Ponovo je odgođeno ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika SPC, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti. Naredno je zakazano za 4. septembar u devet sati.

Joanikije s mitropolitom Amfilohijem dolazi u sud (Foto: rtcg.me)

To je odluka sudija Igora Đuričkovića, nakon predloga advokata sveštenika Save Kostića o odgađanju ročišta zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom.

Kostić je ranije saopštio da sudnica ne obezbjeđuje propisane mjere fizičke distance, te da bi trebalo voditi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Nakon odgađanja ročišta, Kostić je novinarima rekao da je sudija imao razumijevanja i odgodio ročište za 4. septembar, do kada bi trebalo da se poboljša epidemiološka situacija.

“Vjerujem da bi sudija i bez mog predloga donio ovakvu odluku, jer je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predsjednicima sudova poslala dopis zbog pogoršanja epidemiološke situacije”, kazao je Kostić.

Okupljeni građani na ulici preko puta suda (Foto: rtcg.me)

Odluka je očekivana kako se ne bi stvorio novi klaster u sudu.

“Virus ne bira. Ovim odlaganjem se ništa neće izgubiti, može se samo dobiti, a to je da se smanji broj ptencijalno zaraženih, vjerujem da neće doći ni do jednog novog slučaja usljed ovog okupljanja, pa molim građane da se što prije raziđemo”, rekao je Kostić.

Odlučeno je da se današnji pretres odgodi zbog složene epidemiološke situacije, jer po zvaničnim podacima u Crnoj Gori od novog korona virusa ima više od 1.500 zaraženih, od čega je značajan broj iz Nikšića i Berana, odakle su i stranke u postupku.

“Tako da bi održavanje današnjeg ročišta podrazumijevalo nastavak u prostoriji površine oko 100 kvadrata grupe od preko 25 osoba, u trajanju od više sati, što bi predstavljalo značajan epidemiološki rizik”, rekao je Đuričković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pitao je sudiju Ivana Đuričkovića zbog čega on nije među okrivljenima, budući da je kao vladika spornog dana predvodio litiju, na šta mu je on odgovorio da je to pitanje za tužilaštvo.

Na ulici kod nikšićkog Osnovnog suda, kako javlja reporter Televizije Crne Gore (TVCG), okupili su se građani, u znak podrške sveštenstvu SPC.

Podsjećamo, Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve