Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Otvorena izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka

Medigović je izrazila zadovoljstvom razlogom današnjeg okupljanja u instituciji koja u sistemu obrazovanja Crne Gore zauzima itekako važno mjesto i koja je iznjedrila generacije značajnih ličnosti iz kulture, prosvjete, politike

Izložba  “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka” otvorena je  danas u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“, saopšteno je iz PG biroa.

foto PG Biro

“Tim povodom je upriličen prigodan program koji je realizovan u saradnji Matice crnogorske, Sekretarijata za kulturu i sport i Gimnazije “Slobodan Škerović”.  Izložba je dio projekta namijenjenog crnogorskim školama, iniciranog povodom povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika  (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina)”, piše u saopštenju.

 

Postavka izložbe, kako je navedeno, predstavljena je u više crnogorskih gradova, ali i u glavnom gradu Bugarske – Sofiji, gdje je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka bila izložena u Nacionalnoj biblioteci, povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka.

Prilikom otvaranja izložbe prisutnima su se obratili Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske i Zoja Bojanić Lalović, direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Medigović je izrazila zadovoljstvom razlogom današnjeg okupljanja u instituciji koja u sistemu obrazovanja Crne Gore zauzima itekako važno mjesto i koja je iznjedrila generacije značajnih ličnosti iz kulture, prosvjete, politike.

U svom obraćanju osvrnula se na najstarije pisana svjedočanstva crnogorske kulture, poput Andreacijeve povelje, Ljetopisa popa Dukljanina, Miroslavljevog i  Vukanovog jevanđelja, Ilovačke krmčije, posebno naglašavajući plodonosni period XIV i XV vijeka, “bogat crnogorskim rukopisnim knjigama, a koji je prethodio jednom od najznačajnijih kulturno-istorijskih poduhvata crnogorske istorije, štampariji Crnojevića u kojoj je štampan Oktoih i druge crnogorske inkunabule.”

Medigović je istakla ulogu štamparije u očuvanju nacionalne svijesti i davanju snažnog podsticaja razvoju knjige kod Crnogoraca u narednim stoljećima, tokom razdoblja  strane dominacije, napominjući da su pojedinci, entuzijasti i patriote nastavili crnogorsku tradiciju štamparstva. Među njima su Andrija Paltašić, Makarije, ali i Božidar Vuković Podgoričanin.

“Stoga, ove  panoe na kojima su prikazane inkunabule i druge knjige nastale u ovim dvije štamparijama tokom XV i XVI vijeka u Crnoj Gori, poklanjamo Gimnaziji „Slobodan Škerović“ sa namjerom da služe generacijama učenika koje će kroz buduća vremena ovdje stasavati, ali i kao podsjetnik da se imena Ivana i Đurđa Crnojevića, kao i imena Božidara i Vićenca Vukovića ne smiju zaboraviti”, zakjlučila je Medigović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve