Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Odović: Predloženo ne omogućava usvajanje djece od partnera iz zajednice istog pola

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti dolazi do promjene jedino u tom pogledu što se partnerima iz zajednice života istog pola omogućavaju prava iz socijalne i dječje zaštite

Državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS), Janko Odović rekao je, u jučerašnjem izlaganju na sjednici Skupštine Crne Gore, da se izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ne tiču usvajanja djece.

“Predložene izmjene i dopune su izazvale određene nedoumice u prethodnim danima. Nedoumice koje se ogledaju prije svega u tome da li se ovim izmjenama i dopunama zakona omogućava partnerima iz zajednice istog pola da usvajaju djecu. Odmah mogu da ih razrješim i kažem da se ove izmjene ne dotiču usvajanja djece od strane bilo koga, pa ni partnera iz zajednice života istog pola“, istakao je Odović.

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti dolazi do promjene jedino u tom pogledu što se partnerima iz zajednice života istog pola omogućavaju prava iz socijalne i dječje zaštite.

“U tom smislu izvršena je izmjena u članu 19 stav 1 tačka 8 Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti na način da se partneri u zajednici života lica istog pola i djeca koju partneri izdržavaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje životno partnerstvo lica istog pola smatraju članovima porodice prilikom ostvarivanja prava na materijalno obezbjeđenje. Konkretno, djeca koju su istopolni partneri dužni da izdržavaju su djeca koju su istopolni partneri dobili u ranijim bračnim ili vanbračnim vezama i smatraće se članovima porodice, jer u zavisnosti od broja članova porodice zavisi visina prava na materijalno obezbjeđenje”, objašnjava Odović.

Napominje da se ovim zakonom ne utvrđuje povjeravanje i izdržavanje djece, već je ovo pitanje regulisano Porodičnim zakonom i odluku o navedenom donosi nadležni sud. Razlog pristupanju izmjenama i dopunama ovog zakona je obaveza koja je propisana Zakonom o zajednici života partnera lica istog pola, koji je propisao da će se u određenom roku, svi ostali zakoni koji imaju veze sa ovim izmjeniti.

“Potrebno je izmjeniti više zakona, ali ponavljam da se ovdje ne radi o bilo kakvom davanju mogućnosti usvojenja djece jer Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti se ne dotiče te teme, već je zakon kojim je ova materija regulisana Porodični zakon“, podvukao je Odović.

Državni sekretar je ponovio da je apsolutna neistina i zabluda da se ovdje jednom riječju govori o usvojenju djece i dodao da nije tačno da postoji neustavnost u konkretnom slučaju.

“stav ne definiše porodicu, Ustav definiše brak. Ovim se u brak ne dira“, jasan je Odović.

On se osvrnuo i na komentar da premijer nije ostao dosljedan riječi.

“Jeste uvaženi građani i uvaženi poslanici, premijer je ostao dosljedan, jer je premijer bio taj, koji je kao i svi šefovi poslaničkih grupa parlamentarne većine, potpisao da se neće odustati od evropske agende Crne Gore i ova Vlada nije odustala od evropske agende Crne Gore, ispunjavajući sve svoje obaveze koje je preuzela. Podsjećam, ovo što imamo pred nama je obaveza iz zakona koja je vrlo jasno usvojena”, navodi Odović.

Državni sekretar je ukazao da je pomenut i preminuli mitropolit Amfilohije, naglasivši da je upravo on pokazao svu hrišćansku ljubav kada je uzeo i krstio lice koje je promijenilo pol.

“Još jednom pozivam sve, i poslanike i građane da pokažemo tu veliku hrišćansku ljubav prema svima, bez obzira koje vjere, nacije ili seksualne orjentacije oni bili“, poručio je Odović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve