Organizatori protesta “Odupri se” nemaju stav povodom presude Karadžiću

Organizatori protesta "Odupri se - 97.000" , nemaju stav povodom današnje presude Radovanu Karadžiću

Organizatori protesta “Odupri se-97 000”, nemaju stav povodom današnje presude Radovanu Karadžiću, kojom je on osuđen na doživotnu robiju zbog najtežih ratnih zločina na prostoru BiH, prenosi Antena M.

Na pitanje  da prokomentarišu presudu Karadžiću, kratko su odgovorili da komentar nemaju.

“Komentar na presudu međunarodnog suda prema osobi koja nije ni državljanin Crne Gore, naravno da nemamo, i blago smo iznenađeni ovim pitanjem, pa se nadamo da ste ga slučajno poslali nama. Svakako i ta slučajnost može imati pozitivan ishod, tako što će se čitaoci Vašeg portala konačno upoznati sa informacijama koje su od suštinske važnosti za sve građane Crne Gore”, navode u odgovoru.

Umjesto komentara na presudu, napisali su već poznate zahtjeve za ostavkama.

“Zahtijevamo da Savjet i Generalni direktor Radio televizije Crne Gore podnesu neopozive ostavke.

Zahtijevamo da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić podnesu neopozive ostavke.

Zahtijevamo ostavku predsjednika Vlade Duška Markovića.

Zahtijevamo ostavku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića”, navode.

Podsjetimo, Radovan Karadžić je danas osuđen na doživotnu robiju, za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva. U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen je na 40 godina zatvora, a kazna je sada preinačena u doživotnu.

Presudu, koja je bila vijest dana u regionu, komentarisali su brojne javne ličnosti, političari, predstavnici NVO sektora u državama regiona, razni stručnjaci iz oblasti ljudskih prava.

Komentarisao je i Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana u Srbiji.

On je pozdravio presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, navodeći da adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju, i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu.

Komentari

avatar