Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Održana konferencija posvećena Nasilju nad ženama u politici

Istraživanje je pokazalo da je u Crnoj Gori devet od deset političarki bilo diskriminisano samo zato što su žene, dok je sedam od deset iskusilo neki vid nasilja

U Crnoj Gori, uprkos iskoracima, brojni sistemski nedostaci i dalje predstavljaju izazov za političku participaciju žena, a patrijarhalni stavovi, predrasude i nedovoljan interes partija ključne su prepreke za njihovo aktivnije bavljenje politikom, pokazalo je istraživanje Ženske političke mreže.

Konferencija povodom predstavljanja istraživanja o nasilju nad ženama održana je danas u Podgorici, u organizaciji Ženske političke mreže, Skupštine Crne Gore i Kancelarije UNDP-ja. Istraživanje je pokazalo da je u Crnoj Gori devet od deset političarki bilo diskriminisano samo zato što su žene, dok je sedam od deset iskusilo neki vid nasilja.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

„Sam najavni video ove Konferencije dovoljno provokativan, a istovremeno i zabrinjavajući i obavezujući, jer govori o postupanjima koja su svakodnevica u našem najbližem okruženju, a čega niko od nas nije svjestan, a često ni same žrtve nasilja, jer neka ponašanja postanu toliko uobičajena da se izgubi svijest o tome da su nedozvoljena“, poručio je Bečić.

Ovom prilikom,  Bečić je osudio učestale seksističke, mizogine i, uopšte, diskriminatorne komentare ili foto ili video uratke, kojima smo, nažalost, i suviše često mogli da svjedočimo u posljednje vrijeme na javnoj sceni. I to upravo u odnosu na žene u politici.

Predsjednik Skupštine je uputio izraze zahvalnosti Ženskoj političkoj mreži i UNDP i pozdravio istraživanje, koje je osvijetlilo i pojasnilo što se događa ženi koja se bavi politikom i još gore, sa čim se suočava žena koja počinje da se bavi politikom.

Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova podsjetila je da se većina zemalja, uključujući i Crnu Goru, obavezala na veće učešće žena u donošenju odluka i politici u okviru dostizanja ciljeva održivog razvoja UN.

„Međutim, već neko vrijeme primećujemo da se prema ovom opredjeljenju, svjesno ili ne, pruža otpor u različitim oblicima – od predrasuda, strukturnih prepreka, uvreda ili ponižavajućih aluzija zasnovanih na ženskom izgledu, do prijetnji nasiljem. Prizori koje danas vidimo na društvenim mrežama u pokušajima napadanja, omalovažavanja i ponižavanja političarki i žena u javnom životu podsjećaju na one koje su prije pola vijeka korišćeni protiv boraca za žensko pravo glasa. To je neprihvatljivo i ne smije se tolerisati“, kazala je ona.

Poručila je da su potrebne funkcionalne pravne i institucionalne mjere za suzbijanje nasilja nad ženama u svim oblicima i istakla da će UNDP nastaviti da podržava napore na pronalaženju trajnih rješenja koja će zemljama omogućiti postizanje rodne ravnopravnosit i suzbijanje nasilja.

Prema riječima koordinatorki Ženske političke mreže za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (ŽPM), Nataše Vuković i Ivane Raščanin, rodno zasnovano nasilje najčešće se dešava s ciljem obeshrabrivanja žene stavljajući joj do znanja da njeno mjesto nije na javnoj sceni kao i u procesu odlučivanja“.

Predstavljajući rezultate istraživanja rodno zasnovanog nasilja nad političarkama u Crnoj Gori, one su iskazale uvjerenje da će rezultati istraživanja pomoći da se utvrdi karakter i način ispoljavanja nasilja nad ženama u političkoj sferi, kao i da se demistifikuje njegov značaj i uticaj na sve društvene segmente.

“Ženska politička mreža smatra da je potreban sistemski i odlučan odgovor na ovu pojavu, a da sporadične reakcije na pojedinačne slučajeve ne doprinose rješavanju problema“, istakle su predstavnice Vuković i Raščanin.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke rekla je da, iako je 2020. godine obilježena stogodišnjica sticanja prava glasa mnogih žena u Sjedinjenim Državama, mnogo još posla ostaje na postizanju ravnopravnosti polova u politici i svim oblastima javnog života. Zatražila je od svih žena i u politici, i generalno, da se zauzmu za sebe i jedne za druge.

“Pozdravljam to što ste pokazale solidarnost u osudi nedavnih mizogenih napada na vaše koleginice. Ovakve napade, kojima je često cilj da omalovaže i sruše žene zbog toga što se usuđuju da imaju glas i da se on čuje, uvijek treba najoštrije osuditi. Ovdje nije riječ o politici: radi se o dostojanstvu, osnaživanju i solidarnosti”, rekla je ambasadorka.

Prema riječima ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija u Vladi Crne Gore Tamare Srzentić, žene na funkcijama i u javnom životu imaju priliku da utiču na promjene, stvaraju društvo jednakih šansi, otvaraju nove šanse i prilike za neke nove djevojčice i djevojke koje, možda, nijesu imale jednake šanse. Zato će, kakao je rekla, sa partnerima raditi na podizanju medijske pismenosti i afirmisati alate za kontrolu šovinističkih i mizoginih narativa.

“Mi sve koje dijelimo iste vrijednosti u prilici smo da se zajedno suprotstavimo svim seksističkim i mizoginim napadima, govorima mržnje kojim se urušava dostojanstvo ne samo Sanje, Vesne, Draginje, Tamare, Aleksandre, Jelene, duga je lista, već i dostojanstvo svake od nas, a zbog čega neke smjele, inteligentne djevojčice do kraja ne afirmišu svoje talente i ne sanjaju velike snove“, rekla je Srzentić.

U okviru Konferencije obraćanje su, između ostalih, imali i ministaka obrazovanja i nauke u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Mila Carovska, potpredsjednica komiteta za rodnu ravnopravnost u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Elvira Kovács i programska direktorka regionalne kancelarije NDI u Sarajevu Ana Radičević.

Prisutnima su se, putem video linka, obratili i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, kao i ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović.

Najnovije

Sabrana djela Zdravinja boce

Sabrana djela Zdravinja boce

Abazović: Ideja Otvorenog Balkana od starta prilično loše komunicirana, regionu treba povjerenje

Ideja Otvorenog Balkana je od starta prilično loše komunicirana. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo, ocijenio je...

Mitrić: Ustav je jasan, izbori su provjera volje građana, a ne njihova prevara

Izjave pojednih poslanika aktuelne parlamentarne većine da će oni koji budu eventualno glasali za prijedlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore promijeniti izbornu...

Mihailo: Popovi SPC krštene Crnogorke i Crnogorce upisivali kao Srbe ili Srpkinje

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svakodnevno se javljaju Crnogorke i Crnogorci kršteni u Srpskoj crkvi, kojima su sveštenici koji su ih krstili, u rubriku nacionalnost, upisivali...

Leks specijalce plaćaju građani koji zarađuju duplo manje od njih

Vlada je, pohvališe se, usvojila prijedlog zakona da iz budžeta isplati 12 miliona eura za, kako su proračunali, 650 penzionisanih metalaca i rudara. Pravo...

Najčitanije

Povezano

Drakić: Nužno da svi u regionu zadrže posvećenost i istrajnost u procesu evropskih integracija

Konferencija o ekonomiji – Montenegro 2021, koju Privredna komora Crne Gore (PKCG) organizuje u partnerstvu sa Centralno-evropskom inicijativom, otvorena je danas 2. decembra 2021....

Misija OEBS-a objavila video spot koji poziva da se zaustavi nasilje, u okviru kampanje ”16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

Javnom kampanjom koja poziva na okončanje rodno zasnovanog nasilja, a koja uključuje TV spot i kampanju na društvenim mrežama, Misija OEBS-a u Crnoj Gori...

PKCG: Sjutra počinje najvažniji ekonomski događaj na Balkanu

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Centralnoevropskom inicijativom, organizuje 10. jubilarnu međunarodnu Konferenciju o ekonomiji Montenegro 2021, koja će se održati 2. i...

Sjutra konferencija za medije povodom predstavljanja novog sistema zakazivanja pregleda ”Brže do ljekara”

Ministarstvo zdravlja organizuje u srijedu, 1.12.2021. godine u 12 h u amfiteatru Instituta za javno zdravlje konferenciju za medije povodom predstavljanja novog sistema zakazivanja...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve