Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Ozon: Formiranje jedinice za sprečevanje ekokriminala jedino ozbiljno rješenje

''Već 15 godina upozoravamo da je ekokriminal uzeo maha, da je infiltriran u institucijama sistema, a da kod ključnih donosilaca odluka nikad nije postojala volja da se taj državni udar na ekološku državu uzme za ozbiljno, što je dokaz i njihove povezanosti sa organizovanim kriminalom''

Ekološki pokret ,,Ozon” smatra da Vlada Crne Gore u što kraćem roku mora formirati posebnu Jedinicu za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer je jedino tako moguće prevazići neodrživu podijeljenost nadležnosti, koji taj prostor zloupotrebljavaju za izbjegavanje sprovođenja kaznenih mjera, čime se obesmišlava cijeli sistem, saopšteno je danas iz tog pokreta.

“Da je tako krunski dokaz je i svojevrsna parodija formiranja Operativnog međusektorskog tima za sprečavanje nelegalne eksploatacije riječnog materijala, gdje su zloupotrebljeni pojedinci koji su imali najbolje namjere i građansku hrabrost da pokušaju dati lični doprinos zaštiti javnog interesa. Neefikasnost primjene važećih zakona djeluje podsticajno za razvijanje ekokriminala, a štete koje su prouzrokovane imaju ogromne ekonomske posledice, kako u kontekstu životne sredine tako i javnog zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Pošto aktuelna Vlada, kako su kazali, konstantno ističe posvećenost životnoj sredini, iz Ozona ih pozivaju da “našu inicijativu koju smo javno uputili u junu 2022. godine i koja je imala veliki medijski prostor, ovaj put razmotriti na adekvatan način”.

“Već 15 godina upozoravamo da je ekokriminal uzeo maha, da je infiltriran u institucijama sistema, a da kod ključnih donosilaca odluka nikad nije postojala volja da se taj državni udar na ekološku državu uzme za ozbiljno, što je dokaz I njihove povezanosti sa organizovanim kriminalom.

Pojave poput nelegalne eksploatacije šumskog i riječnog materijala, nelegalnog odlaganja različitih vrsta otpada, pa i opasnog, krivolova, trgovine zaštićenim vrstama, namjerno izazvanih požara, korupcije, devastacije prostora divljom gradnjom, zagađenja vode, vazduha i zamljišta, što se dešava čak i u zaštićenim područjima, najbolji je dokaz da državni i lokalni inspekcijski organi i čuvarske službe nisu na odgovarajućem nivou i da nemaju kapacitet da zaštite naša prirodna bogastva, pa je potpuno jasno da se jedino formiranjem Jedinice za sprečavanje ekokriminala i zaštitu životne sredine može dati institucionalni sistemski odgovor”, ističu u saopštenju.

Takođe, dodaju, formiranjem ovakve jedinice, otvara se prostor za regionalno i internacionalno umrežavanje u borbi protiv ekokriminala, što je, smatraju, potreba i pravi način unapređenja saradnje, koja će pozitivno uticati I na proces evropskih integracija u regionu Zapadnog Balkana.

“Bez želje da pravimo razliku između kriminalnih aktivnosti, ipak upozoravamo da je ekokriminal u Crnoj Gori, po nama premašio i trgovinu narkoticima, kao i da su ekonomske posledice po naše društvo značajno veće”, kazali su iz Ozona.

Na kraju, osvrnuli su se i na “špekulacije uključivanja Vojske Crne Gore u zaštitu rijeka”, što, kako su kazali, podsjeća “na dešavanja u Meksiku i Kolumbiji, tokom prošlog vijeka kada su zbog nepovjerenja u policiju, vlasti tih zemaljana takav način pokušali da se obračunaju sa Eksobarom i drugim narko klanovima, koji su bili jači od država”.

“Nadamo se da će Vlada shvatiti da degradira sama sebe, ukoliko ozbiljno ne pristupi rješavanju problema ekokriminala, a to je moguće formiranjem posebne jedinice, njenom obukom, opremanjem potrebnom opremom, jasnim definisanjem nadležnosti, sistemskom podrškom i nadzorom u kom će imati prostora i za predstavnike civilnog društva.

Pošto je za to potrebna i odgovarajuća finansijska podrška predlažemo da se sredstva u visini od 3 miliona eura, opredjeljena za izgradnju nove zgrade Ministarstva ekologije, preusmjere za potrebe formiranja i osposobljavanja Jedinice za sprečavanje ekokriminala jer je to mnogo važnije za cjelokupno društvo”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve