Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Onemogućeno da se u sigurnom okruženju razgovara s djecom

Kažu da je u konkretnoj situaciji onemogućeno sprovođenje izvršenja sudske presude, a video snimkom su se prikazivala lica djece

Grubo je kršeno pravo djece na njihovu privatnost u slučaju kada ih je baka snimala i objavila na društvenim mrežama dok plaču i vrište, a nakon što je došla policija da je privede i odvede u zatvor zato što nije dozvoljavala njihovoj majci, kojoj nakon razvoda nije pripalo starateljstvo, da viđa i kontaktira sa djecom.

To se zaključuje na osnovu odgovora koje je Pobjeda dobila od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Kažu da je u konkretnoj situaciji onemogućeno sprovođenje izvršenja sudske presude, a video snimkom su se prikazivala lica djece.

“Grubo je kršeno pravo na njihovu privatnost, a ujedno onemogućeno da stručni radnici u sigurnom okruženju obave razgovor sa djecom. Shodno situaciji, policija koja je takođe uključena u postupak izvršenja, pokušala je da prije svega obezbijedi uslove za izvršenje i rad stručnih radnika”, naveli su oni.

Onemogućeno izvršenje

Sudeći prema njihovim riječima, u ovom slučaju ne vide da su socijalni radnici napravili bilo kakav propust. Najavili su da će danas odgovoriti na pitanje jesu li donijeli protokol o postupanju u ovakvim situacijama, pošto se ispostavilo, još ranije, da nemaju dokument takvog koncepta.

Upitani zašto su djeca prisustvovala potresnim scenama kada je policija došla da odvede njihovu baku, zašto to nije organizovano na drugačiji način, odgovaraju da, kada je u pitanju izvršenje sudske presude, uloga centra za socijalni rad zasniva se na pružanju podrške i zaštiti interesa maloljetne djece tokom prinudnog izvršenja. Sam proces organizacije i planiranja postupka nije u nadležnosti centra za socijalni rad, kažu oni.

“Kao što smo napomenuli, dužnost socijalnih radnika u ovom postupku je da štite interese djece i razgovaraju sa djecom. U konkretnoj situaciji, onemogućeno je sprovođenje izvršenja sudske presude i video snimkom su se prikazivala lica djece”, rekli su iz Ministarstva.

Od Uprave policije čekamo odgovor, kao i od zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Snimak i ocjene suda

Sporni snimak je uživo 26. novembra na Fejsbuku emitovala baka djece, pokušavajući time da spriječi izvršenje sudske odluke.

Kako je Pobjedi saopšteno iz Osnovnog suda u Kotoru, otac djece se nalazi na brodu, a baki kod koje su djeca zatečena, izrečena je zatvorska kazna zbog činjenice da je u četiri navrata od septembra opstruirala izvršenje sudske odluke – odnosno onemogućavala kontakt majke sa djecom.

Iz odgovora suda na upit Pobjede, potvrđeno je da su djeca nakon izvršenja, u subotu 26. novembra, odvedena kod psihologa na razgovor i predata majci do dalje odluke suda. Kako je obrazložio sud, to je učinjeno zbog toga što se otac, kojem su djeca povjerena na dalji odgoj i čuvanje do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, nalazi na brodu, „a trećem licu kod koga su djeca zatečena je izrečena kazna zatvora“. Konstatovano je da će izvršni sudija po službenoj dužnosti obavijestiti postupajućeg sudiju u postupku da se izmijeni privremena mjera, shodno zatečenom i utvrđenom činjeničnom stanju.

Primjer kršenja prava

Stručnjaci su nezvanično ispričali Pobjedi da je ovo primjer kako se grubo krše dječja prava i da roditelji ne smiju bitke da vode preko djece.

Iz suda je rečeno da su prilikom svakog pokušaja da se sprovede izrečena mjera, odnosno omogućavanje kontakta djece sa majkom, to ometano a djeca su bila instruirana, odnosno podstreknuta od babe.

– Između ostalog, malodobna djeca koriste termin ,,privremena mjera“ i pozivaju se na navedeni pravni institut, i da zbog toga ne žele da pođu sa majkom. Psiholog je naveo da su djeca unaprijed instruisana i da nije pokušano da se ona pripreme za izvršenje, jer djeca poznaju mnogo elemenata koje ne treba da poznaju – rečeno je iz suda.

Baba je snimala uživo izvršenje sudske presude i objavila na društvenim mrežama koji traje oko 20 minuta. Na snimku se vidi da su tu policajci, socijalni radnici i djeca.

Tražila je javnu pomoć, govori djeci da ide u zatvor za njih, da je sudija to odlučio, a djeca cijelo vrijeme vrište, plaču i govore da ne treba da ide u zatvor.

“Idem u zatvor, vi ćete kod majke”, čuje se na snimku.

“Danas nam se uzimaju djeca. Ja idem u zatvor”, navodi baka u snimku, a potom se čuju komentari djece: ,,Ne ideš“.

Navodi da Centar za socijalni rad dolazi da uzme djecu. Djeca vrište: ,,ne“. Baka ,,toplo moli da se ovo vidi“.

“Ja štitim prava djece. Njihovo je pravo da se ispoštuju, da se ne čupaju, ne maltretiraju, da Centar bude na njihovoj strani. Pogledajte šta rade, šta trpimo. Istog trena sam spremna za zatvor. (Djeca vrište: neeee). Nikakav problem nemam sa zatvorom. Spremna sam na zatvor. Neka vode djecu”, navodi ona, a djeca i dalje negoduju, da se ne vodi u zatvor.

Policajac je zamolio da se obuče.

“Ako ne pođete, moramo vas prinudno odvesti”, rekao je policajac.

Djeca vrište da ne ide u zatvor.

“Ja vam naređujem da pođete sa nama”, nastavio je policajac.

Djeca mole policajce da baba ne ide u zatvor. Obećavaju da će poći da se vide sa majkom.

“Vi idete sa socijalnim radnicima, kupiće vam čokoladu i da porazgovaraju sa vama”, kazao je policajac.

Djevojčice govore da ne žele da idu, da će ih majka i baka „ubiti od batina“.

Iz suda su prekjuče Pobjedi kazali da je svako dužan da se rukovodi najboljim interesima djece. Kažu da to čini i sud.

“Jasno je i lako uočljivo prilikom svakog kontakta sa djecom da su djeca unaprijed pripremljena i podučena šta treba da kažu i kako treba da reaguju. Sud savjesno postupa, posebno vodeći računa o specifičnosti predmeta, očigledno narušenim porodičnim odnosima, zbog čega isključivo ispaštaju djeca”, naveli su iz suda.

Kažu da stresnu situaciju za djecu ne predstavlja samo postupanje suda ili drugih stručnih lica koja prisustvuju predaju djece, već snimanje tokom postupka, vikanje i naglašavanje pojedinih rečenica, u cilju podizanja tenzija i onemogućavanja izvršenja.

“Jasno je da samo sud i sudija ne mogu zaštititi djecu od stresnih situacija ukoliko ih od toga ne štite i ostala lica koja su uključena u postupak”, kažu iz suda.

Mole da se prilikom izvještavanja poštuje pravo na privatnost učesnika, iako je već sve u javnosti.

“Javno dijeljenje uznemirujućih snimaka, objavljivanje fotografija bez tačnih i provjerenih informacija, iznošenje sopstvenog suda u javnosti bez objektivnih i nepotpunih saznanja, prije svega, škodi malodobnoj djeci, čija prava nastojimo zaštititi”, poručili su iz suda.

Socijalna radnica Lepa Žunjić, ne želeći da komentariše pojedinačno slučajeve, rekla je prekjuče Pobjedi da nije prvi put da se građani izlažu ovakvim pojavama. Kaže da kada se dobije objava preko društvenih mreža ne može da se zna kakva je realna situacija, da su najčešće plasirane poluinformacije.

Udruženje Roditelji godinama realizuje socijalni servis i Žunjić kaže da prva slika koju steknu u razgovoru sa porodicom ne bude kompletna i da to nije moguće utvrditi ni na osnovu objave na društvenim mrežama. Upozorava da je jako loše za djecu da se izlažu na društvenim mrežama, da zaslužuju da budu zaštićena.

Upitana je li ovdje zakazao sistem, Žunjić odgovara da stres kada djecu treba uzeti od jednog roditelja ili staratelja i premjestiti kod drugog.

“Da li mora na ovaj način? Ne znam sa čim se suočavaju kada uđu u porodice. Ako odbija da da dijete, daju mu se određeni rokovi. Ako neće, djeca se moraju uzeti. Na koji način, najbolje bi bilo da se zaštite koliko je moguće, da stručni radnici razgovaraju, da ih spremimo, veoma je teško u praksi. Najbezbolnije je da roditelji mogu da se dogovore”, zaključuje Žunjić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve