Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Održana premijera predstave Aladinova čarobna lampa

U predstavi igraju: Lazar Đurđević, Maja Šarenac, Emir Ćatović, Stefan Vuković, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Lara Dragović, Marija Đurić i Davor Dragojević

Predstava sa Dramske scene za djecu ,,Aladinova čarobna lampa “(5+), koju je, po tekstu Nikolasa Stjuarta Greja, adaptirao Igor Bojović, a režirao Milan Karadžić, sinoć je premijerno izvedena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović“

Reditelj Milan Karadžić ističe specifičnosti ove verzije svjetski poznate bajke:

“Aladin je jedna velika, svjetska bajka, koja je igrana mnogo i često u svim pozorištima, onda imamo sjajne filmove za djecu koje je Holivud iskoristio i napravio. Ovo je predstava koja je tu, sa ovim ljudima, a i ja sam malo zagrebao mentalitetski, da unesem nešto što pripada ovom gradu i Crnoj Gori. Svaka predstava je drugačija, i meni je za ovu verziju inspiracija bila Stara Podgorica, Sahat-kula i neka moja sjećanja, jer sam jedan dio svog života odrastao ovdje, i sve me to na jedan način privuklo”, kazao je Karadžić.

Lazar Đurđević tumači ulogu Aladina:

“Projekat je bio stvarno zahtjevan, zabavan i intenzivan, gdje smo mnogo dali od sebe za jedno kratko vrijeme, ali mislim da smo na pravi način ispričali jednu priču, što je nekako dosta rijetko i najvjernije u pozorištu. Milan ima tendenciju da često mijenja stvari, što je zapravo zabavno jer tako ostaje svježe i uvijek smo fokusirani kako treba”, istakao je Lazar Đurđević.

Aladinovu izabranicu, princezu Bedr-el-Badur tumači Lara Dragović:

“Moram reći da je proces rada bio stvarno naporan, jer smo od starta pristupili razmišljanju da ovo nije dječija predstava, da se ne fokusiramo na ono što bi se dopalo dijeci, kao što je jača igra, nego da prosto ima stvari kako za roditelje, tako i djecu. Mi smo iznijeli jednu novu verziju ove bajke što se, nadam se i dopalo djeci jer im predstavlja novo viđenje poznate priče. Lik princeze, koji na početku doživljavamo kao dosta razmaženu i drsku, traga za ljubavi koja bi je oplemenila, a pojavom nekoga ko se stvarno potrudi da je dobije, shvata koje su prave vrijednosti i da je nekad potrebno da se potrudimo da nešto zaslužimo”, zaključila je Lara Dragović.

“Kada sam čuo da Milan Karadžić režira i da mi je dodjelio ulogu Duha, osjetio sam olakšanje, jer kod čovjeka koji poznaje zanat nema prostora za lutanje, vjerujem mu, a i on meni, i ovo što ste večeras vidjeli, se stvorilo iz toga. Sinoć smo igrali pred publikom i djeca su perfektno reagovala, što je nama mnogo značilo i nadam se da će u narednim igranjima biti još lakše, zanimljivije i slobodnije. Ovo mi je peti projekat sa Milanom koji ima vrlo profesionalan odnos prema poslu, što zahtjeva rad, red, i disciplinu, zbog čega smo mi ovu predstavu uspjeli da skupimo i odigramo za, praktično, petnaest dana”, izjavio je Omar Bajramspahić.

Davor Dragojević, u ulozi Kalifa, govori o utiscima tokom procesa rada:

“Naša divna publika je uspjela da prepozna da smo se stvarno zaigrali u ovom procesu, i ovo je rukopis Milana Karadžića u jednom pravom izdanju, i tu energiju igre je prenio na nas glumce. Mi smo se potrudili da ispoštujemo njegove rediteljske indikacije, da dodamo nešto svoje, i na kraju smo napravili jednu dobru predstavu koja može da ima dug život, što je publika i osjetila”, rekao je Dragojević.

U predstavi igraju: Lazar Đurđević, Maja Šarenac, Emir Ćatović, Stefan Vuković, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Lara Dragović, Marija Đurić i Davor Dragojević.

Scenografiju za predstavu potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, a scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve