Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Odbor direktora Rudnika uglja kod Joanikija, CEDIS dao novac za SPC u Argentini

Odbor direktora CEDIS-a je donio odluku da donira Crkvi Srbije četiri hiljade eura za izgradnju crkve SPC u Argentini što svjedoči o ozbiljnoj klerikalizaciji rukovodstava dvije najveće elektroenergetske kompanije u državi.

Članovi Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja iz Demokrata i DF-a boravili su početkom prošle sedmice u posjeti Cetinjskom manastiru na poziv šefa crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija Mićovića. Razlog je, kako je zvanično objavila Mitropolija Crkve Srbije – prisustvovanje rukovodstva Rudnika rukopoloženju protojereja Blagoja Rajkovića za rektora Cetinjske bogoslovije?!

Gotovo u isto vrijeme, Odbor direktora CEDIS-a je donio odluku da donira Crkvi Srbije četiri hiljade eura za izgradnju crkve SPC u Argentini što svjedoči o ozbiljnoj klerikalizaciji rukovodstava dvije najveće elektroenergetske kompanije u državi.

Iz Crkve Srbije je saopšteno da je Joanikije izrazio veliku zahvalnost za ,,sve što je Odbor direktora Rudnika učinio na unapređenju funkcionisanja Srpske pravoslavne crkve i Cetinjske bogoslovije u prethodnom periodu“.

DONACIJE

Nije precizirano na što se konkretno misli, ali Pobjeda je u nekoliko tekstova izvijestila da je upravo Odbor direktora Rudnika Crkvi Srbije donirao ogroman novac.

Tako je Odbor direktora, kojeg čine kadrovi DF-a i Demokrata, donio na posljednjoj sjednici odluku o novoj donaciji za Crkvu Srbije u iznosu od 12 hiljada eura. U pitanju je već druga donacija u kratkom vremenskom roku jer je Odbor direktora sredinom prošle godine donirao 40 hiljada eura Crkvi Svete Petke u Pljevljima za izgradnju parohijskog doma.

Izvori Pobjede tvrde da kada je u pitanju pomoć Srpskoj crkvi da nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

“Samo građevinsko uređivanje, nasipanje, ravnanje prostora ispod Manastira Sv. Trojice košta ogroman novac. Šteta na putevima kroz Moćevac koja je pričinjena prilikom tih aktivnosti koštala je i koštaće Rudnik velike novce. Takođe, pomagane su i sve ostale crkve i manastiri u Mileševskoj eparhiji i šire. Veliki finansijski izdaci su izdvojeni i radi sređivanja, opremanja i uređivanja Parohijskog doma na Gukama i Crkve Sv. Petke u gradu, a ta pomoć se mjeri i desetinama hiljada eura”, tvrde izvori Pobjede.

Iz Rudnika su ranije objasnili da je donacija od 40 hiljada eura data zbog značaja Crkve Svete Petke.

Svima je poznato da od same izgradnje crkve, tačnije od 1927. godine, crkva nije imala pristojan i sveštenstva i vjernika dostojan objekat u kojem bi se obavljali svakodnevni duhovni, administrativni i kulturno-prosvjetni poslovi.

Kao društveno-odgovorna kompanija, pored velikog broja donacija i sponzorstava u svim sferama društvenog života našeg grada, prepoznali smo potrebu vjerskih zajednica za unapređenje uslova u kojima bi se na dostojan način razvijao duhovni život u našem gradu, navodi se u saopštenju predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Dušana Janjuševića.

Iz Mitropolije su i saopštili da je ,,posebna čast što je rukopoloženje Blagoja Rajkovića za rektora Cetinjske bogoslovije bilo povod da se pozovu članovi Odbora direktora kako bi prisustvovali ovom svečanom činu“.

“Članica Odbora, gospođa Slavica Batizić ovom prilikom je u ime kompanije uručila prigodan poklon mitropolitu Joanikiju”, navodi se u saopštenju.

HRAM U ARGENTINI

Gotovo istovremeno Crnogorski elektrodistributivni sistem je odobrio Crkvi Srbije četiri hiljade eura za izgradnju hrama u provinciji Ćako u Argentini. Novac je odobren na osnovu dopisa Mitropolije Crkve Srbije u koji je Pobjeda imala uvid.

“Eparhija buenosarjeska i južnoamaerička naše Crkve gradi hram Svete Trojice u proviciji Ćako. U tom gradu i provinciji živi veliki broj doseljenika sa prostora Crne Gore, a taj hram imaće veliki značaj za obnovu duhovnosti i kulture narodu čiji su korijeni odavde”, navodi se u dopisu koji je poslao izvršnom direktoru CEDIS-a Vladimiru Čađenoviću sekretar Mitropolije, protojerej Branko Vujačić.

Istog dana po hitnom postupku zasijedao je Odbor direktora CEDIS-a i donio odluku o dodjeli pomoći u iznosu od četiri hiljade eura. U odluci CEDIS-a nije obrazložen javni interes da se finansira izgradnja hrama u dalekoj Argentini.

IzvorPobjeda

Najnovije

Glas Crnogorca, 25. IX 1893. godine: “Tesla je Crnogorac”

Piše: Miroslav Ćosović Na današnji dan, 25. septembra 1893. godine,  Glas Crnogorca je objavio članak o Nikoli Tesli, prenešeno je pisanje američkog lista Chicago Herald. U...

Svaka odluka 42. Vlade za sobom ostavlja stotine miliona eura duga koje će vraćati...

Potpredsjednica DPS-a  Sanja Damjanović je komentarisala stav Međunarodnog suda u Londonu koji je odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan...

U nedjelju oblačno sa sunčanim intervalima, popodne ponegdje kiša

Prijepodne promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom jutra na sjeveru po kotlinama magla. Poslijepodne naoblačenje, u zapadnim predjelima ponegdje slaba kiša, koja će...

Navijači Liverpula tuže UEFA zbog finala Lige šampiona

Oko 2.000 navijača Liverpula najavilo je tužbe protiv Evropske fudbalske organizacije (UEFA) zbog povreda i psihološke traume koje su doživjeli 28. maja uoči finala...

Instagram želi da vas zaštiti od eksplicitnih sadržaja

Neželjene fotografije eksplicitne prirode u privatnim porukama su problem na svim društvenim mrežama. Međutim, kako navodi Endgadget, Instagram je riješio da stane na put takvim nastojanjima...

Najčitanije

Povezano

CEDIS: Potrošnja u avgustu na nivou julske

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 271.112.200 kWh električne energije, što je na nivou julske potrošnje i tri odsto više u odnosu...

Vuletić: Vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica

Veoma dobro razumijemo ulogu SPC i zato smo i organizovali „Apel za sekularnu državu“ i peticiju. Uloga SPC u zemlji je da bude drugi...

Raspisan konkurs za projekat – Energija podvučeno zelenom

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), drugu godinu zaredom, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisuje konkurs za projekat...

”PSIHO ACA” I NJEGOVA PROPAGANDA: Sasvim je prihvatljivo kada Vučićeva policija privodi i batina ”ugrožene” litijaše i popove po Beogradu!?

Šetnja u okviru Europrajda ipak je u subotu održana u Beogadu i pored najava srpskog diktatora Aleksandra Vučića da će manifestacija biti zabranjena. “Ako je...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
22.07.2022-09:17 09:17

Novac svih građana daje se jednoj vjerskoj zajednici koja je odvojena od države? Zbog ove zloupotrebe službenog položaja i kršenja Ustava neko bi trebalo da odgovara. Tako bi bilo u zemlji u kojoj se poštuje Ustav i zakoni.

Pe Pera
22.07.2022-10:24 10:24

Sada ce argentinci trazit da se imenuje NVO APC, tj. NVO Argentinska Pravoslavna Crkva po uzoru na NVO CPC. Velikosrpski nacionalizam doseže do argentine i utiče na dorbonamjerne argentince jer ce trazit temeljni ugovor sa argentinom!!!!

KLEMENTINA
22.07.2022-10:53 10:53

Sve vas sram bilo IZDAJNICI. Sve bog vidi pa će i vas- naravno po zasluzi.