Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Otvoreno rekonstruisano odjeljenje kardiologije sa koronarnom jedinicom u opštoj bonici Berane

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić je kazao kako ovo ulaganje u beransku bolnicu predstavlja početak ulaganja u budući regionalni zdravstveni centar za sjever države

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić otvorili su danas rekonstruisano odjeljenje kardiologije sa koronarnom jediniciom u opštoj bolnici u Beranama. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, u rekonstrukciju i opremanje uloženo je oko 215 hiljada eura od čega je skoro 130 hiljada vrijednost savremene medicinske opreme, a oko 80 hiljada iznosi vrijednost radova na adaptaciji i rekonstrukciji.

“Danas smo ja, ministar Šćekić i ministrica Novaković Đurović posjetili bolnicu u Beranama lijepim povodom. Održali smo obećanje koje smo dali tokom posjete u ljetnjim mjesecima da će u ovoj zdravstvenoj ustanovi do Nove godine biti otvorena nova kardiologija sa koronarnom jedinicom. I nastavljamo sa investicijama u zdravstvo. Što se Berana tiče cilj je da se krene sa infrastrukturnim projektima. Radimo za dobro građana, pokušaćemo da otvorimo nova radna mjesta i zadržimo građane u svom rodnom kraju, a zdravstvena zaštita je definitivno nešto što podrazumijeva kvalitetan život svakog stanovnika Crne Gore“, istakao je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da je rekonstruisana kardiologija sa koronarnom jedinicom samo jedna od investicija u nizu koje će se realizovati tokom 2023. godine i pohvalio ambiciozan plan menadžmenta beranske bolnice, uz uvjerenje da će u njegovoj realizaciji imati veliku podršku Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja.

„Tu smo da rešavamo probleme i donosimo novu vrijednost. Danas se definitvno stvorila nova vrijednost u bolnici u Beranama, nadam se da će to sjutra biti u nekoj drugoj ustanovi. U svakom slučaju ono što smo zacrtali kao cilj i plan se realizuje bez ristrikcija i bez zakašnjenja. Zajedno ćemo nastaviti da radimo dobre stvari za sve građane, sa fokusom na sjever Crne Gore“, poručio je premijer u tehničkom mandatu.

Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić je kazao kako ovo ulaganje u beransku bolnicu predstavlja početak ulaganja u budući regionalni zdravstveni centar za sjever države, te da će taj ciklus biti nastavljen i u narednom periodu.

”Na ovaj način omogućićemo našim građanima bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu te rasteretiti Klinički centar Crne Gore, ali i pacijentima skratiti put do specijalista i supspecijalista iz oblasti koje će imati i ova ustanova” poručio je Šćekić.

On je dodao da je za bolnicu raspisan tender za rekonstrukciju starog infektivnog odjeljenja gdje će biti smješteni značajni uslužni kapaciteti, kao i da je u toku nabavka mamografa te da se radi i na stvaranju preduslova za angio salu.

Šćekić je kazao i kako je Vlada ulaganja u zdravstveni sistem stavila za prioritet uprkos brojnim izazovima sa kojima se susreće.

”Osim beranske bolnice, koja je budući regionalni centar, svakodnevno ulažemo i u ostale bolnice od pljevaljske, preko bjelopoljske i nikšićke. Samo ću reći da su prije nekoliko dana raspisani tenderi za magnetne rezonance u Bijelom Polju, u Nikšiću i Baru. Znači, hoćemo potpuno da opremimo naše ustanove, da mogu samostalno da pružaju najveći nivo zdravstvenih usluga i zaštite i da zdravstvena zaštite bude dostupna našim građanima što je naš prioritet kao Vlade”, kazao je Šćekić.

On je podsjetio da je u prethodnoj godini započet ciklus ulaganja od preko 20 miliona eura, da se taj trend nastavlja i da se pored ulaganja u infrastrukturne značajno ulaže i u kadrovske potencijale u zdravstvu, pa će tako za ovu godinu biti raspisano oko 200 specijalizacija i 40 supspecijalizacija.

”Sve to znači da smo krenuli u ozbiljnu reformu zdravstvenog sistema. Mijenjamo pristup prema našim građanima i pacijentima. Za par godina ćemo imati drugačiji zdravstveni sistem. Jasno je da je to proces, ali kada ima volje i ljudi koji su spremni da odgovore zadatku sve je moguće”, poručio je Šćekić.

Direktor OB Berane dr Milorad Magdalinić zahvalio se premijeru Abazoviću i ministru Šćekiću što su od početka rada ove Vlade pokazali veliko interesovanje za razvoj cijelog zdravstvenog sistema, pa i zdravstvenih ustanova u Beranama.

„Pomogli su nam da projekte sprovedemo do kraja, a obezbijeđena su sredstva za projekte koji treba da se realizuju u toku 2023. godine, za koje su tenderi u toku. Nadam se da ćemo i ovog puta ispoštovati predviđene rokove i zajedno otvarati novu angio salu, kao i rekonstuisano infektivno odjeljenje, neurologiju, fizikalnu medicinu, B blok internog odjeljenja i druge segmente bolnice“, kazao je dr Magdalinić.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović zahvalio je premijeru Abazoviću i ministru Šćekiću što prepoznaju Berane kao potencijal za razvoj kroz ulaganja u zdravstvo.

”Bolnica je zavrijedila poštovanje predanim radom ljekara i osoblja. Drago mi je što čujemo da se ulaganja u bolnicu nastavljaju te da će biti jedan od vodećih centara u državi, na sjeveru sasvim sigurno, a vjerujem i ostalim opštinama”, poručio je predsjednik beranske opštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve