Nedjelja, 22 Maja, 2022
Rubrika:

Okončanje HIV epidemije da bude politički i finansijski prioritet zemalja Jugoistočne Evrope

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, dr Mina Brajović, istakla je da je AIDS i dalje jedna od najsmrtnosnijih pandemija našeg doba

Region Evrope je i dalje daleko od zacrtanog cilja, odnosno okončanja pandemije HIV-a, a to bi trebalo da bude politički i finansijski prioritet država, saopšteno na Regionalnoj konferenciji o održivosti HIV usluga u Jugoistočnoj Evropi. Konferencija je završni događaj trogodišnjeg regionalnog #SOS projekta koji u Crnoj Gori implementira CAZAS sa nevladinim organizacijama (NVO) Juventas, Crnogorska Fondacija za HIV i virusne hepatitise, Zaštita, Kvir Montenegro i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, uz podršku Alijanse za javno zdravlje iz Ukrajine i Globalnog fonda za HIV/AIDS, tuberkulozu i malariju.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, dr Mina Brajović, istakla je da je AIDS i dalje jedna od najsmrtnosnijih pandemija našeg doba.

“Uprkos globalnom konsenzusu da se smanji broj umrlih od AIDS-a i broj novoinficiranih na manje od pola miliona do kraja 2020, nažalost AIDS je odnio 680 hiljada ljudskih života prošle godine. U svijetu živi 37,7 miliona osoba sa HIV infekcijom”, kazala je Brajović.

Tokom pandemije koronavirusa posebno su, kako je rekla, pogođene HIV pozitivne osobe i to višestruko.

“Podaci upućuju da su osobe koje žive sa HIV-om suočene sa povećanim rizikom infekcije od SARS Cov 2 virusa i umiranja od Covid- 19. Brojni servisi širom Evrope i svijeta su suspendovani. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, naše Regionalne kancelarije za Evropu, zabilježen je pad od 24 procenta u smislu stope novodijagnostifikovanih HIV slučajeva u periodu 2019-2020”, kazala je Brajović.

Zakašnjelo dijagnostikovanje je, kako je ukazala, ozbiljan izazov u cijelom regionu, pri čemu u 50 odsto slučajeva, kod osoba koje žive sa HIV infekcijom, HIV je dijagnostikovan kasno.

Iako je u posljednje dvije decenije zabilježen značajan napredak u borbi protiv HIV-a, Brajović je naglasila da je region Evrope i dalje daleko od zacrtanog cilja odnosno, kako je rekla, okončanja pandemije.

“Evropa nije ostvarila cilj da 90 odsto osoba sa HIV-om bude testirano, da 90 odsto osoba sa dijagnostikovanom HIV infekcijom bude na antiretroviralnoj terapiji i da 90 odsto osoba na ovoj terapiji ima stabilnu virusnu supresiju”, rekla je Brajović.

Svjetska zdravstvena organizacija, kako je kazala, preporučuje zemljama članicama da okončanje HIV epidemije bude politički i finansijski prioritet zemalja članica.

“Svjetska zdravstvena organizacija posvećeno radi na definisanju novog Regionalnog akcionog plana za okončanje HIV epidemije i kontrolu hepatitisa i seksualno prenosivih infekcija u regionu Evrope za period 2022-2030 godine”, najavila je Brajović.

Ukazala je da je posebno dragocjena politička posvećenost zemalja Jugoistočne Evrope i odgovarajući nivo ulaganja u borbu za okončanje HIV epidemije da bi se što prije zatvorio postojeći jaz.

“Svjetska zdravstvena organizacija će nastaviti da podržava posvećenost, liderstvo zemalja Jugoistočne Evrope i njihovih partnera, posebno ukljućujući NVO u nastojanju da se očuva zdravlje, dobrobit svih građana. Uspjeh zemalja Jugoistočne Evrope je uspjeh Evrope”, poruka je Brajović.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje, sprečavanje zloupotrebe droga i drugih psihoaktivnih supstanci, prokursora i kozmetičkih proizvoda u Ministarstvu zdravlja, dr Ivana Živković, rekla je da je usješan, preventivan i terapijski odgovor na epidemiju HIV/AIDS-a na vrhu prioriteta Ministartsva zdravlja.

“Ministarstvo zdravlja dugi niz godina ima uspješnu saradnju sa civilnim sektorom u ovoj oblasti, ali i sa onima koji godinama unazad pružaju podršku u sprovođenju nacionalnog odgovora na HIV u Crnoj Gori. Od početka epidemije 1989. godine do kraja 2020. godine registrovano je ukupno 318 osoba inficiranih HIV-om što nas, ipak, svrstava u grupu zemalja sa niskom prevalencijom, koja iznosi 0,04 odsto”, navla je Živković.

Kako bi se trend niske stope obolijevanja i dobrog terapijskog odgovora nastavio neophodno je, kako smatra, usmjeriti aktivnosti ka održivosti preventivnih programa i kontinuiranog unapređivanja terapijskog odgovora i položaja osoba koje su pogođene HIV-om.

“U posljednjih pet godina Ministarstvo zdravlja je preuzelo proaktivniju ulogu kroz učešće u finansiranju preventivnih usluga HIV/AIDS-a koje sprovode NVO među ključnim populacijama. Osiguran je godišnji budžet od 100 hiljada eura u 2016. i 2017. godini, 125 hiljada eura u 2018. i po 130 hiljada eura u 2019, 2020. i 2021. godini za podršku preventivnim aktivnostima NVO u ovoj oblasti”, rekla je Živković.

Izvršni direktor NVO CAZAS-a, dr Mišo Pejković, kazao je da većinu preventivnih servisa za HIV u regionu sprovode nevladine organizacije i da je veoma važno pronaći mehanizam koji će omogućiti nesmetan rad a ujedno obezbijediti najveći kvalitet pruženih servisa i efikasan multisektorski pristup.

“Kao partneri u zahtjevnom procesu upravljanja epidemijom imamo odgovornost da konstantno tragamo za efikasnim i dokazanim pristupima kako bi kreirali sistem u kom uspješno postižemo zadate javno zdravstvene ciljeve. Pružaoci preventivnih usluga za HIV u regionu se i dalje suočavaju sa nestabilnim finansiranjem i neadekvanim zakonodavnim okvirom za djelovanje, dok se ključne populacije i dalje svakodnevno bore sa stigmom i diskriminacijom”, ukazao je Pejković.

Neophodno je, kako smatra, pronaći modele održivosti servisa koji će biti usmjereni ka korisnicima usluga i koji će eliminisati sve nejednakosti na koje upozoravaju i međunarodne javno zdravstvene institucije.

Konferencija je okupila više od 50 predstavnika i predstavnica resornih Ministarstva, javno zdravstvenih institucija, lokalnih samouprava kao i organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Rumunije.

Najnovije

SD: Ispitati navode o diskriminaciji pripadnika Uprave policije u Bijelom Polju

Socijaldemokrate Bijelog Polja pozvale su ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da što hitnije pokrenu istragu kojom će se, kako su naveli,...

Jakšić sa zastavom Crne Gore proslavio prvo mjesto u Kotoru

Od petka do nedelje u Kotoru je održana Međunarodna brdska auto trka Kotor 2022. Obje trke, poznati kotorski automobilista Vasilije Jakšić je završio na prvom...

Ukupni krediti građana na kraju aprila 1,5 milijardi eura

Ukupni krediti odobreni građanima na kraju aprila ove godine su iznosili 1,5 milijardi eura, što je 6,55 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji...

Potpisana Deklaracija Liberalne partije i crnogorske dijaspore u SAD

Delegacija Liberalne partije boravi u zvaničnoj posjeti SAD na poziv Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku. U okviru posjete upriličen je okrugli sto na...

Micić donio titulu pa odlazi iz Efesa

Vasilije Micić bi trebalo da napusti Efes na kraju sezone. Srpski košarkaš je donio titulu šampiona Evrope turskom timu, međutim realno je da neće ostati. Sa...

Najčitanije

Povezano

Konferencija: Finansiranje sporta, izazovi, prilike i mogućnosti

U organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i Centra za afirmaciju sporta i mladih (CAMS) danas su predstavljani zaključci Konferencije „Finansiranje sporta: izazovi, prilike i...

Krivokapić sa Gulijevim: Uloga OEBS-a i multilateralizma značajnija nego ikada

Prilikom susreta ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Azajem Gulijevim, sagovornik je zahvalio XII Predsjedniku Parlamentarne skupštine OEBS-a...

Zapadni Balkan neće biti poligon za realizaciju zlokobnih i krvavih planova nacionalista

U organizaciji Komisije za odbranu i bezbjednost Demokratske partije socijalista juče je organizovana međunarodna bezbjednosna konferencija na temu: Regionalna i globalna bezbjednosna kriza u...

Zamjenik ministra odbrane Ukrajine: Hvala Crnogorcima što su uz nas u ovim teškim trenucima

Međunarodna bezbjednosna konferencija na temu "Regionalna i globalna bezbjednosna kriza u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu" počela je danas u Podgorici, u organizaciji...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve