Potpredsjednik Vlade i šef Vladinog tima za pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) Zoran Pažin rekao je da je SPC tokom dijaloga koji se odvijao u ponedjeljak i utorak, tražila da se ne koristi pojam državna svojima u članu 62, iako je to pojam koji je, kako je istakao, dugo u pravnom sistemu Crne Gore, od samog početka njenog postojanja.

Pažin je kazao da ekspertski dijalog između Vlade i SPC nije dao očekivani rezultat, iako je “Vlada iskazala i strpljenje i kompetentnost i spremnost za prevazilaženje razlika i podjela u društvenom biću Crne Gore”.

”Ponudili smo izmjene članova 63 i 64 izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine u dijelu promjene upisa u redovni sudski postupak, što je od samog početka zahtijevala SPC, iako ona sama nije dovodila u pitanje kompetentnost Uprave kada je sama knjižila imovinu na sebe. Takođe smo ponudili garancije za korišćenje kulturnih dobara i kada sud donese pravosnažnu odluku da je to državna svojina. Nažalost, sve je odbijeno. Naš jedini uslov je registracija, jer Vlada nije zakjučila nijedan sporazum sa nekim ko nije registrovan”, rekao je Pažin i dodao:

“Ponuda koja je data juče je krajnja linija kompromisa, pa i preko te linije. Ne vidimo smisao za nastavak dijaloga jer je ponuda Vlade bila eksplicitna i eksplicitno je odbijena”, rekao je potpredsjednik Vlade.

On je naveo da Vlada ostaje otvorena kada je u pitanju unaprjeđenje odnosa sa vjerskim zajednicama.

“Nije moje da procjenjujem što je politički cilj, iako prethodne aktivnosti upućuju da njihovo pozicioniranje na političkoj sceni može da znači namjeru da potpomogne neku političku alternativu. To je pogršeno jer će DPS i nakon izbora činiti Vadu”, kazao je Pažin.

On je rekao da nije u stanju da razumije bojazan od registracije.

”Sve druge vjerske zajednice su se evidentirale, i to nije bio problem ni za jednu. Ni Katolička crkva ne postoji od juče i to ne znači da ako je evidentirana 2000-ih postoji od tada. Registarcijom se samo potvrđuje pravni subjektivitet i poštuje pravni poredak države u kojoj se ostvaruju vjerska prava”, kazao je Pažin.

Na pitanje o odnosu prema CPC, rekao je da nema mjesta diskriminaciji prema bilo kome.

”Rezerve je iskazala SPC i zbog toga je Vlada sa njom pregovarala, a ostaje otvorena i za razgoore sa svim drugim vjerskim zajednicama”, dodao je Pažin.

On je rekao da je pravo vjerske zajednice i da se ne registruje, ali u drugom slučaju to utiče na njen pravni subjektivitet.

”U ovom trenutku Vlada neće predlagati nastavak pregovora”, zaključio je Pažin.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Budvanin SPC
Budvanin SPC
23.07.2020-02:20 02:20

A sto si ocekivao, konvertitu Pazine? Da pristanu na pljacku? Nikad!