Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

Pavličić: Smrt pacijentkinje je ishod nesretnih okolnosti

Zbog nesavjesnog liječenja pacijentkinje Danke Komnenić (32), koja je preminula 18. marta 2016. godine na optuženičkoj klupi su ljekari Vladimir Dimov, Miodrag Pavličić i Edin Lamežević. Proces vodi sutkinja Milena Matović.

Ljekar Miodrag Pavličić juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da žali za igubljenim životom Danke Komnenić, ali da nije kriv za smrtni ishod ove pacijentkinje nakon operacije prilikom koje je asistirao hirurgu Vladimiru Dimovu.

“Ne osjećam se krivim ali osjećam žal za izgubljenim životom. Često razmišljam o tome da li smo kao tim mogli da učinimo više za pokojnu Danku Komnenić “, kazao je ljekar Pavličić.

Zbog nesavjesnog liječenja pacijentkinje Danke Komnenić (32), koja je preminula 18. marta 2016. godine na optuženičkoj klupi su ljekari Vladimir Dimov, Miodrag Pavličić i Edin Lamežević. Proces vodi sutkinja Milena Matović.

Prema navodima optužnice, ljekari su propustili da pokojnoj Komnenić nalože da primi obaveznu vakcinu nakon hirurškog odstranjivanja slezine.

Očigledno nesavjesno postupanje okrivljenih, kako tvrde iz tužilaštva, prouzrokovalo je pogoršanje zdravstvenog stanja Komnenić usljed opšte zaraze pneumokokom i nastanka munjevite pneumokokne sepse i na kraju smrti ove pacijentkinje.

Pavlčić je prilikom davanja odbrane kazao da je Komnenić bila njegov pacijent i da joj je zbog činjenice da je bila u drugom stanju predložio operaciju nakon porođaja što je i učinjeno.

“Nisam je od tada gledao do dana kada su me pozvali u operacionu salu da asistiram doktoru Dimovu na prvoj laproskopskoj operaciji odstranjivanja slezine kod nas. Operacija je trajala dugo ali je prošla bez problema. To je bio glavi događaj tog dana u Crnoj Gori “, kazao je optuženi Pavličić.

On je pojasnio da je pacijentkinji u tijelu ostavljen zdravi dio slezine (akcesorna slezina) koja je vremenom trebala da preuzme funkciju odstranjenog organa.

Iz razgovora koji je tokom operacije vodio sa kolegama, Pavličić je, kako je kazao, stekao utisak da je doktor Dimov i prije hiruškog zahvata obavio razgovor sa pacijentkinjom i upozorio na moguće komplikacije.

“Otpusna lista je potvrda da je Dimov takav razgovor i obavio nakon operacije”, kazao je Pavličić, prisjećajući se da je Dimov o toku operacije i kako treba da se reaguje i pri najblažem nazebu razgovarao sa pacijentkinjom i članovima njene porodice prilikom posjete u bolnici.

Pavličić je kazao da je pacijentkinju Komnenić tada poslednji put video i čuo.

“Kako to biva nakon uspješnih operacija pacijenti se izgube. Ukupnu problematiku saznao sam iz spisa predmeta i od kolega”,  kazao je on.

Pavličić je istakao da smatra da je doktor Dimov učinio sve što je trebalo u ovom slučaju i da je krajnji ishod skup nesretnih okolnosti.

On je odgovarajući na pitanja tužiteljke Danke Ivanović Đerić kazao da je tokom operacije komentarisana mogućnost vakcinacije nakon hiruškog zahvata koja tada zakonom nije bila obavezna.

“Radilo se o površnoj diskusiji koja nije mogla da izađe iz okvira situacije u kojoj nismo znali da li će pacijenkinja preživjeti zahvat, da li će operacija uspjeti. Ako se ostavi akcesorna slezina zavisi da li će se pacijentu dati vakcina. Hirurzi nijesu u obavezi da poznaju zakone ali su dužni da znaju sve o opasnostima koje vrebaju nakon ovakvih zahvata i o tome obavjeste pacijente. Ne može se reći da porodica nije bila informisana jer su imali permanentnu kmunikaciju sa doktorom Dimov”, kazao je Pavličić.

Na pitanje punomoćnika porodice pokojne Komnenić, advokata Miloša Vuksanovića, Pavličić je pojasnio da vakcinacija ne predstavlja apsolutnu zaštitu pacijenta nakon operacije slezine ali može da umanji smrtni ishod.

” Pacijente koji nemaju slezinu vrebaju mnoge druge opasnosti. Period u kome akceorna slezina treba da preuzme ulogu slezine je rizičan za pacijenta i vakcinacija ne može ukloniti taj rizik od infekcije ali može umanjiti smrtni ishod”, precizirao je Pavličić.

On je naveo da je iz spisa predmeta saznao da je porodica pokojne Komnenić podigla medicinsku dokumentaciju i otpusnu listu tek nakon njene smrti.

“To govori o suodgovornosti porodice prema zdravlju sada pokojne pacijentkinje”, kazao je ovaj optuženi.

On je naveo da je pokojna Komnenić nakon operacije bila pokrivena antibioticima.

“Nakon njihovog ispijanja bi se zaključivalo kakve su dalje metode liječenja i da li pacijent treba da primi vakcinu. Da je pacijentkinja došla na kontrolni pregled prije pojave simptoma bila bi podvrgnuta provjeri vitaliteta slezine. Ultrazvukom i scintigrafijom bi se utvrdilo da li je akcesorna slezina preuzela funkciju slezine”, precizirao je Pavličić.

On je odgovarajući na pitanje suda pojasnio da se vakcina može primiti prije ili poslije operacije odstranjivanja slezine.

“U slučaju pacijentkinje Komnenić nijesmo znali da li se radi o karcionomu, šta ćemo naći kod pacijentkinje, nismo znali prirodu bolesti zato smo odlučivanje o mogućnosti vakcinisanja ostavili za kasnije”, naveo je optuženi.

On je istakao da je davanje vakcine moglo da ima i neželjena dejstva odnosno alergijsku i toksičku reakciju zbog čega se pacijentima predlaže više stvari a ne samo vakcinacija.

Pavličić je pojasnio da je serološki nalaz koji je bio odrađen prije operacije bio lažno pozitivan a što je potvrđeno nakon operacije jer pacijentikinja nije imala karcinom slezine a na šta je ovaj labaratorijski nalaz ukazivao.

Advokat Vuksanović je prigovorio iskazu optuženog Pavličića jer odgovornost za smrt Komnenić želi da prebaci njenoj porodici obzirom da se nikada neće saznati koliko je bila intenzivna komunikacija između njih i doktora Dimova.

Na ovu konstataciju Pavličić je kazao da nema nijedan razlog da prenese odgovornost na porodicu pokojne Komnenić.

Međutim, činjenica da porodica nije došla po medicinsku dokumentaciju i otpusnu listu nakon operacije po njegovom mišljenju ukazuje da unutar porodice komunikacija nije bila dovoljna.

Ljekari Dimov, Pavličić i Lamežević su u istrazi ustvrdili da pacijentkinji Danki Komnenić u otpusnoj listi, niti usmeno, nijesu preporučili vakcinaciju jer joj je tokom operacije sačuvan i ostavljen zdravi dio slezine.

Optuženi Dimov je pred tužiocem pojasnio da Komnenić bolju zaštitu od svoje akcesorne slezine nije mogla da ima, ali da to pacijentu ne predstavlja garanciju da ne može dobiti infekciju i sepsu. Kako je kazao to se ne može garantovati ni nakon primljene vakcine.

Jedino što može da smanji smrtnost (od 10 do 40 odsto), kako je kazao Dimov, je da se takav pacijent u slučaju temperature, drhtavice i sličnih simptoma odmah javi ljekaru i podvrgne tretmanu antibioticima.

On je pojasnio da je nemoguće spriječiti smrtni ishod kada se već razvije takvo stanje sepse kao što je to bilo kod Danke Komnenić. Istakao je da Komnenić nije došla ni na jedan kontrolni pregled nakon operativnog zahvata, iako joj je rečeno da je to neophodno, tako da nijesu mogli da utvrde u kakvom je stanju akcesorna slezina koju je imala.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve