Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore najstrožije je osudila skrnavljenje episkopskog dvora Eparhije ostroško – nikšićke Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću. Oni očekuju da će počinioci ovog, kako su kazali, vandalskog čina biti brzo otkriveni i efikasno procesuirani.

Zgrada CPC u Nikšiću

“I ovom prilikom ukazujemo da je neprihvatljiv bilo koji čin kojim se vrijeđaju ili na drugi način uznemiravaju osjećanja vjernika, negira i/ili ugrožava vjerska pripadnost.

Ovaj, kao i ostali incidenti u kojima se ispisivanjem grafita i parola ili u svim sličnim neprimjerenim reakcijama, izražava rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost, opominju nas da je potrebno više raditi na snaženju vrijednosti tolerancije i poštovanja vjerskih sloboda i osjećanja”, navodi se u saopštenju.

Osim efikasnih istraga i procesuiranja vandala, u ovakvim situacijama važno je, kažu, i pravovremeno otklanjanje grafita, jer se time otklanja i dilema o opredijeljenosti i posvećenosti zajednice da osudi i sankcioniše ovakve ispade.

“Institucija Zaštitnika, kada god je u saznanju za ovakve i slične incidente, reagovala je i reagovaće sa istom porukom osude i apela prema javnosti o nužnosti i važnosti poštovanja prava i sloboda pripadnika svih konfesija kao i uvažavanja različitih stavova, mišljenja i osjećanja, u cilju očuvanja međuvjerskog i nacionalnog sklada i suživota – što je oduvijek bila jedna od temeljnih vrijednosti i karakteristika naše države”,  zaključuje se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve