Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

PAR OBUĆE ZA SVAKOG PREMINULOG Ovako je jutros osvanuo Rimski trg u Podgorici

Grupa građana povodom katastrofalne epidemiološke situacije danas organizuje performans na Rimskom trgu, koji će se održati u 14 časova, zahtijevajući ostavku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović

Ispred prostorija Ministarstva zdravlja jutros se nalazi 2.231 par obuće. Upravo toliko ljudi je u Crnoj Gori preminulo od posljedica koronavirusa. I upravo je to razlog da grupa građana povodom, kako su istakli, katastrofalne epidemiološke situacije danas organizuje performans na Rimskom trgu, koji će se održati u 14 časova, zahtijevajući ostavku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

“U proteklih godinu dana svjedoci smo katastrofalnog pogoršanja epidimiološke situaciije u Crnoj Gori, koje su izazvale neviđene gubitke za crnogorsko društvo i nenadmjestive gubitke za mnoge porodice. Sagledavajući vaše djelovanje i djelovanje Savjeta za borbu protiv korona virusa, mišeljanja smo da su loše odluke, zakašnjele mjere, nedosljednost u sprovođenju mjera, neodgovorno ponašanje i izjave značajnog dijela članova Savjeta za borbu protiv korona virusa, dovele do katastrofalne epidimiološke situacije”, ističe grupa građana.

Mišljenje, kažu, temelje na sledećim činjenicama.

“Danom preuzimanja funkcija u Vladi Crne Gore, preuzeli ste do tada postojeću strategiju borbe protiv korona virusa koja je i ako ne savršena davala rezultate koji nas nisu svrstavali na začelje evropske i svjetske tabele u borbi protiv korona virusa. Vaše je pravo bilo da po sopstvenom nahođenju i uvjerenjima kreirate nove mjere i strategiju, čije rezultate vidimo danas a vidi i čitav svijet. Na današnji dan nalazimo se na četvrtom mjestu po stopi smrtnosti u svijetu”, navodi grupa građana.

Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me

Podsjećaju da je ministarka Jelena Borovinić Bojović na početku mandata, gotovo svake sedmice najavljivala datume dolaska vakcina i količine istih, a da je pritom gotovo sve obećane datume probila kao i obećanja vezana za količine i tipove vakcina.

“Odgovornost snosi i predsjednik Vlade i ministri, inače članovi Savjeta za borbu protiv korona virusa, koji su licitirali sa brojem imunizovanih i postizanjem kolektivnog imuniteta do juna mjeseca, a čije projekcije su se pokazale netačne i do današnjeg dana nedostignute. Smatramo da ovakvim ponašanjem Vas i ostalih zvaničnika Vlade značajno ste narušili kredibilitet institucija koje predstavljate i povjerenje građana. Vaše neodgovorne izjave i obećanja nedopustiva su u trenutku kada su zdravlje i životi crnogorskih državljana ugroženi.  Na vama kao medicinskom radniku je odgovornost i veća nego na ostalim članovima Vlade”, ističe grupa građana.

A onda su dodali.

“Ništa veću odgovornost, vi i članovi Vlade, niste pokazali kada su u pitanju mjere koje ste donosili. Građani su bili svjedoci kršenja mjera od strane vas i članova Vlade, u čemu su svakako prednjačili predsjednik Vlade, ministar finansija i ministar ekonomije. Podsjetićemo vas na prisustvovanje masovnim crkvenim skupovima bez zaštitne maske, pričesta istom kašikom i mnogobrojnim drugim događajima na kojima ste vi i članovi Vlade kršili propisane mjere. Zbog tih istih mjera koje ste vi i članovi Vlade kršili, građanima i privrednim subjektima su izricane kazne, zatvarani objekti i slično”, navode građani.

Rimski trg
Rimski trg

Prema njihovim riječima, odbijanje predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da se vakciniše i neodgovorne izjave o nepotrebnosti vakcinacije zbog nivoa antitijela koje posjeduje su u suprotnosti sa zdravim razumom, naučnim činjenicama i sa onim što su preporuke ministarstva kao i svih vodećih zdravstvenih ustanova na svijetu.

“Ako već kao ministarka nemate političke hrabrosti da utičete ili se suprostavite sumanutom ponašanju predsjenika Vlade i ministara vaša je dužnost bila da kao medicinski radnik reagujete, makar da povedete disciplinski postupak protiv ličnog doktora predsjednika Vlade na čijim, kako kaže, savjetima bazira takav stav. Ukoliko nemate hrabrosti, znanja i kredibiliteta da se suprostavite ovakvom ponašanju pomenutih, na vama je, prije svega kao medicinskom radniku, moralna obaveza da podnesete ostavku u Savjetu za borbu protiv korona virusa i funkciji ministarke zdravlja”, poručuje grupa građana.

Podsjećaju i na pogubne mjere za ‘’spas’’ turističke sezone kada je Vlada odlučila da otvori granice bez ikakve kontrole ili sprovođenja mjera za dolazeće putnike na granici.

“Pod pritiskom ili ne, ne postoji adekvatno utemeljenje a ni primjer dobre prakse među zapadnim zemljama za ovakve odluke i svjesno ste živote crnogorskih građana zamijenili za eure”, navode.

Ističu da je odgovornost ministarke bila da reaguje i pokaže barem empatiju ako ne kao ministarka onda kao medicinski radnik.

“Vi kao medicinski radnik, ministarka, članica Vlade Crne Gore i Savjeta za borbu protiv korona virusa, podbacili ste u svom zadatku i sami u više navrata priznali da te i takve mjere koje donosite se ne poštuju. Podbacili ste u kampanji vakcinacije stanovništva i razloga za takav rezultat je više. Jedan od razloga je nemanje adekvatne strategije pristupa i edukacije stanovništva koje izražava sumnju u vakcine. Kao dio izvršne vlasti i vladinog tijela za borbu protiv korona virusa, na raspolaganju su vam i razne metode ograničavanja u cilju vakcinacije a po uzoru na zapadne zemlje, o kojim pričate a ne sprovodite ih i nakon porazne statistike”, ističu.

Kako su poručili ministarki, prebacivanje odgovornosti na građane zbog niske stope vakcinacije neće proći.

“Imajući u vidu neodgovorno ponašanje vas i predstavnika Vlade, ne čudi nizak stepen povjerenja stanovništva u vakcinaciju. Ako do vas ne dopiru činjenice koje smo pobrojali, grafikovini i brojke, danas na Rimskom trgu imate priliku da vidite kako izgledaju rezulatiti vašeg rada! Imajući u vidu sve navedeno pozivamo vas da, kao prvo iz moralnih razloga a potom i odgovornosti koju nosi vaša funkcija ministarke i člana Savjeta za borbu protiv korona virusa, podnesete neopozivu ostavku. Mrtvih je već odavno previše za vašu ostavku”, poručuje grupa građana i građanki.

Crna Gora je već dugo crna epidemiološka tačka na svijetu: na prvom mjestu smo po broju oboljelih, a na četvrtom mjestu po broju umrlih u odnosu na broj stanovnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Predlog
19.11.2021-12:04 12:04

.Ovo treba izloziti na Bijenalu u Veneciji .
Ne ocigledno namesteni konkers sa rokom od de nedelje

LJEŠKOPOLJ
19.11.2021-13:47 13:47
Reply to  Predlog

1. Tačkom si počep rečenicu.
2. Tačku si na kraju rečenice odvojio od poslednjeg slova u rečenici.
3. U drugoj rečenici si napravio 3 slovne greške i zaboravio tačku na kraju.