe i otežava mirovne procese potkopavajući vladavinu prava, pogoršavajući siromaštvo, olakšavajući nezakonitu upotrebu resursa i obezbjeđujući finansiranje sukoba. Transparentnost i jačanje institucija su ključni za održavanje mira, ističe Perović za Media biro.

Ovogodišnji Dan borbe protiv korupcije obilježava se pod motom „Ujedinjujući svijet protiv korupcije“.

“U temelju ove poruke je razumijevanje da je borba protiv korupcije pravo i odgovornost svih i da zahtijeva udruženi i usklađeni angažman kompletnog društva.

Ohrabrena pozitivnim trendom rada, prepoznatim od strane relevantnih međunarodnih adresa, u prvom redu Evropske komisije, GRECO-a i OECD-a, posvećena razvijanju svoje prakse, Agencija podsjeća na suštinski značaj prevencije u suzbijanju korupcije. U osnovi prevencije je upravljanje korupcijskim rizicima: podizanje svijesti o štetnosti korupcije, nužnosti i načinima njenog sprečavanja, snaženje politike transparentnosti i sistema integriteta institucija, kao i odgovornosti javnih funkcionera i državnih službenika, te podsticanje mehanizama prijavljivanja korupcije”, navodi Perović.

Najavljuje da će kao jedan od kreatora preventivnih antikorupcijskih politika i odgovorna za njihovo sprovođenje, Agencija nastaviti da djeluje na afirmaciji vladavini prava, da u duhu Konvencije UN unapređuje i širi znanja o sprečavanju korupcije, promovišući i primjenjujući međunarodne standarde i doprinoseći nadogradnji etičke infrastrukture. U ispunjenju svoje misije, napominje, ostaje otvorena za saradnju sa svima koji rade u korist javnog interesa.

“Koristeći moto ovogodišnjeg obilježavanja 9. decembra, Agencija za sprječavanje korupcije poziva građane, civilni sektor, medije i institucije da ujedine napore, kako bi svojim stavovima i akcijama oblikovali ambijent u kome se potvrđuju najviše društvene vrijednosti i smanjuje stvarni i percipirani nivo korupcije u našoj zajednici”, zaključuje Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve