Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Oskrnavljen kamen temeljac Doma revolucije

Apeluju na nadležne da preduzmu neophodne mjere da se popravi oskrnavljeni kamen temeljac Doma revolucije, a počinioc pronađe i kazni

Na platou ispred ulaza u jedan trgovinski objekat koji je otvoren u prostorijama Doma revolucije postavljen je kamen temeljac posvećen početku njegove izgradnje. Prije nekolika dana neko je odlomio jedan njegov dio i oskrnavio ovo obilježje, saopšteno je iz UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Ideja za gradnju Doma revolucije potekla je na svečanoj sjednici SO Nikšić 18. septembra 1974. a tri godine kasnije je i realizovana kada je zvanično počela izgradnja Doma.

Tom prilikom narodni heroj Veljko Zeković položio je kamen temeljac, a po projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušića počela je izgradnja ovog velelepnog zdanja sa mnogim sadržajima neophodnim jednom gradu.

Projektom je bilo prvobitno predviđeno da se Dom prostire na 7.500, a kasnije je proširen na 22.500 metara kvadratnih, od čega je oko 200 do 300 kvadrata bilo predviđeno za spomen-sobu gdje bi bila uklesana imena poginulih boraca i žrtava fašističkog terora iz Nikšićkog sreza.

Gradnja Doma prekinuta je 1989. godine zbog nedostata sredstava i ukidanja lokalnog samodoprinosa predviđenog za njegovu izgradnju.

Kamen temeljac je tada uklonjen da bi tek 2015. godine članovi Kulturnog centra “Punkt” I UBNOR-a i antifašista Nikšić vratili i na postament pred Domom postavili kamen temeljac. Tu je bio do oktobra 2020. godine kada je zbog izgradnje parkinga izmješten i postavljen na današnje mjesto.

“O Domu i šta se sve dešavalo oko nastavka njegove izgradnje ili rušenja manje više je poznato, a od marta 2018. godine počela je njegova rekonstrukcija izdavanjem prostora zainteresovanim subjektima. Danas je čitav prostor Doma podijeljen i dodijeljen i dat u zakup, jedino nema prostora za spomen-sobu gdje bi bila uklesana imena naših poginulih sugrađana, jednostavno izgubio se u raspodjeli prostora”, navode oni.

UBNOR i antifašisti Nikšića koji baštine i čuvaju od zaborava sve naše slobodare i vrijednosti za koje su generacije ginule upozoravali su i upozoravaju na sve devijacije u društvu, na nipodaštavanje narodnooslobodilačke borbe, na rušenje i skrnavljenje njihovih spomen-obilježja, na krivotvorenje istorije, jer to je, ističu, najmanje što mogu učiniti za sve žrtve koje su ugradile svoje živote u slobodu Crne Gore.

Apeluju na nadležne da preduzmu neophodne mjere da se popravi oskrnavljeni kamen temeljac Doma revolucije, a počinioc pronađe i kazni.

“Bar toliko su zaslužili oni u čiju se slavu i izgradio ovaj objekat jer, kako izgleda, jedino će to obilježje na ovom objektu podsjećati na borce NOR-a i revoluciju”, poručuju oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve