Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Omeragić: Profesionalno i etično novinarstvo trasira put do slobode medija

On je istakao da su medijske slobode od posebne važnosti za evropski put Crne Gore, ali i da je država slobodna u onoj mjeri koliko je i novinarstvo slobodno

Sloboda medija i nezavisnost novinara nezamislivi su ukoliko ne postoji profesionalno i etično novinarstvo, a obaveza države je da kroz zakonske akte obezbijedi sigurno okruženje za rad medijskih poslenika, poručio je Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke, povodom Dana slobode medija.

On je istakao da su medijske slobode od posebne važnosti za evropski put Crne Gore, ali i da je država slobodna u onoj mjeri koliko je i novinarstvo slobodno.

“Profesionalno i etično novinarstvo trasira put ka željenom cilju, a to je sloboda medija. Svi akteri medijske scene – novinari, redakcije, vlasnici i svi ostali, među kojima su i političari, moraju zajednički omogućiti slobodu medija, te nezavisnost novinara. Nažalost, svjesni smo da lažne vijesti, senzacionalizam i govor mržnje nerijetko dominiraju medijskom scenom, što je pokazatelj da je crnogorsko društvo zakazalo na planu sveukupne demokratizacije društva”, navodi Omeragić.

Kako je istakao, obaveza je države da prije svega obezbijedi sigurno okruženje za rad novinara.

“Otkrivanje svih slučajeva napada na novinare mora biti osnova na putu ka ostvarivanju medijskih sloboda. Ukoliko novinar fizički nije siguran, ni njegovo izvještavanje ne može biti do kraja slobodno. Zato je važno da se sloboda medija osvaja na način što će se kroz profesionalno i etično izvještavanje, uz puno poštovanje Etičkog kodeksa novinara Crne Gore i uz nesumnjivu podršku i zaštitu državnih organa, kao i kroz jačanje ekonomskog statusa novinara, stvarati ambijent kvalitetnog novinarstva u Crnoj Gori”, kazao je Omeragić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ismet
04.05.2022-09:01 09:01

Jedan od petspektivnih mladih kadrova.Njegov vokabular,pocetna invencija,suptilna percepcija dogadjaja i pojava,pokazuje njegov vrlo visok intelektualni nivo,znanje i strucnost.Podrska za ovakve mlade ljude.