Subota, 24 Septembra, 2022
Rubrika:

PAM: NVO Ugostitelji Crne Gore iznijeli paušalne, neutemeljene, neprovjerene i nestručne tvrdnje

U tekstu je, tvrde, iznesena neistina da ''računi za naplatu stižu bez potpisanih ugovora, kao i bez osnova za naknadu''

NVO “Ugostitelji Crne Gore” je u tekstu pod nazivom: “Nadležni da ispitaju način poslovanja Prava autora muzike” iznijela paušalne, neutemeljene, neprovjerene i nestručne tvrdnje, kojima pokušava da naruši ugled PAM-a CG, kao kolektivne organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava u Crnoj Gori koja okuplja preko 600 domaćih i preko 4,5 miliona inostranih muzičkih autora i koja je već duži niz godina, zajedno sa nadležnim javnopravnim organima Crne Gore za oblast intelektualne svojine, prepoznata kao glavni stožer ostvarivanja, zaštite i unapređenja ove pravne oblasti, saopštila je NVO Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM CG).

Podsjetićaju da je PAM CG u značajnoj mjeri “doprinio privremenom zatvaranju pregovaračkog Poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine”.

“Nama, a i javnosti je poznat rukopis poznatog budvanskog hotela, jer više od deset godina bez stida, korupcijom i na silu pokušavaju, isključivo za sebe, da obezbijede besplatno korišćenje autorske muzike, i pored toga što im je poznato da je neovlašćeno korišćenje autorske muzike isto što i krađa materijalne stvari. I dok ubjedljivo najveći broj ugostitelja poštuju zakon i imovinska prava autora muzike, sa kojima imamo izuzetno dobru saradnju, rukovodstvo tog budvanskog hotela ne priznaje Zakon koji je u potpunosti usaglašen sa Direktivom EU o kolektivnim organizacijama, ne priznaju ni međunarodne konvencije, ne priznaju sudove jer na njima gube sve sporove, ne priznaju imovinska prava – svojinu fizičkih lica – autora, za njih ne važe ni odredbe iz zakona: “Za svako iskorišćavanje autorskog djela od strane drugog lica autoru pripada pravična naknada“ i „Korisnik ne smije koristiti predmet zaštite bez pribavljenog ovlašćenja“, oni su jednostavno odlučili da autorsku muziku koriste besplatno”, naveli su u saopštenju.

To što oni žele je, kako kažu, moguće jedino u uslovima “suspenzije crnogorskog Ustava i naših zakona, u uslovima suspenzije međunarodnih ugovora i konvencija”.

“A nije moguće u vremenu kada naša zemlja čvrsto teži članstvu u EU, nije moguće u uslovima snažne podrške rukovodstvu PAM-a CG od strane crnogorskih autora, nije moguće u situaciji u kojoj PAM CG ostvaruje punu saradnju sa svim sestrinskim organizacijama, na svim kontinentima planete Zemlje, a čije autore PAM CG takođe štiti”, ističu iz PAM CG.

U tekstu je, tvrde, iznesena neistina da “računi za naplatu stižu bez potpisanih ugovora, kao i bez osnova za naknadu”.

“S tim u vezi ističemo da PAM CG više od pet godina unazad ne ispostavlja fakture korisnicima autorskih muzičkih djela sa repertoara PAM-a CG sa kojima nema potpisan ugovor, mada bi se sve sporne fakture mogle provjeriti pred sudom. Kada je u pitanju plaćanje naknade za korišćenje autorskih muzičkih djela ističemo da je Zakonom o autorskom i srodnim pravima propisana obaveza plaćanja ove naknade bez obzira da li je zaključen ugovor, odnosno izdato ovlašćenje od PAM-a CG. To nedvosmisleno potvrđuje i sudska praksa u brojnim sporovima koji su vođeni pred Privrednim sudom Crne Gore, Apelacionim sudom Crne Gore i Vrhovnim sudom Crne Gore”, naveli su u saopštenju.

Iz PAM-a ocjenjuju da autori teksta ili nisu pročitali Zakon o autorskom i srodnim pravima ili ne znaju da ga tumače, pri tome se, kako navode, služe i neistinama pa tvrde da “računi stižu i za one objekte koji su odavno zatvoreni i više ne posluju i da računi stižu i onim ugostiteljima koji rade samo ljeti a u zimskim mjesecima su im objekti zatvoreni”.

“Neosnovanost citiranih navoda proizilazi iz člana 168 Zakona o autorskom i srodnim pravima kojim je jasno propisana obaveza korisnika da organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava “….dostavi informacije kojima raspolaže o korišćenju prava“ …… “koje su potrebne za naplatu prihoda od prava i raspodjelu iznosa koji pripadaju nosiocima prava“. Naravno da ova zakonska odredba podrazumijeva i obavezu korisnika da prijavi period kada ne obavlja djelatnost, odnosno da obavijesti kolektivnu organizaciju o datumu kada je potpuno prestao da obavlja djelatnost jer su ti podaci neophodni za obračun i naplatu prihoda od prava. Neistina je da je neki ugostiteljski objekat informisao PAM CG o period kada ne radi, a da mu je PAM CG nakon toga za taj period ispostavio fakturu”, naglasili su.

Nije jasno, dodaju iz PAM-a, na osnovu kojih analiza ili podataka se u spornom tekstu tvrdi “da su cijene, u poređenju sa zemljama regiona, enormno visoke”.

“Radi otklanjanja svake sumnje i sprečavanja stvaranja pogrešne slike kod javnosti ističemo da aktuelnu tarifu nije donio PAM CG već nadležni javnopravni organ. Ukazujemo da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma formiralo radnu grupu sa zadatkom da preispita sve važeće tarife. U radnoj grupi su, pored predstavnika Ministarstva i predstavnici Privredne komore Crne Gore, Unije poslodavaca i kolektivnih organizacija. Napominjemo da su tarifom jednako nezadovoljni i autori”, kazali su iz PAM-a.

Prema njihovim riječima, to koliko su, kažu, autori teksta neupućeni u kolektivno ostvarivanje prava u našoj državi, Evropi i cijelom svijetu najbolje pokazuje njihova konstatacija “da je nedopustivo da naplatu autorskih prava vrši nevladina organizacija PAM umjesto to da radi država”.

“Autori objavljenog teksta bi morali da znaju da u Evropi i na cijeloj planeti Zemlji ne postoji država koja vrši naplatu autorskih prava, i da je CISAC – krovna svjetska konfederacija autorskih društava i kompozitora nevladina organizacija.

Kada je u pitanju predlog iz objavljenog teksta: “ako država ne želi da preuzme posao PAM-a onda neka omogući da se tim poslom bavi i neko drugi, a ne samo NVO PAM”, već smo objasnili besmislenost i neosnovanost predloga da država naplaćuje naknadu za autorska prava. Što se tiče drugog predloga da država omogući da se tim poslom bavi i neko drugi, autori objavljenog teksta trebali bi da znaju da je država zakonom omogućila da, pod određenim uslovima, i neko drugi zastupa autore, koji ih za to angažuju i koji su se prethodno izuzeli iz sistema kolektivne zaštite. Treba znati da autori ne moraju svoja prava da ostvaruju preko PAM-a CG, već da to mogu da čine i individualno”, smatraju u PAM-u.

Dakle, kako ističu, objavljeni tekst je “satkan od neistina, neznavenih konstatacija i konstrukcija, čime je autorima nanijeta šteta, nanijeće štetu i ugostiteljima koji po njihovim instrukcijama i nagovoru pokušaju neovlašćeno da koriste autorsku muziku, jer neovlašćeno korišćenje autorske muzike je isto što i krađa materijelne stvari”.

“U konačnom, PAM CG će nastaviti da za račun muzičkih autora savjesno i odgovorno vrši zaštitu i ostvarivanje njihovih autorskih prava, te da svojim aktivnostima doprinosi daljem kulturnom i sveukupnom razvoju i napretku Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Londonski sud odlučio u korist Adriatic Propertisa

Londonski Međunarodni arbitražni sud (LCIA) odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, čiji je zakupac...

Tuzović: Glas za naš pokret je glas za staru Podgoricu, za Titograd i za...

Očuvanje duha stare Podgorice i nastavak razvoja glavnog grada, kao moderne, evropske metropole, naša je vizija za naredni četvorogodišnji period, poručio je Edin Tuzović, kandidat...

Izložba slika Đorđa Rašovića: Iluzija života otvorena u Herceg Novom

Galatea Gallery Podgorica i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” Herceg Novi priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića...

Seksizam u Crnoj Gori često nije prepoznat kao problem

Seksizam u Crnoj Gori uzima maha i ne samo da nije adekvatno sankcionisan, već često nije ni prepoznat kao problem, ocijenjeno je na panelu...

Brnović: Uradićemo sve da odbranimo titulu

Trener Sutjeske Nenad Brnović izjavio je da je cilj Nikšićana izlazak u Evropu, ali da će klub učiniti sve da odbrani šampionsku titulu. Nakon prvog...

Najčitanije

Povezano

Opština Kotor: Vlasnik restorana Risan posjeduje terasu bez dozvole

Iz Opštine Kotor oglasili su se nakon što su iz NVO Ugostitelji Crne Gore apelovali na tu opštinu da se odgodi rušenje terase restorana...

NVO Ugostitelji: Preko Vibera do sezonskog posla, poziv državljanima Ukrajine i Rusije da se prijave

NVO “Ugostitelji Crne Gore” pozivaju sve zainteresovane državljane Crne Gore, kao i Ukrajine i Rusije da se prijave za sezonske poslove na crnogorskom primorju. “Turizam...

COSDT i PAM realizovali seminar ”Intelektualna svojina – autorsko i srodna prava”

Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu (COSDT), u saradnji sa Organizacijom za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG, organizovao...

Ugostitelji Crne Gore: Zatvaranje lokala će imati katastrofalne posljedice na ugostitelje i zaposlene

Iz NVO “Ugostitelji Crne Gore” kazali su da su neprijatno iznenađeni mogućnošću da bi Vlada svega nekoliko dana uoči Nove godine mogla da donese...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve