Organizatori protesta “Odupri se-97.000” ipak predložili “Sporazum o budućnosti” opoziciji

Informacija da su predstavnici pokreta " Odupri se" predložili opozicionim poslanicima sporazum kojim bi se saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva prvo je demantovana a potom se ispostavila kao tačna

Predstavnici pokreta „Odupri se“ predložili su opozicionim poslanicima sporazum kojim bi se saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, prenijeli su mediji danas. Ta informacija je ubrzo potom demantovana, da bi se kasnije ispostavila kao tačna.

U dokumentu pod nazivom „Sporazum o budućnosti“, kako javljaju mediji, navodi se da su potpisnici saglasni da izbor ministara u toj vladi bude na paritetnoj osnovi – po trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti.

Takođe se između ostalog navodi da na funkciji predsjednika vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu, ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.

Potpisnici, kako je predviđeno sporazumom, neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva.

Demati pa potvrda

Iz pokreta “Odupri se” su, nakon što je objavljena ova informacija, na zvaničnoj Facebook stranici napisali da su vjerodostojne informacije o aktivnostima pokreta isključivo one koje se plasiraju putem njihovih zvaničnih kanala komunikacije.

“Bilo koja druga informacija koja ne potiče iz ovih izvora, poput navodnog teksta sporazuma sa partijama koji kruži društvenim mrežama i koji prenose režimski mediji, predstavlja zlonamjernu špekulaciju”, naveli su na organizatori u saopštenju na zvaničnoj stranici koje je zvučalo kao demanti.

Međutim, predstavnici pokreta „Odupri se“ nekoliko sati nakon objave na Facebooku ipak su kazali da su predložili opozicionim poslanicima sporazum kojim bi se saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

Naveli su da pokret nije demantovao da taj sporazum postoji, već su “demantovali verziju sporazuma koji je objavljen na društvenim mrežama, a potom su je prenijeli mediji bliski režimu”.

Oglasio se i Knežević

Organizatorima protesta obratio se i odbjegli biznismen predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, koji je organizatorim protesta “97000-Odupri se”, zaprijetio da neće dozvoliti da se organizatori protesta preko njegovih leđa obračunavaju sa opozicijom.

“Kada sam pokrenuo operaciju rušenja Mila Đukanovića, nisam očekivao da će zahtjev za njegovom ostavkom ostati po strani, a da će se ispostavljati ultimatumi opoziciji. Pošto sam objavio snimak u kojem Migo Stijepović prima pare u koverti, ljudi su odlučli da izađu na ulicu. Ne mogu i neću da dozvolim da narodna energija bude prosuta tako što će neko, preko mojih leđa, da se obračunava sa opozicijom umjesto sa onim zbog čijih nepočinstava narod izlazi na ulice Zadatak onih koji se predstavljaju kao organizatori protesta je da, na primjer, povedu nezadovoljni narod na vilu od 10 miliona eura pod Goricom, koja je u vlasništvu Mila Đukanovića, da održe energiju među građanima koja je nastala nakon poteza koje sam povukao, a ne da, kako tvrdi, unose podjelu među one koji su se okupili da ruše režim”, kazao je Knežević.

On je istakao da vidi da se pažnja nekih iz organizacionog odbora usmjerila ka uzimanju trećine neke imaginarne vlade.

“Zaboravljaju da nema promjena u Crnoj Gori bez odlaska Đukanovića i njegove klike. Jasan dogovor trebalo bi da bude oko tehničke Vlade, usklađen sa opozicionim strankama na političkom nivou, te definisanja novog izbornog zakona, nakon čega slijedi raspisivanje prijevremenih izbora. Svako pravljenje dogovora sa režimom u cilju zaštite Đukanovića, od bilo koga na političkoj sceni, biće sa moje strane žigosano, baš kao što se odnosim prema članovima kriminalne hobotnice na čelu sa prvom familijom”, zaključio je Knežević.

Komentari

avatar