Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Opština Nikšić i Pivara Trebjesa u akciji sanacije korita Bistrice

Iz kompanije dodaju da će se na taj način spriječiti da se otpad širi Bistricom i ugrožava njen biljni i životinjski svijet.

Uklanjanjem žbunja i rastinja iz korita nikšićke rijeke Bistrice, započela je sanacija ovog vodotoka od lokalnog značaja. U narednih mjesec biće uklonjen sav nagomilani otpad iz korita Bistrice na potezu neposredno uz poslovni kompleks Pivare „Trebjesa“, a takođe će biti uređena i šetačka staza na obali i postavljen mobilijar.

Sanacija će, kako se navodi, biti realizovana u partnerstvu Opštine Nikšić i Pivare „Trebjesa“, koja je i inicirala ovu akciju u okviru velikog projekta Nikšićko Green – Amo da čistimo.

Iz Opštine Nikšić su kazali da su vode zasigurno najvažnije prirodno bogatstvo nikšićkog kraja.

“Ipak, kad je očuvanje vodenih tokova u pitanju, suočeni smo sa brojnim izazovima. Zbog toga smo sa zadovoljstvom prihvatili inicijativu “Trebjese” da zajednički saniramo dio korita Bistrice. Ovo je projekat koji će imati konkretne benefite ne samo za stanovništvo koje živi u naseljima kroz koja Bistrica teče, već i za sve Nikšićane koji vole i znaju da cijene čistu prirodu”, kaže se u saopštenju.

Iz Opštine Nikšić ističu da će sa svojim službama, Komunalno i Zelenilo, raditi na uklanjanju žbunja i rastinja, te čišćenju nagomilanog otpada. U narednoj fazi, zajedno sa Pivarom, kako dodaju, postaviće mobilijar i urediti šetačku stazu uz obalu Bistrice, uvjereni da će sugrađanima tako pružiti još jednu lijepu zelenu oazu u prirodi.

Iz Pivare „Trebjesa“ istakli su da je njihov predlog o sanaciji korita Bistrice naišao na veliku spremnost Opštine Nikšić ne samo da odobri realizaciju projekta, već i da se partnerski u punom kapacitetu uključi, kako bi zajedničkim snagama uradili još više za ovaj lokalitet.

„Ovo je prva od akcija sanacije planiranih u 12 opština, u okviru projekta Nikšićko Green – Amo da čistimo. Drago nam je što krećemo upravo iz Nikšića, rodnog grada Nikšićkog Piva, i od korita rijeke Bistrice. Za problem nagomilanog otpada u koritu Bistrice ponudićemo jedno trajnije rješenje.

Kada Bistrica nakon kiša opet poteče koritom, postavićemo mrežnu branu koja će zaustavljati otpad na jednom mjestu, odakle će ekipe Komunalnog moći da ga preuzmu“, saopšteno je iz Pivare „Trebjesa“.

Iz kompanije dodaju da će se na taj način spriječiti da se otpad širi Bistricom i ugrožava njen biljni i životinjski svijet.

„Nadamo se da će, uz ovu akciju sanacije ali i odgovoran odnos svih u narednom periodu Bistrica ponovo, kako joj i ime kaže, biti prepoznata po bistrom toku“, poručuju iz Pivare.

U okviru projekta Nikšićko Green – Amo da čistimo u Nikšiću je u narednom periodu planirano i uređenje šetačke staze u posebnom prirodnom predjelu Trebjesa. Pored Nikšića, akcije sanacije biće realizovane i u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Plužinama, Plavu, Rožajama i Andrijevici.

Potrošači, kako je navedeno, i dalje mogu da daju svoj doprinos čistijoj sredini, jer se od svake prodate limenke Nikšićkog Piva iz posebne „Amo da čistimo“ serije, jedan eurocent odvaja u fond za sanaciju nelegalnih odlagališta otpada u 12 opština.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Opština Nikšić i Pivara Trebjesa u akciji sanacije korita Bistrice – CG Vijesti
19.08.2021-15:03 15:03

[…] Aktuelno […]