Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Odbrana Božovića predaje žalbu zbog produženja pritvora

Odbrana će protiv te odluke izjaviti žalbu u zakonskom roku od tri dana, kazao je Miroje Jovanović, branilac Mila Božovića

Rješenje o produženju pritvora je još konfuznije od prethodnih. Odbrana će protiv te odluke izjaviti žalbu u zakonskom roku od tri dana, kazao je Miroje Jovanović, branilac Mila Božovića.

– Naime, u Rješenju Višeg suda u Podgorici od 12.05.2023. godine se tvrdi da gospodin Božović „ne bi ostao ravnodušan“ u odnosu na optužbe te da postoji opasnost da pobjegne usljed te neravnodušnosti, kao i da od lica koja ne poznaje a koja su u bjekstvu „realno može očekivati i dobiti pomoć u bjekstvu, kao i da tu pomoć može očekivati i od drugih pripadnika kriminalne organizcije koji za sada još uvijek nisu identifikovani – rekao je Jovanović za Radio Televiziju Crne Gore (RTCG).

Ističe da je sud dodao „da je u posljednjih pet godina često putovao u inostranstvo, i to 55 puta, to sve naprijed navedene okolnosti i po ocjeni ovog vijeća u svojoj ukupnosti jesu okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva“.

Jovanović smatra da je ovo “zaista apsurdno” i da će svakako će biti pobijeno žalbom.

– Takođe, sud je dodao i da težina krivičnog dela čini osnov za pritvor (pritvorski osnov iz čl. 175 st.1 tač.4 ZKP), koji po svom obrazloženju niti stoji niti odgovara činjenicama. Međutim, Viši sud je ovoga puta izostavio potencijalni uticaj na saučesnike koji su u bjekstvu kao pritvorski razlog, navodeći da nije za očekivati da bi moj klijent kroz „komunikaciju sa saokrivljenima mogao uticati na tok krivičnog postupka, a u tom pogledu u predlogu za produženje pritvora ne iznose se neke nove okolnosti“ – dakle pritvor nije određen zbog potencijalnog uticaja na navodne saučesnike koji su u bekstvu (čl. 175 st.1 tač.2 ZKP) – tvrdi Jovanović.

Sažet stav Višeg suda bi glasio, ističe Jovanović “možda će zajedno bježati ali neće uticati jedni na druge niti na istragu”.

– Kako bih još detaljnije i preciznije obavijestio javnost o stavu odbrane u vezi neosnovanog produženja pritvora prema gospodinu Božoviću, isti stav ću saopštiti u ponedjeljak 15. maja 2023. godine, nakon predaje žalbe – poručio je Jovanović.

Izvor RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve