Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Rubrika:

Para za ”Uči doma” još nema, a kad će, ne zna se

Da je novac za isplatu opredijeljen, Dnevnim je potvrđeno u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kojim rukovodi Vesna Bratić.

Prosvjetni radnici koji su tokom epidemije korona virusa u ovoj godini snimali časove za platformu “Uči doma” namijenjenu osnovcima, a koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete, još nijesu isplaćeni za svoj rad, iako su sredstva za tu namjenu obezbijeđena. Tako su nastavnici i drugo osoblje angažovano tokom ovog projekta i dalje bez konkretnog odgovora kada će dobiti novac za ono što su zaradili u vrijeme pandemije.

Da je novac za isplatu opredijeljen, Dnevnim je potvrđeno u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kojim rukovodi Vesna Bratić.

U dokumentu u koji su Dnevne imale uvid navodi se da je za isplatu novca za realizaciju projekta “Uči doma” za drugo polugodište školske 2020/21. godine obezbijeđeno oko 105.000 eura. Naime,predložena je isplata jednokratnih naknada za 203 nastavnika i 24 nadzornika u ukupnom iznosu od oko 56.000 eura. Takođe, za plaćanje troškova angažmana kamermana i producenata za snimanje online sadržaja, kako se ističe, potrebno je izdvojiti još oko 48,7 hiljada eura.

NOVCA IMA, ALI…

No, uprkos tome što je novac obezbijeđen, iz prosvjetnog resora DN nijesu dobile odgovor zbog čega nastavnici i drugo osoblje angažovano u okviru pomentog projekta još čeka na isplatu honorara.

I dok prosvjetni radnici i dalje čekaju na ispunjenje obećanog, pitanje je koliko će biti spremni da i sljedeći put budu na raspolaganju u sličnim projektima.

Bivši predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete i dugogodišnji prosvjetni radnik Slobodan Savović za Dnevne kaže da, prema njegovim informacijama, isplata novca još nije bila.

“Ja da znam još uvijek nije bila isplata novca, a kad će, ne znamo”, kazao je Savović.

Kaže i da to nijesu jedina kašnjenja u isplati prema zaposlenima u prosvjeti.

“Koliko sam u toku, a dozvoljavam da griješim, nijesu isplaćivane ni neke stavke po Kolektivnom ugovoru kad je u pitanju smrt užeg člana porodice. I to kasni. E sad, fali li novca ili je u pitanju neka reorganizacija u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture isporta, ne znam”, rekao je Savović.

Očekuje, kako je rekao, da se tužbama za prekovremene časove koje su već podnijete pridruže i druge kolege.

“Ovo kako je krenulo ne miriše na dobro”, naveo je.

Savović pretpostavlja i da sada resor prosvjete ima prioritetnijih stvari kojima se bavi, poput izbor direktora škola koji su aktuelni ove jeseni.

Nije, kaže Savović, problem ni to što sredstva nijesu isplaćena prosvjetnim radnicima, koliko je problem u tome da su ti nastavnici, podsjećaon, bili izloženi sudu i podsmijavanju šire javnosti.

OSTAĆE DOSTOJANSTVENI

“Od roditelja do ne znam koga sve, a da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije stalo iza tih ljudi”, kazao je Savović.

On je iskazao bojazan da neće više biti dobrovoljaca koji će snimati časove online, ukoliko bude potrebe za tim u narednom periodu.

“Pitanje za razmišljanje je i Zavodu za školstvo, zašto časove nijesu snimali oni koji imaju unaprijeđena zvanja. Od njih se očekivalo da preduzmu odgovornost”, rekao je Savović.

Nastavnik iz jedne podgoričke osnovne škole, koji je insistirao na anonimnosti, kazao je za Dnevne da je razočaran odnosom i ponašanjem resora prosvjete prema njihovom intelektualnom radu, te lojalnosti koji su pokazah prema školi i državu, u momentu kad je to bilo najpotrebnije.

“Ovo pokazuje generalno odnos države inove vlasti prema prosvjetnim radnicima. Iako su nam obećavali povećanja zarada, ne možemo dobiti ni ono što smo krvavo zaradili. I mi smo imali porodice, ali smo u doba pandemije mislilii na djecu koja su morala imati neometan proces obrazovanja”, kazao je sagovornik iz jedne podgoriške škole.

Nastavnici, kako kaže, žele da ostanu dostojanstveni u cijeloj situaciji kako se ne bi pomislilo da im je zapravo novac jedini motiv.

Najnovije

Vag odala priznanje Brđaninu na postignutim rezultatima

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin sastao se danas sa novoizabranom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorkom Dominikom Vag, saopšteno je iz Uprave policije. Brđanin...

Obrati pažnju: Nova cjenovna kategorija u Voli marketima

Svaka sedmice Voli cijenom su označeni i posebno istaknuti proizvodi u okviru sektora svježeg mesa, delikatesa, voća i povrća, mliječnih proizvoda, napitaka, lične higijene...

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Poslanik SDP-a, Raško Konjević komentarisao je izjavu premijera Zdravka Krivokapića ali i Ambasade SAD koja se osvrnula na godišnjicu rada Vlade. Konjević je poručio...

Počelo novogodišnje kićenje grada

U susret predstojećim praznicima u Baru je počelo tradicionalno kićenje različitih lokacija. Fokus je kao i prethodnih godina na gradskom trgu Vladimira i Kosare,...

Kamera vašeg sledećeg Android telefona će možda uvijek biti uključena

Qualcomm je nedavno najavio novi procesor Snapdragon 8 Gen 1 za vodeće Android telefone, zbog čega je tehnološka zajednica bila generalno uzbuđena. Međutim, tokom...

Najčitanije

Povezano

Ministarstvo prosvjete izdvaja skoro 100.000 eura za računarsku opremu i komunikacione usluge

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta izdvojiće 97.307,50 eura za nabavku računarske opreme i komunikacione usluge (mobilne, fiksne telefonije i satelitskog interneta), kao i...

Dva trostruko vakcinisana ljekara zaražena sojem omikron

Novim omikron sojem koronavirusa zaražena su dva izraelska ljekara koja su primila po tri doze vakcine kompanije Fajzer. Jedan od njih je bio na konferenciji...

Crni novembar: Od posljedica koronavirusa preminulo 200 osoba

U Crnoj Gori je od posljedica koronavirusa u novembru preminulo 200 osoba, što je 15 više nego u oktobru, kada bilo 185 žrtava ove...

Zaštita od obolijevanja nakon vakcinacije u Crnoj Gori je čak 93,38 odsto

Zaštita od obolijevanja od korona virusa, nakon dobijene dvije doze vakcine u Crnoj Gori iznosi 93,38 odsto. Tačno toliko vakcinisanih građana se do danas...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RRRRRR
26.10.2021-08:16 08:16

Neće jer tako imaju pare na računu i onda se fale punom kasom. Ove naknade nijesu plaćene, tenderi se ne objavljuju( npr za reg tabluce), organizacijama za đecu ometenom razvoju(cca.480.000). I onda puna kasa pa kad se obaveze ne izvršavaju naravno.