Osnovni sud u Danilovgradu donio je prvostepenu presudu kojom je ustanovljeno da je suspenzija četiri nastavnika sa Policijske akademije Svetomira Kneževića, Damira Zejnilovića, Žarka Mrdovića i Radovana Popovića protivzakonita.

Policijska akademija Danilovgrad

Nastavnici kažu da iako je ova odluka pravosnažna, nastavlja se niz presuda donesenih u korist zaposlenih koji su po raznim osnovama podnosili tužbe zbog nezakonitih odluka direktora Policijske akademije Bobana Šaranovića koji, kako tvrde nastavnici, u kontinuitetu silom i bez osnova sprovodi neviđen teror uz svakodnevnu devastaciju ustanove.

“Do sada su svi predmeti o kojima je sud odlučivao riješeni u korist zaposlenih na Akademiji. Pa je tako bivša sekretarka Akademije koja je bukvalno golom silom ostala bez posla dobila spor pravosnažnom presudom i njen odštetni zahtjev će premašiti cifru od 25.000 eura. Još dva zaposlena su dobila prvostepene presude po osnovu zaštite radnih prava i konačno četiri nastavnika zbog nezakonite suspenzije. U ovom trenutku ti odštetni zahtjevi bi premašili cifru od 80.000 eura do njihove pravosnaznosti ovaj iznos ce se svakako uvećati. U toku je jos šest sudskih postupaka po osnovu rada od kojih će se za dva brzo donijeti i prvostepene odluke, a u njihov ishod uopšte ne sumnjamo”, navode oni.

Oni su napomenuli da su za vrijeme protivzakonite suspenzije profesora dovođeni predavači sa strane da drže nastavu, što je akademiju dodatno koštalo još nekoliko desetina hiljada eura.

“Protiv direktora Akademije su vec podnešene dvije krivicne prijave. Ovaj broj krivičnih prijava ce se sigurno uvećati jer ima osnova za njihovo podnošenje. Istovremeno se vodi šest besprizornih disciplinskih postupaka protiv šest nastavnika koje su rezultat sramnog fingiranja i podmetanja. To su postupci osnovani na lazima, podmetanju i prevari”, dodaju oni.

Prema tvrdnjama nastavnika, u osnovi svih zahtjeva od strane Sindikata i profesora sa Akademije ne postoji bilo kakav drugi motiv, osim jasno iskazanog profesionalnog stava o obavezi postovanja zakona i sprovođenja zakonskih procedura u radu Akademije.

“Kao rezultat toga imamo nevidjen progon kako profesora tako i svih onih koji su ih na bilo koji način podržali. Taj progon prati gola sila podmetanja, fingiranja i prevare a da li je bilo i falsifikovanja ustanoviće tužilaštvo. Ovo se sve sprovodi uz ćutanje nadležnog Ministarstva prosvjete i ministra Damira Šehovica kao i uz ćutanje Vlade kao osnivača ove institucije. Pa se pitamo da li su dešavanja na Policijskoj akademiji za njih prirodna stvar i da li se možda ovaj sramni, besprizorni i nezakoniti progon dešava u nekoj drugoj državi van njihovog uticaja”, zaključuju nastavnici.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve