Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i pored brojnih zloupoteba položaja, kršenja zakonskih procedura, ispoljenog pravnog neznanja, manipulacija, kao i korišćenja medija za ličnu promociju i obračun sa neistomišljenicima, kandidovao se za novi mandat na čelu Specijalnog državnog tužilaštva.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

U seriji tekstova koje portal Aktuelno objavljuje više od mjesec, ukazali smo da je drzničko ponašanje u kombinaciji sa nedostatkom pravnog znanja način na koji je Katnić naučio da funkcioniše, pa stoga i ne čudi što se, i pored brojinih malverzacija koje je izvršio, kandidovao za reizbor na mjesto glavnog specijalanog tužioca.

S obzirom da je konkurs za prvog čovjeka SDT-a istekao juče, po svemu sudeći Katnić neće imati protivkandidata, kao što smo već ranije najavili. Glavni razlog zašto niko neće da mu “izađe na crtu” je strah od moguće odmazde. Kako su nam kazali dobro upućeni izvori iz pravosudnih organa, sve i da je neko i predao kandidaturu za glavnog specijalnog tužioca, to bi bilo čisto da se javnosti predstavi lažna slika kako u tužilaštvu vlada demokratija.

“Niko ne želi da ide protiv Katnića, najviše zbog straha, ali i zbog problema sa legitimitetom izbora, s obzirom da je VDT u v.d. stanju”, potvrdilo nam je više sagovornika bliskih tužilačkim organima.

Katnićeva kandidatura za novi petogodišnji mandat samo je dokaz bahatosti i neznanja koje karakteriše rad glavnog specijalog tužioca. Međutim, dvostruki aršini i selektivno sprovođenje zakona i pravde nijesu samo karakteristični za Katnića i njegovo okruženje u SDT-u, već se takav način djelovanja, na što smo ukazali u prethodna dva teksta, odomaćio u mnogim drugim segmentima tužilaštva uključujući i ODT u Podgorici.

Sagovornici portala Aktuelno bliski pravosudnim i tužilačkim organima, saglasni su da Katnić svojim osionim i drzničkim ponašanjem daje loš primjer drugim tužiocima i “propagira bezakonje”.

“Razmislite samo ako glavni specijali tužilac ispoljava neznanje, bahatost, zloupotebljava položaj i šta već sve ne, kako onda da se ponašaju drugi tužioci? Katnić propagira bezakonje pa nije ni čudo što su njegove kolege tužioci isprepadani i često pokreću postupke pod pritiskom ili odustaju od pokretanja postupaka gdje bi trebali da postupaju po službenoj dužnosti”, rekli su naši sagovornici.

Ministar Zoran Pažin: Da li je uvidio da tužilaštvo postaje odmetnuta grana vlasti?

Kolika je količina nezadovoljstva radom tužilačkih organa najbolje govore i riječi ministra pravde Zorana Pažina, koji je nedavno izjavio da je “suštinska potrebna građana da se tamo (u tužilaštvu) stanje mijenja, a za to je potrebna ili politička volja ili sinergija političkih volja, što je bliže istini”. Ministar je komentarisao i uticaj stanja u pravosuđu na evropske integracije:

”Naravno da nedorečenost kadrovskih rješenja ima posljedice u ocjeni o ispunjenosti uslova Crne Gore u oblasti vladavine prava, ali nije Vlada adresa koja treba da bude odgovorna, jer usljed podjele vlasti, nema nadležnosti za ta pitanja”, rekao je Pažin u utorak u Skupštini Crne Gore.

Ministar je u svom izlaganju iznio ključno priznanje kada je  ocijenio i da “u ovom trenutku tužilaštvo, zbog načina izbora, funkcioniše praktično kao četvrta grana vlasti”.

Nadovezujući se na potpuno opravdane tvrdnje ministra Pažina, uz konstataciju da je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u v.d. stanju već duže vremena, postavlja se pitanje ko upravlja tom “odmetnutom” granom vlasti koja nikome, pa čak ni Vladi i Skupštini, ne mora da polaže račune? Čini se da je Milivoje Katnić svjestan da je tužilaštvo postalo “četvrta grana vlasti”, pa u stilu drznika i udbaškog isljednika želi da vodi glavnu riječ u ovom resoru od ključnog značaja za državu, jer zna da zbog ranije postignutih trulih političkih kompromisa, ne mora da odgovara nikome.

Stoga kandidaturu Kanića za reizbor na mjesto glavnog specijalnog tužioca treba shvatiti kao pitanje upućeno prije svega VDT-u i Tužilačkom savjetu – da li ćete dozvoliti da tužilaštvo i dalje funkcioniše kao “odmetnuta” grana vlasti na čelu sa čovjekom koji u svom radu koristi klasične metode udbaškog isljednika i za takvo ponašanje nikome ne odgovara?

Detaljnije o zloupotrebama, drzničkom ponašaju i neznanju koje je Katnić ispoljavao na funkciji koju obavlja pisaćemo u sjutrašnjem tekstu gdje ćemo podsjetiti na način rada osobe koja ima aspiracije da još pet godina obavlja funkciju čelnika SDT-a.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve