Zaštitnik ljudskih prava i sloboda izrazio je zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima u Budvi i podsjetio na obavezu obezbjeđivanja uslova za njihov nesmetan rad i razumijevanje važne uloge koju obavljaju.

Foto: Ilustracija

“Koliko god bila napeta atmosfera, novinarima je potrebno omogućiti da o važnim društvenim dešavanjima izvještavaju bezbjedni, slobodni i bez pritisaka bilo koje vrste.

Podsjećamo da su mediji „oči i uši javnosti“ i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa. U konfliktnim i izazovnim dešavanjima, pozicija novinara, kamermana, foto reportera i drugih medijskih radnika na terenu vrlo je teška i opasna, zbog čega apelujemo na sve aktere i javnost generalno da to imaju na umu i dodatno je ne komplikuju i ne ugrožavaju. Takođe, smatramo da bi trebalo aktuelizovati upotrebu vidljivih i jasnih press obilježja, kako bi se prevenirale ovakve i slične situacije”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, novinarima juče nije bio omogućen ulazak na sjednice SO Budva. Novinarka Pobjede pokušala je da uđe i zabilježi ulazak opozicije, ali je obezbjeđenje izbacilo.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve