Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Odlazak velikana

Admiral Mamula preminuo je prije dva dana u Tivtu u 101. godini

Komemoracija povodom smrti Branka Mamule, nekadašnjeg načelnika Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, saveznog sekretara za Narodnu odbranu i admirala flote održana je danas u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici.

Admiral Mamula preminuo je prije dva dana u Tivtu u 101. godini.

”Drago nam je sto je punih 20 godina Branko Mamula bio stanovnik Crne Gore, još draže što smo njegovo članstvo u našem SUBNOR-u doživjeli kako i jeste / kao priznanje da smo organizacija koja na pravi način baštini i nastavlja tekovine i vrijednosti NOBa i socijalističke revolucije”, kazao je na komemoraciji predsjednik Subnora Zuvdija Hodžić.

On je kazao da je, simbolično rečeno, Mamula u Crnoj Gori našao Jugoslaviju.

”U Subnoru Crne Gore našao je potvrdu da će rasplamsale avnojevske buktinje svijetliti dok je nas i Cg. I na to smo ponosni. Branko Mamula je to znao. I bio srećan što smo to što jesmo i gdje jesmo – članovi Subnora CG”, kazao je Hodžić.

Prema riječima Ivana Novosela iz Udruzenja boraca u Tivtu, ljudi poput Mamule ne umiru.

”Ostaju da žive kroz djela a na nama je da istrajemo na vrijednostima koje su stvarali”, kazao je Novosel.

Admiral Mamula bio je nosilac “Partizanske spomenice '41” i brojnih jugoslovenskih, crnogorskih i stranih odlikovanja.

Autor je nekoliko zapaženih knjiga sa vojno-političkom i strategijskom polemikom odnosno o Narodnooslobodilačkoj borbi i raspadu Jugoslavije.

Admiral Branko Mamula, koji je posljednje dvije decenije živio u Crnoj Gori, sahranjen je u krugu najuže porodice na groblju Brdište u Tivtu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve