Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Održana konferencija za novinare povodom gostovanja Narodnog pozorišta Sarajevo

Predstava ''Protekcija'', premijerno je izvedena 21. oktobra ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, sto godina nakon njegovog otvaranja i izvođenja iste

Danas je u Crnogorskom narodnom pozorištu održana konferencija za novinare povodom izvođenja predstave „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića kojom Narodno pozorište Sarajevo obilježava stogodišnjicu postojanja.

Predstava „Protekcija”, premijerno je izvedena 21. oktobra ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, sto godina nakon njegovog otvaranja i izvođenja iste.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorka Irena Popović Dragović, dramaturškinja Džejna Hodžić, lektorka Mirela Latić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić, inspicijent Mustafa Zrnić, a suflerka Esmeralda Abdijević.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić. Muzičari su: Ana Petrović, Dominik Rob i Filip Soldat.

„Za gostovanje jednog pozorišta u drugim gradovima i državama, za saradnju i razmjenu među teatrima nije potreban poseban povod, ali ovo gostovanje Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras u Podgorici ima izrazito svečarski karakter. U pitanju je obilježavanje jednog velikog i značajnog jubileja za svaki teatar – 100 godina rada NP Sarajevo. Zadovoljstvo nam je što će upravo predstava „Protekcija“ kojom NP Sarajevo obilježava svoj jubilej, imati svoju regionalnu premijeru u Crnogorskom narodnom pozorištu. Podsjetiću i na jednu važnu činjenicu a to je da je CNP nakon rata u bivšoj Jugoslaviji pokušavajući da uspostavi pokidane kulturne veze gostovalo u svim ex jugoslovenskim republikama, i da je jedna od prvih adresa bila Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo. Dobri i bliski odnosi naša dva teatra potvrđeni su kasnije i kroz potpisivanje protokola o saradnji, pa je tako i publika u Sarajevu i u Podgorici imala brojne prilike da vidi najbolja pozorišna ostvarenja ove dvije kuće. I ovo gostovanje pokazuje napor i namjeru oba upravnika, i Dina Mustafića i Marka Baćovića, da se naša saradnja u narednom periodu unaprjeđuje i intenzivira“ – kazala je PR nacionalnog teatra Zorana Kralj.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je najavio repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo do kraja pozorišne sezone. On je istakao da je ovo gostovanje samo nastavak jedne veoma dobre saradnje između Narodnog pozorišta Sarajevo i Crnogorskog narodnog pozorišta

“Ovo gostovanje je dobra prilika za osmišljavanje planova koji će još više povezati naša dva pozorišta. Želja nam je da, inače dobru saradnju unaprijedimo i intenziviramo kroz neke druge vidove saradnje kao što su koprodukcije, zajednički projekti, izmjene autorskim timova, umjetnika, uprizorenje drama crnogorske i bosanske književnosti.

Siguran sam da će biti privilegija i za crnogorsku pobliku kao i za sarajevsku da se upozna sa cjelokupnom produkcijom naših teatara, a biće nam posebno zadovoljstvo da gostujemo sa onim umjetničkim segmentima kojih još uvijek nema u CNP-u, a to su opera i balet” rekao je Mustafić.

Prvak Narodnog pozorišta Sarajevo Aleksandar Seksan je izrazio zadovoljstvo što je podgorička publika prva koja će nakon Sarajeva vidjeti ovu predstavu. Kazao je da je bilo izazovno raditi sa Kokanom Mladenovićem: “To je bila sjajna prilika da vidim da li se ja kao glumac snalazim u tim konceptima koji preuzimaju primat u pozorištu, on me je natjerao da mikrofon prihvatim kao rekviziru i dio predstave, jer mi glumci prosto moramo prihvatiti nove pozorišne trendove” – kazao je Seksan.

 

Glumica Amra Kapidžić je rekla da se nigdje se ne osjeća kao kod kuće kad ide na gostovanje kao što se osjeća u Podgorici.

Mladi glumac Dino Bajrović je rekao: “Srećan sam što sam dobio priliku da igram ovako odgovornu ulogu. Napravili smo jako lijep posao i zahvalan sam kolegama na podršci.” On je pozvao publiku da dođe i pogleda predstavu.

Glumica Belma Salkunić je kazala da je ponosni član ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. “Ponosna sam što smo uspjeli da, uprkos svim poteškoćama, preugramo ovaj proces i napravimo ovako dobru predstavu.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve