Iz Opština Berane poručuju da su opasni i zlonamjerni svi pokušaji da se taj gradi predstavi kao netolerantan i netrpeljiv grad, te da je on i sada, kao i ranije bio sredina u kojoj su skupa živjeli predstavnici svih nacija.

“U tom pravcu smatramo nedopustivim bilo koji vid politizacije slučaja porodice Tomkić, uz konstataciju da je to isključivo predmet rada policije, tužilaštva i sudova”, navedeno je u saopštenju predsjednika Opštine Berane.

Opština Berane kako poručuju još jednom najoštrije osuđuje sve ono što se dešava porodici Tomkić i u okviru svojih zakonskih nadležnosti pružićemo maksimalnu pomoć kako bi ova porodica ostala da živi, stvara i radi u našoj sredini.

“Za svaku osudu je činjenica da su u Beranama od strane nadležnih organa dozvoljene kriminalne radnje kroz organizovani kriminal u vidu nasilja, prodaje narkotika, i to nažalost u najgorem obliku, u školama, što predstavlja zastrašujući podatak. Svjedoci smo različitih oblika razbojništva, kroz obijanja kuća, vikendica, te uništavanja imovine. Da li je to namjerno dozvoljeno ili je sistem potpuno zakazao, pokazaće vrijeme?!”, navedeno je u saopštenju Opštine Berane.

Ne smiju se, dodaju zanemariti ni svi slučajevi koji nijesu prijavljeni, zbog straha od posljedica.

“Dok upravo su ovakvi i slični, upozorenje za sve institucije da rade svoj posao, oslobođeno od pritiska a u isto vrijeme suprostavljeno istom. Takođe, ne smije se zanemariti ni jedan od najznačajnijih faktora a to je neprofesionalnost, koja se ogleda kroz nemoral i “zakonitost” rada službenika u pomenutim institucijama”.

Sa druge strane, kako poručuju nedavna posjeta ambasadora Evropske unije Beranama potvrđuje tezu i opredjeljenje lokalnog rukovodstava, da je Beranama mjesto u porodici savremenih evropskih gradova gdje se poštuje i uvažava pravo na različitost.

Podsjećaju da je sastanku sa predstavnicima Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Hrvatskog nacionalnog vijeća CG, koji je održan povodom posljednjih dešavanja, osudili smo napade na Igora Tomkića i njegovu porodicu, i iskazali stav da će Berane ponovo biti ono što je oduvijek i bilo, grad širok za sve ljude koji žive u njemu, bez obzira na vjeru i naciju.

Kao odgovorna vlast, tvrde učiniće sve da tako i bude.

“U proteklom periodu sproveli smo brojne aktivnosti koje govore u prilog tome. Podsetimo da je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić bio domaćin slave manastira Đurđevi stupovi, zatim da Opština već godinama zajedno sa Medžilisom islamske zajednice u našem gradu organizuje iftar, potom da u saradnji sa ambasadom Ruske federacije realizujemo manifestaciju Dani ruske kulture, da imamo konstruktivne saradnje sa ambasadama SAD, Japana, te svim ostalim diplomatskim predstavništvima evropskih zemalja koje nisu članice EU. Ovo je još jedna prilika da potvrdimo našu otvorenost za svaku vrstu saradnje u pravcu stvaranja boljeg, ljepšeg i pristojnijeg života građana na ovom prostorima. Naravno, nećemo i ne smijemo zaboraviti ni ulogu Vlade Crne Gore u čitavom tom procesu”, zaključeno je u saopštenju predsjednika Opštine Berane.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve