Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

ODBRANA CRNOGORSKOG IDENTITETA Za jačanje nacionalne svijesti više učinio Belveder  nego sva intelektualna i naučna misao

No, ako se uspjehom velikodržavnog projekta može smatrati osvajanje vlasti snaga koje imaju vazalski odnos prema zvaničnom Beogradu, činjenica je da u posljednjoj deceniji nemaju previše uspjeha u pokušaju pridobijanja ''preostalih'' Crnogorca. Zato sada stvaraju dodatnu konfuziju pominjući pojmove čiji je cilj da se zamaskira novi identitetski udar na Crnogorce: ''pomirenje'', ''ustavni patriotizam'', ''pobjede, a na podjele''. Prestanak podjela u Crnoj Gori, podsjetimo, za njih je ona situacija kada više nema drugačijemislećih i kada svi postajemo i mislimo kao oni.

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Kada se zakoni iz prirode primjene na geografiju, pogotovo na Balkanu, doima se potpuno normalnim ako velika riba (čitaj: država) želi progutati malu kada se nalazi u njenoj blizini.

Primjenjeno na crnogorsku realnost, barem dva lokalna balkanska imperijalna nacionalizma pokazuju pretenzije prema dijelu ili cijeloj teritoriji Crne Gore i negiraju crnogorsku naciju, kulturu, jezik, autokefalnu crkvu…Dobro, u teoriji možda i tri.

No, priznamo li da u toj misiji najviše “uspjeha” ima onaj velikosrpski, onda je opasnost od nestajanja crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta, sasvim realna. Logistiku takvim težnjama susjeda, koje su ogoljenije nego bilo kada u istoriji, daje i okolnost da se na vlasti nalazi velikosrpska struktura proizišla iz djelovanja Crkve Srbije. Prevedeno na jezik prirode, dobili smo situaciju gdje mala riba ne samo da ne pruža otpor, već se nudi velikoj želeći da bude pojedena.

Velikosrpski centri moći, dakle, svim materijalnim, propagandnim, kulturnim i političkim sredstvima, pokušavaju da stvore situaciju da Crnogorci kao najbrojnija nacionalna grupacija u državi, budu asimilovani. Strateški cilj takve politike je da Crna Gora promijeni nacionalni karakter i postane nova Republika Srpska, sa antizapadnim, velikosrpskim i panslavističkim usmjerenjem.

Srbija u tom naumu ne bira sredstva. Upregla je sve mehanizme, posebno crkvu, a sve je podmazano ogromnim sredstvima koja se ulažu u domaće odrođene, nacionalno dualne ili sasvim posrbljene jatake.

Asimilacija Crne Gore i Crnogoraca – vjekovni san srpske političke, intelektualne i bezbjednosno-obavještajne elite

Recimo, na popisu stanovništva 1981. u Crnoj Gori je živjelo 400.000 nacionalnih Crnogoraca, u Srbiji 147.000. Tri decenije kasnije, na popisu 2011. u Crnoj Gori je bilo 278.000 a u Srbiji samo 38.000 nacionalnih Crnogoraca! Nestalo je, dakle, oko četdreset odsto najmalobrojnije nacionalne zajednice na Balkanu.

Posrbljenim Crnogorcima Srbija nije matična država

Koliko su nastojanjima da se Crna Gora utopi u tuđi identitet potporu dali djelovi bivše vlasti oličeni posebno u jedinstvenom DPS-u 90-tih, suvišno je podsjećati. Za njihovog vakta, oni koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, sa 3 odsto iz popisa koji je zatečen kao aktuelan, došli su na tridesetak procenata, sa tendencijom da ih bude i više.

Srpska pravoslavna crkva, ili kako je Vaseljenska patrijaršija označava – Crkva Srbije, najjači je asimilatorski mehanizam za posrbljavanje Crnogoraca i oduzimanje njihovog istorijskog pamćenja. Ona to sa uspjehom radi već pune tri decenije, od dana kada je na Cetinje po zadatku došao Risto Radović koji se predstavljao kao Amfilohije. Kada je dovoljno ojačala zahvaljujući u velikoj mjeri i pomoći države, Crkva Srbije je na krilima prevare o “ugroženim svetinjama”, organizovala političku grupaciju koja je lako potukla protivnika koji je prethodnom autodestrukcijom stvorio sve pretpostavke da izgubi poluge vlasti.

Ekspozitura Crkve Srbije u Crnoj Gori, ipak, nikada nije bila usamljena u takvim nastojanjima. Pomagali su im, nekada aktivnim doprinosom, nekada ćutanjem i oni koji bi po logici trebalo da stoje na braniku države koja je ugrožena: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Univerzitet, te niz organizacija koje je država Srbija organizovala kako bi identitetska pobjeda bila potpuna.

Amfilohije Radović i njegovi ljudi uradili ogroman posao u misiji posrbljavanja Crne Gore

Naime, niko u vrhu države Srbije nije skrivao da su samo u izgradnju Srpske kuće u Podgorici, uložili 3,4 miliona eura. U lijepoj zgradi u blizini mosta Milenijum, gdje se vijori ne samo zastava države Srbije, već i zastave koje koristi Crkva Srbije, smještene su institucije i organizacije koje su osnovane, navodno, radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori: Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savjet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar.

Osobe zaposlene u Srpskoj kući, za svoju misiju podmazani su pozamašnim platama (saznajemo da dostižu i 3000 eura mjesečno), a ne skrivaju da imaju vlasnički udio, nepokretnu imovinu i mnogo drugih benefita.

Srbija se u ataku na Crnu Goru služi logikom Coca-cole: onda kada postiže najveće uspjehe, ulaže u propagiranje svog “brenda”sve više i više. Tako ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne skriva da će nastaviti da ulaže milione, jer je u pitanju “briga za srpski narod” koji živi u Crnoj Gori. No, takvo logiciranje bilo bi tačno da su crnogorski Srbi narod kojem je Srbija matična država. Ipak, većina posrbljenih Crnogoraca koji se izjašnjavaju kao Srbi, teško da će priznati da im se matica nalazi van Crne Gore.

No, ako se uspjehom velikodržavnog projekta može smatrati osvajanje vlasti snaga koje imaju vazalski odnos prema zvaničnom Beogradu, činjenica je da u posljednjoj deceniji nemaju previše uspjeha u pokušaju pridobijanja ”preostalih” Crnogorca. Zato sada stvaraju dodatnu konfuziju pominjući pojmove čiji je cilj da se zamaskira novi identitetski udar na Crnogorce: ”pomirenje”, ”ustavni patriotizam”, ”pobjede, a na podjele”.

Politički prvaci Srba u Crnoj Gori: Srpstvo i asimilacija Crnogoraca kao veoma unosno zanimanje

Prestanak podjela u Crnoj Gori, podsjetimo, za njih je ona situacija kada više nema drugačijemislećih i kada svi postajemo i mislimo kao oni.

Akademci i Univerzitet ćute

Šta Crna Gora čini da se odbrani i pruži otpor klero-nacionalističkoj doktrini i politici velikosrpske asimilacije Crnogoraca i potiranju državnosti Crne Gore?

Koliko se radi na afirmaciji autohtonosti crnogorskog naroda i nacije, te njegove pune jezičke, kulturne, religijske, državotvorne emancipacije i prosperiteta?

Odgovor na ova pitanja, nije ohrabrujući i ne daje previše nade da će Crna Gora uspjeti da se odupre i odbrani svoju državnost, građanski i sekularni, te antifašistički karakter. Posebno je onespokojavajući kada je u pitanju odbrana crnogorskog nacionalnog identiteta.

Uostalom, šta očekivati od države u kojoj predsjednik Akademije nauka koja se pogrešno naziva crnogorskom, a za koju se iz budžeta izdvajaju pozamašna sredstva, razmišlja ovako: “Male države i njihova društva gotovo da i ne mogu imati svojih unutrašnjih pitanja i teško mogu stvoriti samostalnu unutrašnju politiku. Svako njihovo pitanje još je i nečije”.

CANU ili SANU – ista stvar

Za predsjednika CANU Dragana Vukčevića koji je ovo izrekao, dakle, postojanje male države Crne Gore samo je detalj koji se prirodno delegira u fusnotu na stranici nečije tuđe (čitaj srpske) istorije. Ne bi čak bilo čudno što Vukčević, osim apanaža, visoke plate i gomile drugih privilegija, voli susjednu državu više od svoje, da njegov (i njegovih kolega) luksuzan život nije finansiran od poreskih obveznika države Crne Gore. Čak bi bilo dobro kada bi svi akademici o ovom i nizu drugih pitanja – imali stav. Ali, oni su predisponirani da ćute. Umjesto da daju smjer i pravac društvenim procesima u državi čiji su intelektualni krem, sve posmatraju nijemo, poput ribe. I to, reklo bi se – očima one velike ribe s početka teksta.

Ništa bolje ne stoje stvari ni sa Univerzitetom Crne Gore. Na njegovom čelu sada je (sličnih je bilo i za vrijeme ranije vlasti) izvjesni Vladimir Božović, koji je, kada je izabran, bio predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske. Pazite, ne Matice crnogorske, koja postoji u Crnoj Gori i nalazi se “na pravoj strani istorije”, nego Matice tuđe države, sa ambicijom da bude u prvim redovima njene misije u potpunom potčinjavanju države iz koje potiče. Uostalom, ako najjači glas sa Univerziteta stiže u vidu onoga što u Skupštini demonstrira profesor Branko Radulović, onda je možda bolje da univerzitetski kadar i ta naučna elita – nastave da ćute.

Podanička svijest: Velikosrpski fašista Vladimir Božović jednoglasno izabran za rektora UCG

Što se tiče djelovanja Crnogorskog PEN Centra, Matice Crnogorske, Crnogorskog udruženja nezavisnih književnika, kao i brojnih drugih, književno-kulturno-novinarskih i esnafskih organizacija i pojedinaca, njihova nemoć proizilazi iz one da je “malo rukah, malena i snaga”. Baš kao i Crnogorska pravoslavna crkva, u pitanju su organizacije koje iz budžeta dobijaju zanemarljiva sredstva, što je adekvatno i snazi njihovih poruka u odbrani crnogorskog identiteta.

Uostalom, istorijska istina o prošlosti Crne Gore i crnogorskog naroda, prisutnija je danas na društvenim mrežama ili je bila prisutnija u nekadašnjem “Monitoru”, nego u svim institucijama crnogorske kulture. Više je za emancipaciju crnogorstva i u jačanju nacionalne i državotvorne svijesti učinio Belveder u septembru, nego sva intelektualna i naučna misao nacionalnih Crnogoraca.

Naravno, niko ne očekuje da snaga onih koji bi da odbrane crnogorsku istoriju, kulturu i identitet, bude jača danas, nego u vrijeme prethodne vlasti kada je bilo i uslova i volje da se na tome poradi. No, tada su mnogi imali prečeg posla, a posljedice trpimo već dugo.

Hoćemo li se odbraniti od “nužnosti nacionalne similacije”i sačuvati sebe, nezahvalno je prognozirati. Ono što daje nadu, jeste samosvijest Crnogoraca i građanske Crne Gore. Baš kao što na Belvederu nijesu imali vođe, tako će i u nastavak ove bitke morati da uđu sami. A onda kada su vođeni logikom predaka i tradicijom slobodrstva i borbe za nezavisnost, Crnogorci su vazda bili jaki. Nema nikakve sumnje da će ova borba biti duga i teška, ali da će Crna Gora iz nje izaći kao pobjednik. Jer, ovdje se radi o samopoštovanju, a oni koji ga nemaju, već odavno su prešli na drugu stranu barikade.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Na Cetinju sjutra godišnja konferencija Đukanovića

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održaće u srijedu, 25. maja, godišnju konferenciju za medije. Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, konferencija će biti održana u...

CEDIS: Nijesmo mogli predvidjeti poremećaje na energetskom tržištu, gotovo nemoguće postići cijenu koju je...

Ni najbolji analitičari i poznavaoci energetskog tržišta nijesu mogli predvidjeti ovakve poremećaje koji su se desili u posljednje dvije godine, poručuju iz Crnogorskog elektrodistributivnog...

Moralne osobe od integriteta osnova su nezavisnog pravosuđa

Ko se može smatrati uglednim pravnikom, da li se može govoriti o pravnom standardu, odnosno primjeni evropskih standarda u ovoj oblasti, pitanja su na...

Damjanović objasnio zašto je povučen Prijedlog zakona o popisu iz skupštinske procedure

Vlada Dritana Abazovića je iz skupštinske procedure povukla Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, utvrđenih u mandatu vlade Zdravka Krivokapića. Ministar finansija...

Devet medalja za Starovarošane u Skoplju

Džudo klub Stara Varoš osvojio je devet medalja na turniru Skoplje open, koji je prošlog vikenda održan u glavnom gradu Sjeverne Makedonije. Zlatnim odličjem okitio...

Najčitanije

Povezano

Parada licemjerja

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Sve i da nijesam osam posljednjih dana proveo na odmoru u Španiji, sumnjam da bih pogledao u poštansko sanduče da provjerim...

POLITIČKA ”ŠABANERIJA” U OSTROGU: Dritan kao privjezak iz suvenirnice veleizdaje

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Svakim novim danom, sve sam više ubijeđen da je autor popularne zakletve „Ostroga mi“ među srpskom šabanerijom u Crnoj Gori, upravo...

CP: Podrška Inicijativi CHO o parlamentarnoj istrazi

Crnogorski Helsinški odbor je, na konferenciji održanoj 13. maja, pokrenuo inicijativu o formiranju parlamentarne komisije koja bi utvrdila sve okolnosti oko protesta na Belvederu/Cetinju...

CHO: Neophodna je parlamentarna istraga o Belvederu

Na konferenciji Crnogorskoh helsinškog odbora (CHO), koja je 13. maja održana u Podgorici, na temu “Belveder 2021 - Uzroci i posljedice”, razmatrani su pOlitički, sociološki,...

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinjanka
19.12.2021-12:01 12:01

DF-DEMOKRATE  i tice na grani znaju da su to dva CETNICKA POKRETA koja su htjela prvo unistit CRNOGORCE a sa ostalim manjinama im je bilo lako jer svu skolu im je davao VUCIC -(Cetinje nova Srebrenica)  sad kad vide da VUCKO pada traze da se prestane sa podjelama njima se ne smije nista vjerovati !

Sara
19.12.2021-12:37 12:37

Nasi crnogorski politicari..dozvoljavaju i gledaju propast drzave CG….Mala grupa ne moze nista da ucini..samo sila..vecina..13 Jul je vratio Obraz drzavi CG..a sta smo sad..Dozvolili smo da nam strani radikalni popovi vrsljaju po CG..To ludi ne bi dozvolio!

Akademik
19.12.2021-15:42 15:42

Nepravedna kritika Akademije. Akademici su svjesni sta je u osnovi njihova funkcija. Da budu drzavni dekor. Imas drzavu pa je red da imas i akademiju. A kako je rekao glumac Petar Kralj: “plati me pa cu na sceni da igram i sifonjer”. E pa nasa “Akademija” je nas drzavni sifonjer.

Marina
19.12.2021-17:27 17:27

Sva ova asimilacija odigravala se godinama pred ocima DPS ,a nekada su i dobro pomagali ,kao oko izgradnje hrama u Podgorici.Stotinu srpskih popova bez ikakvih radnih dozvola vrsljalo je po Crnoj Gori i odradjivali zadato.Hiljade izbjeglica kojima smo dali posao stanove ,cekalo.je da nam zabofe noz u ledja.Dobili smo nezavisnost,a tako je lako prokockali.Dobili smo sansu da napravimo iole pristojnu drzavu i to smo prokockali.Drzava koja nije pocivala na izgradjenim institucijama ,ranjiva je.Dobili smo sansu 2006 god. I prokockali je. A sto reci o ljudima koji su se izjasnjavali kao Crnogorci,njih 400.000 1991 god.,a deceniju kasnije pola njih se pretvorilo… Pročitaj više »

Lidija
19.12.2021-18:47 18:47
Reply to  Marina

Marina, tesko je praviti i drzavu koju skoro pola stanovnistva nece i radi protiv nje, a kamo li institucije.I tako je vazda bilo. Crnogorskaa drzava zavisi od Beograda. SVeliki dio naroda oni mogu ovdje da kupe za trice. Posebno u partijama. I nije tome DPS kriv.

Za Marinu
19.12.2021-18:46 18:46

Crnogorci nisu kockari.Pitajte exambasadora Vlahovica ako mene ne verujete.

Čevo ravno
19.12.2021-21:51 21:51

Čudom se čudim koje je dimenzije u Crnoj Gori poprimila ova srbomržnja.
Ogadićemo se i Srbima i Srbiji. Sreća da ne čitaju ove naše ispljuvke, osim
onih u tabloidima pa nam oni ponekad odgovore i čuvaju nam obraz ka mi njima.
Pa imate li vi ikoga svoga u Srbiji, u Beogradu? Ne bio im ja u koži. Što im to radite?
Uostalom, i Srbi i Srbija imaju interes i pravo da ne dozvole da Crna Gora bude histerično antisrpska!
Ni manje, ni više! Dopadalo se to nama ili ne dopadalo!

biblion
20.12.2021-00:01 00:01
Reply to  Čevo ravno

Crna Gora je CRNOGORSKA, tako je bilo i tako će biti. Znači, Crna Gora je građanska zemlja ljudi koji u njoj žive i kojima je ona jedina domovina. Ona je domovina i nađše dijaspore. I tu je tačka. Crna Gora NIKAD VIŠE NEĆE IMATI ZAJEDNICU SA SRBIJOM. NIKADA!