Utorak, 21 Septembra, 2021
Rubrika:

Oglasio se učesnik incidenta sa policijom: Šta je uhapšeni suvlasnik podgoričkog lokala rekao o napadu na policajce

''Dok me, držeći cijelo vrijeme za ruku, drugi policajac odvlači ka vozilu, isti je ne odustajući nastavio da me udara zatvorenom šakom s leđa. Istina je da su u takvom batinjanju, moji prijatelji i gosti afektivno pokušali da ga spriječe u tome''

Suvlasnik podgoričkog lokala Milija Vlahović (39), koji je sa još dvojicom sugrađana, uhapšen zbog napada na policajce u Podgorici prije par noći, ispričao je svoju verziju događaja.

Njegovo saopštenje prenosimo integralno.

U petak, 02. jula 2021. nastupao je Nenad Knežević Knez u atmosferi koja ničim nije slutila da može do incidenta doći. Provjerom nivoa buke u lokalu, Komunalna policija je oko 21.33h konstatovala malo odstupanje na skali decibela i muzika je utišana. U toj posjeti, službena lica su napravila zapisnik, sa kojim smo se usaglasili, i sve se završilo na najkulturniji i najprofesionalniji način.

Oko 23.15 časova u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta zaustavilo se vozilo POLICIJA, a za njim i KOMUNALNA POLICIJA. Kao suvlasnik objekta, prišao sam policajcima, najljubaznije im nazvavši “dobro veče”, ali je povišeni ton policajca sa imperativom “GASI MUZIKU” mogao nagovijesti suštinsku namjeru.

Budući da su istog dana objavljene nove mjere u cilju zaštite od Koronavirusa, pitao sam nije li dozvoljen muzički program do 00.00, na što je komunalna policajka pojasnila da mjera stupa na snagu od ponoći. Bez pogovora, drugi suvlasnik je istog trena obavijestio muzičare da prekinu nastup, dok sam ja bez komunikacije ostao u njihovom društvu.

Kao odrastao i vrlo lijepo odgojen čovjek, koji u istom sistemu vrijednosti I uvažavanja vaspitava svoje dijete, sasvim mahinalno sam stavio palac ruke u prednje džepove, bez namjere da uvrijedim prisutne službenike. “Ko kavgu traži, taj je i napravi”, reklo bi se, pa je ta nesmotrenost inicirala policajca i cijeli dalji tok događaja. Najprostačkijim, drskim i diskreditujućim tonom uzviknuo je “vadi te ruke iz džepova”, na što sam zatečen uzvratio prilično tiho “zašto”. Dok sam stajao mirno sa već rukama uz tijelo, nastupila je salva uvreda i demonstrirajuće agresije. Uz viku, zatražili su mi identifikacioni dokument i ja sam zamolio da odem na tri (3) metra odatle, pokazujući rukom do svog auta, gdje su sva moja lična dokumenta. Na to je uslijedilo hapšenje nalik onim filmskim- kolumbijskim narko dilerima, odgovornim za najgora nehumana djela.

Svjedočeći takvoj sceni postupanja i privođenja između dva policajca, moja sestra, zatečeni prijatelji i gosti lokala pritrčali su da pitaju na temelju čega sam lišen slobode. U potpunom odsustvu profesionalizma, etike i izrazite banalnosti, pripadnici UP su u verbalnom sukobu krenuli da hapse i nekoliko mojih prijatelja.

U službenom autu, posmatrajaći sve to, zamolio sam policajca koji je bio sa mnom da uzmem dokumenta iz kola i još jednom pokušam da mirno riješimo cijeli nastali haos. Izašao sam iz kola i nekoliko poznanika me udaljilo očekujući da se, nekim čudom valjda, cijela ta sumanuta situacija nastala ni iz čega, konačno okonča mirom i zakonitim konsenkvencama. Uslijedio je novi talas nasrtaja kada me je ugledao policajac- isti onaj s početka večeri koji je došao da napravi incident i uspio u tome do kraja.

Uznemiren prisustvom i plačom moje sestre, verbalno sam reagovao protestujući na njegovo ophođenje, bez fizičkog kontakta.
U tom trenutku, dok mi je prilazio navedeni policajac, sa druge strane me njegov kolega uhvatio za ruku, a on zadao udarce zatvorenom pesnicom bez pruženog otpora (na snimku se čuje moja sestra „ne udaraj ga“).

Dok me, držeći cijelo vrijeme za ruku, drugi policajac odvlači ka vozilu, isti je ne odustajući nastavio da me udara zatvorenom šakom s leđa. Istina je da su u takvom batinjanju, moji prijatelji i gosti afektivno pokušali da ga spriječe u tome.

Dakle, u izvrnutom izvještavanju medija i senzacionalističkim naslovima da je napadnut policajac u vršenju dužnosti, jedina je istina da su prisutni pokušali da policajca zaustave u vršenju nezakonite represije i batinanja zbog čega je obrgljen od strane nekoliko momaka.

To ga nadalje nije spriječilo da glavom udara jednog od njih, bez da mu je ovaj uzvratio na bilo koji način. Jedan od njih rukom je amortizovao udarce glavom, što se na snimku jasno vidi, iako su komentari na društvenim mrežama to označili kao čupanje kose pripadnika policije – što je flagrantna neistina.

Nezasitost razjarenog službenika nije prestala ni nakon što se udarani prijatelj mirnim hodom, već onesposobljen suzavcem i bez upotrebe fizičke moći, vratio na terasu lokala. Udarci rukama i nogama s leđa dobijaju epilog na način što ga uz upotrebu „lisica“, šutirajući iventar uvodi u „maricu“ i vrši torturu nad njim do prostorija CB.

Napominjem da su se u CB svi dežurni inspektori, komandiri i policajci, vidjevši o čemu se radi, da smo svi primjerni i uzorni građani Podgorice i Crne Gore, narodski rečeno “momci bez greške,, koji nemaju ni prekršajnu prijavu, a kamo li za teža i nasilnička djela, a očigledno znajući za ranije ,,ispade,, obijesnog kolege, krajnje se kulturno, ljudski i nadasve profesionalno odnosili prema nama!

Zbog medijskih natpisa i linču na društvenim mrežama na temelju polu i/ili cjelokupne plasirane neistine, kojem smo izloženi i kvalifikovani kao “kriminalci, narkomani, nasilnici” ispolitizovanih spinova “ove i one strane”, želim da sa punom odgovornošću saopštim da su svi učesnici događaja ljudi sa ličnim i profesionalnim kredibilitetom, dostojni i poželjni u svakom razvijenom i civilizovanom društvu.

Moj prijatelj i ja smo uprkos cjeloživotnoj ispravnosti, smjernosti, čak i humanitarnom angažmanu, zavrijedili krivične postupke, pri čemu je moj za napad na službeno lice, do kojeg nije ni došlo. Šta ćemo sa službenicima Uprave policije koji nijesu dostojni obavljanja časne i zahtjevne dužnosti koja im je dopala!?

Pošto smo mi te noći testirani na prisustvo alkohola u krvi, od čega je večina imala NULA (0) promila, pitamo se ko je testirao neobuzdanog policajca na prisustvo narkotika i alkohola!

Želim da vjerujem da su vremena represije, batinjanja i “prekoračenja” isfrustriranih policajaca davno prošla i da ovo društvo ima institucionalne i normativne kapaciteta da se izbori sa tim.

Znajući da živimo u demokratskoj i građanskoj državi Crnoj Gori, želim da vjerujem u institucije sistema i objektivnost javnosti, te da će sudski postupak zadovoljite sve postulate prvednosti i pravičnosti kao i ustavom zagarantovano pravo na bebjednost svakog od nas.

Najnovije

Samit EU – Zapadni Balkan 5. i 6. oktobra u Sloveniji

Samit EU – Zapadni Balkan biće održan 5. i 6. oktobra u Sloveniji na Brdu pri Kranju, saopšteno je iz Savjeta Evropske unije. Domaćin Samita...

Kurti s ambasadorima Kvinte: Odluka o tablicama nije provokacija

Odluka Vlade Kosova da vlasnici vozila sa srpskim registracijama, moraju da uzimaju probne tablice, nije bila provokacija, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti tokom...

Đeljošaj: Vlada u kojoj nema predstavnika manjina je bez legitimiteta

Svaka Vlada u kojoj nema predstavnika manjina nema legitimitet, kazao je za Novu M lider albanske alternative Nik Đeljošaj. On je istakao da da...

Medojević: Đukanović i Radulović na zasijedanju UN u Njujorku, džaba smo krečili

Kakva divna idila između Vlade i Đukanovića, saopštio je lider PZP-a Nebojša Medojević. "Zajednički nastup na sjednici UN! Đukanović i njegov ministar Radulović! Đukanović nije...

Radulović o Non-paperu: Neprihvatljivo objavljivanje službene prepiske s potpisom, dokument baziran na činjenicama

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović reagovao je povodom današnjeg teksta koji je objavila Pobjeda o Non-paper dokumentu MVP. Kako navodi Radulović, autor teksta je pokušao...

Najčitanije

Povezano

UP: Bilo upotrebe oružja na Cetinju, pronađene čaure

Televiziji Crne Gore je potvrđeno da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u odnosu na policijske službenike što je proizilazilo iz informacija kojim se...

RTCG-u neko usmenim putem saopštio da je pucano na policiju

Informaciju Televiziji Crne Gore, koju je ta kuća objavila u jutro 5. septembra u 9:35, da je „pucano na policiju iz vatrenog oružja“ saopštio...

Aktivistkinja Ivana Pajović za Aktuelno: U društvu u kom nepravda postane zakon – otpor postaje obaveza, Dritan će u istoriju ući kao zlotvor

Prošlo je više od dvije nedjelje od kada su građani Crne Gore okupljeni na Cetinju, i pored suza od dima stotina suzavaca, šok bombi,...

Kako su turski državljani dobili dozvole za oružje?

Istražitelji provjeravaju da li nedavno uhapšeni službenici MUP-a G.B.i B.B. imaju veze sa sumnjivim dozvolama za nošenje oružja izdatim sedmorici turskih državljana kod kojih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve