Treće mjesto na regionalnom takmičenju u programiraju putem džepnog računara micro:bita, koje je na Digitalom samitu zemalja Zapadnog Balkana organizovao British Council, osvojili su učenici OŠ Marko Nuculović iz Ulcinja. Irena Selčanin, Nora Selčanin i Anabela Radulović, predvođene nastavnikom Alfredom Marinkovićem, kreirale su projekat “Pametni parking” – automatizovan sistem koji detektuje broj praznih mjesta, otvara rampu i signalizira kada se parking popuni.

Učesnici su imali zadatak da naprave rješenje uz pomoć džepnog računara micro:bita koji će biti odgovor na neki realan problem.

“Ideja za ovaj projekat potekla je baš sa lokala, jer u našem gradu ne postoji parking koji funkcioniše po ovom principu. Rampa se podiže iako nema slobodnih mjesta, pa vozači kruže i po dva do tri puta automobilima unutar parkinga. Mi smo isprogramirali da se na micro:bitovima prikaže broj slobodnih mjesta prije same rampe, pa vozači odmah dobijaju informaciju koja im je potrebna”, objašnjava Irena Selčanin, učenica devetog razreda OŠ Marko Nuculović.

Na regionalnom takmičenju u programiranju, koje je održano u okviru projekta British Council-a “Škole za 21. vijek”, učestvovali su učenici iz 13 osnovnih škola širom regiona.

“Danas smo imali priliku da vidimo projekte osnovaca koji su bili uključeni u pilot fazu programa sprovedenu u prethodne dvije godine. Zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, sada će sve škole na Zapadnom Balkanu imati svoje micro:bit uređaje. Na ovaj način British Council će omogućiti da million učenika stekne nove digitalne vještine i osnove programiranja, koje zahtjeva savremeno tržište rada”, rekla je Vanja Madžgalj, direktorka British Council-a u Crnoj Gori.

Prilikom ocjenjivanja radova, žiri je u uzimao u obzir vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kao i timski rad i vještine programiranja.

“Pametna kuća, parking senzori, tajmer za ljekove, samo su neki od projekata kojima su djeca danas pokazala koje su sve mogućnosti rada sa micro:bit-om. Najveća korist ovog uređaja je što tehnologija više nije prisutna samo u STEM predmetima, već ima primjenu i u učenju jezika, na časovima muzičkog, istorije, geografije”, rekla je Magda Vud, predsjednica žirija i šefica odsjeka za učenje u Micro:bit fondaciji.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments