Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Partnerstvo Vojske Crne Gore i Mejna primjer predanosti i razumijevanja

General Lazarević je naglasio da saradnja obuhvata različite oblasti, uključujući obuku i edukaciju, vojno-tehničku podršku, zajedničke vježbe i operacije, kao i razmjenu eksperata i informacija

Komandant Nacionalne garde američke savezne države Mejn, general major Daglas Farnem, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se u odvojenim susretima sastao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane, dr Krstom Perovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

Državni sekretar Perović istakao je tokom sastanka sa generalom Farnemom da je partnerstvo Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna primjer predanosti, razumijevanja i međusobnog povjerenja već skoro 17 godina, bez obzira na geografsku udaljenost, te da saradnja sa Nacionalnom gardom Mejna pokazuje našu zajedničku posvećenost sigurnosti i stabilnosti, kao i podršku međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

“Zajedno smo ostvarili mnoge uspjehe, suočili se sa izazovima i prevazišli prepreke. Upješno smo realizovali brojne projekte i inicijative, predano radili na modernizaciji oružanih snaga, jačanju stabilnosti i mira“, kazao je Perović.

On je posebno naglasio značaj partnerstva i uzajamnih posjeta s ciljem poboljšanja spremnosti i unaprjeđivanja ključnih vještina u pomaganju zemlji u kriznim situacijama.

Farnem se sastao i sa načelnikom Generalštaba VCG, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem, koji je izrazio zadovoljstvo profesionalnim i prijateljskim odnosima koje VCG njeguje sa Nacionalnom gardom Mejna.

General Lazarević je naglasio da saradnja obuhvata različite oblasti, uključujući obuku i edukaciju, vojno-tehničku podršku, zajedničke vježbe i operacije, kao i razmjenu eksperata i informacija.

“Unaprijedili smo profesionalnost i sposobnost naših vojnih snaga, što je ključno za održavanje visokih standarda u oblasti odbrane i bezbjednosti“, kazao je on.

General Farnem je poručio da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da jača veze i produbljuje saradnju sa Vojskom Crne Gore, kako bi izgradili sigurniju budućnost za sve nas. On je rekao da je posebno ponosan na zajedničke vježbe sa VCG, kakva je „Immediate Response 23“, koja se održava u Pljevljima i na Prilitoru.

“Tako pripadnici naših oružanih snaga stiču priliku da rade zajedno, unapređujući svoje vještine i interoperabilnost. Sposobnost da koordiniraju, komuniciraju i zajednički djeluju na terenu, ključna je u slučaju zajedničkih operacija ili odgovora na krizne situacije“, kazao je komandant Nacionalne garde Mejna.

Sagovornici su razmatrali i buduće oblike saradnje, a general Farnem je posjetio i Centar za obuku u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, gdje su mu predstavljeni kapaciteti za obuku VCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve