Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

Odbor za bezbjednost organizovaće saslušanje Krivokapića, Abazovića, Brđanina i Vukšića povodom zaplijene kokaina

Sjednicu je obilježila rasprava između poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara i Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića na temu prijedloga za formiranje manjinske vlade, o čemu dva poslanika imaju oprečne stavove

Odbor za bezbjednost i odbranu organizovaće kontrolno saslušanje premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i predstavnika tužilaštva povodom aktuelnog slučaja zapljene oko 500 kilograma kokaina – odlučeno je jednoglasno na danas održanoj sjednici.

Sjednicu je obilježila rasprava između poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara i Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića na temu prijedloga za formiranje manjinske vlade, o čemu dva poslanika imaju oprečne stavove.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević rekao je na početku sjednice da je zakazana zato što su “institucije države Crne Gore u opštoj paralizi, da umjesto bezbjednosne strukture i tužilaštvo rade svoj posao, ovih dana imamo poplavu inicijativa o povjerenju i smjenama u jednom potpunom šizofrenom abijentu nađemo se u situaciji da je u Crnoj Gori magacioner postao nacionalni heroj, a špediter nacionalni izdajnik”.

– Zato nije ni čudo što odlazeći premijer optužuje odlazećeg potpredsjednika Vlade da ima veze sa narko kartelima, a odlazeći potpredsjednik Vlade optužuje odlazećeg premijera da ima veze sa švercom cigareta, dok nas odlazeći glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić uvjerava da je kokain koji je zaplijenjen u magacinu Volija čist 96 odsto i da bolji nije probao u životu, ali da nam predlaže da ga mi ne probamo jer vjerovatno bi nakon toga kisjelili zube poslije tolike čistoće – naveo je Knežević.

Nalazimo se, prema njegovim riječima, “u jednoj šizofrenoj situaciji kad odlazeći glavni specijalni tužilac tvrdi da su 2021. nemarom ili namjerom bezbjednosnih struktura propuštene tri tone kokaina i da niko nije odgovarao iako on ima dokaze”.

– A i odlazeći premijer kaže da je vidio podatke pod oznakom tajnosti i da mu je jasno zbog čega pronađena droga u magacinu porodice Krstović u avgustu nije stigla do odredišta i do onoga ko je poručio tu drogu. Kad posložimo činjenice dođemo do jedne poražavajuće situacije da odlazeći premijer, koji je predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost, ima podatke koji su pod oznakom “tajno”, u kojima optužuje odlazećeg potpredsjednik Vlade za veze sa narko kartelima, a da to ne prijavljuje, a da odlazeći potpredsjednik Vlade optužuje odlazećeg premijera za vezu sa švercom cigareta, a da ni on to ne prijavljuje, a odlazeći glavni specijalni državni tužilac optužuje vjerovatno i odlazećeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost da ima propuste ili da je u toku bio sa švercom tri tone kokaine u 2021. godini koje nisu uspjeli da naše bezbjednosne službe pronađu, lociraju i procesuiraju sve odgovorne za šverc kokaina – rekao je Knežević.

Prema podacima koji su, kako je kazao, predati tužilaštvu, “isporuka banana koja je stigla iz Luke Bar u magacin porodice Krstović bila je u kontejneru koji je bio u potpunosti otvoren, iskontrolisan”, te da je kontejner, prema njegovim riječima, “zadržan od policijske inspekcije 27. jula 2021. u 13.53 sati i pušten tek u 23.40 da isplovi iz Luke u Bolivaru, a u kojem je navodno bila droga”.

– Sličnost slučaja Voli i porodice Krstović gotovo je identičan, osim u fazi izviđaja. U oba slučaja tovar je krenuo iz Ekvadora, tovar voća je iskorišćen da se prikrije transport opojne droge, isti je način pakovanja droge (u drugom ili trećem redu) i isto konačno odredište – Luka Bar, slobodna zona – naveo je Knežević.

Za pošiljku kokaina koja je stigla u magacin porodice Krstović nadležni organi su, ističe, imali podršku nadležnih inostranih službi.

– Kako je pošiljka putovala mjesec od Ekvadora do Luke Bar ostaje nejasno zbog čega nadležni organi, ako su imali dojave partnerskih službi, nisu stavili na mjere tajnog nadzora članove porodice Krstović. Ostaje nejasno kako je ovaj slučaj Voli “lex specialis” u odnosu na slučaj porodice Krstović i kako je moguće da u istim slučajevima droga ne završi do onoga ko je poručio. I onda se pojavljuje nacionalni heroj u borbi protiv šverca narkotika, a to je magacioner koji otkriva drogu i pojavljuje se nacionalni izdajnik, a to je špediter izvjesni Đoko Drobnjak čiji mi se otac obratio – rekao je Knežević.

Miloš Drobjak, Đokov otac, u pismu Kneževiću je naveo da je njegov sin uhapšen zbog sumnje da je član organizovane kriminalne grupe iako nijedan dokaz za takvu tvrdnju ne postoji, niti ih je specijalni tim mogao naći. Dodaje da njegov sin nikada nije imao nezakonitih postupanja, čak ni saobraćajnih prekršaja, a kamoli kriminalnih sklonosti.

– Prošao je poligraf bez ikakvih problema, a ipak je u zatvoru – piše Drobnjak u pismu.

Objasnio je koja su to ovlašćenja špeditera, ističući da su organičeni, te da on ni ne smije otvoriti pošiljku bez prisustva carinika.

On pismom kritikuje i izjave glavnog specijalnog tužioca na konferenciji za medije.

– Vjerujem i da pravda negdje postoji, samo je u sistemu sudske vlasti nema – citirao je Knežević riječi Đokovog oca, koji smatra da sve ukazuje da će njegov sin biti žrvteno jagnje.

Vjeruje da je nevinost njegovog sina lako dokazati.

– Imam osjećaj da ovaj gospdin govori istinu i nema potrebe da se sklanjamo iza floskule: “Neka nadležni rade svoj posao”. Da su nadležni radili svoj posao danas bi bio uhapšen Dragan Bokan po istom principu po kom je uhapšen Budimir Krstović, ili bi Budimir Krstović bio pušten da se brani sa slobode – smatra Knežević.

Istakao je da zbog toga smatra da Odbor mora da uradi sve i da mu je neprihvatljivo što je više nego očligledno da djelovi bezbjednosnih struktura, sudeći po onome što su izjavili Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, “nastavljaju šverc cigareta i narkotika”.

Knežević je rekao da “Odbor i kao odbor i kao ljudi, moraju da stanu iza svakog nevinog građanina”.

Rekao je i da, ako su članovi porodice Krstović nevini u zatvoru, oni takođe trebaju biti pušteni da uz jemstvo dokazuju slobodu,

Martinović i Konatar

Član Odbora Miloš Konatar (GP URA) ustupio je riječ Vladimiru Martinoviću (Demokratska Crna Gora).

Martinović je zahvalio i rekao Konataru da ne želi ustupke od onih koji žele da izdaju izbornu volju građana.

Konatar je kazao da je očekivano i da je zapisao prvu riječ koju će Martinovič da kaže i koju će ponavljati narednih dana – “dakle, izdaja”.

– Prije nego se osvrnem na izdaju, da kažem da podržavam inicijativu za kontrolno saslušanje. Nemam problem i pozivam da se apsolutno svaki detalj koji je vezan za problematiku šverca do najsitnijih detalja ispita – rekao je Konatar.

Ako je cilj, kako je dodao, da se kriminalizuje potpredsjednik Vlade, onda neko mora za to da podnese krivičnu prijavu a ne da glasa i daje mu podršku.

– Kad pričamo o izdaji, isti taj narativ, kad su bile ugrožene fotelje prije 30. avgusta svako je bio izdajnik. Sad ugrožene su fotelje, pozicije, sad se opet pominje izdaja. Ako imate neke informacije za bilo koga od nas, pa za Abazovića, izvolite, iznesite, tužite podnesite prijave. Pokušaj kriminalizacije potpredsjednika Vlade neodoljivo me podsjeća na rane 2000. kada se na isti način, iz istih mračnih centara pokušavao kriminalizovati premijer Zoran Đinđić. Ista matrica, isti mrak se dešava u CG. Ja se ne pomjeram, niti će se iko pomerijti bilo kome sa crte. Ako neko ima neku informaciju, neka iznese podatak, a floskule i priča izdajnici, to je ista ona matrica koja se 30 godina nameće – odgovorio je Konatar.

Kaže da zbog fotelja nazivati druge izdajnicima “to će teže da ide”.

Istakao je da neće više da se u Crnoj Gori “love” jer drugačije mislimo ili promišljano.

– Neko ne treba da bude politička kukavica, treba da presavije tabak i tuži… Mi smo 30. avgusta glasali da prestane lov na vještice u Crnoj Gori… Sve je jasno, ja nisam birao bilo koga u Vladi Crne Gore, da se danas grčevito drži svojih fotelja. To nije politička volja – kazao je on.

 

Knežević je rekao da je dobro obaviješten čovjek i da će Abazović prije stradati od laka za nokte, šminke i poručio mu da bude relaksiran kada je bezbjednost Abazovića u pitanju, jer jedina opasnost koja mu prijeti je od ljubornih djevojaka.

– Prije će se nekome od nas desiti nešto nego Abazoviću – ocijenio je Knežević odgovarajući na Konatarevu usporedbu hajke na pokojnog Đinđića i pokušaja da se kriminalizuje Abazović.

Konatar je istakao da se “zaprepastio kada je čuo premijera da priča o manjinskoj vladi da ima veze sa zapljenom kokaina u Voliju”.

Martinović je kazao da su ga roditelji vaspitali da nikada ne uzme nešto što je tuđe, da ne prevarim i budem lažov.

– Ja nijesam uzeo riječ od vas upravo zbog onoga – s kim si, takav si. Ako vi želite da uzmete od naroda nešto što vam ne pripada, ako bi uzeo riječ od vas značilo bi da sam kao vi. Kada se na tasj način branite od izjave, onda bih vas zamolio da krenete iz sopstvenog dvorišta. Uzeti narodu izbornu volju je najveća izdaja i ja znam zašto vas nervira riječ izdaja – zato što smo vas potpuno razotkrili u prethodnom periodu – rekao je Martinović.

Dodao je da najavljuju da će se nastaviti sa smjenama i dalje.

– Ja vam kažem sada da svi koji će to podržati, šta god uradili i Bečiću i meni i svima nama u Demokratama je izuzetna čast da nas smjenjuju najveći izdajnici u istoriji Crne Gore. Mi građanima Crne Gore ne dugujemo ništa i jedino njima polažemo račune – istakao je Martinović.

Kaže da oni koji pripremaju ovu izdaju epskih razmjera će kada izađu na ulice nositi kape i maske, kao njihov ideolog Darko Pajović.

– Takva sudbina čeka sve one koji uđu u ovu izdaju epskih razmjera. Građani će dati na to adekvatan odgovor – smatra Martinović.

Upitao je da li ovo što se dešava na sceni ovih dana ima veze sa svercom kokaina, te da li je to možda bio razlog prekrajanja izborne volje građana.

– Oni kažu da treba stvarati neke manjinske Vlade iako Ustav to ne poznaje, hoće Vladu koju će podržavati DPS i uz njihovu podršku će obezbijediti fotelje. Kako možete da obećavate da ćete rasvijetlijti ubistvo Duška Jovanovića a sa nalagodavcima ubistva prekrajate izbornu volju građana – kazao je Martinović.

Najčasniji put je, ističe Martinović da se ide na vanredne izbore, pa da građani sude da li je nekom do fotelja.

– Za mene ne bi bilo veće časti nego da me ovi izdajnici smijene i kažu da ne mogu biti poslanika. Ako je neko najmanje zabrinut za svoje fotelje, onda smo to mi iz Demokratske Crne Gore. Ponudili ste model ekspertske Vlade, i sami ste proglasili da je on fijasko. Koliko vi to modela imate na raspolaganju pa ćete da nam nudite jedan po jedan. Ovih dana su pale maske, ali će morati ubijeđen sam maske i kape, kao i Darko Pajević, da nose oni koji planiraju istorijsku izdaju – dodaje Martinović.

 

Što se tiče kontrolnog saslušanja, Martinović kaže da će to podržati.

Martinović je kazao da će Konatar biti još nervozniji kada “oni koji su organizovali ovu prevaru, a to su Brano Mićunović i Ljubo Bigović budu tražili da se pritisne taster”, kazao je on.

Ova izdaja je, prema riječima Martinovića, krenula od ustoličenja Mitropolita Joanikija na Cetinju.

Konatar je rekao da mu je drago što je Martinović poslanik i da je izašla ova “prljavština”.

– Ova prljavština, ovo što je on pričao, ovo najbolje govori o njemu. Ja sam presrećan što je on u parlamentu Kad kaže da bi neko njega smijenio vjerujte da ne bi. Presrećan sam što on postoji. On je najbolja anti-reklama svojoj partiji, zašto ja i on nemamo skoro ništa zajedničko – ocijenio je Konatar.

Kazao je da podržava da na odbor dođu potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i premijer Zdravko Krivokapić.

– Onaj ko ima problem da se razgovora o ovome ima razlog da ima problema sa ovim – naveo je Konatar.

Konatar je rekao da je Martinović pokazao politički kukavičluk i vrlo opasno poziva građane da uzmu stvar u svoje ruke kada poslanici izađu u grad, a potom mu je rekao da to ne čini, jer je on vrlo jak momak, pa može i sam.

– Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti – smatra Konatar.

Martinović je odgovorio da ako nekome nije do fotelja, onda treba da se ide na izbore.

Kada je Knežević krenuo da čita prijedlog za sazivanje kontrolnog saslušanja Konatar je nešto rekao nakon čega je Martinović kazao da su pale teške riječi. Martinović ga je pozvao da javno kaže šta mu je rekao.

Konatar je kazao da Martinoviću “nema pomoći”.

Nakon tenzija Knežević je pozvao na red i mir. Poslanik Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora) kazao je da je čuo tešku uvredu koju je Konatar uputio Martinoviću, te ga i on pozvao da javno ponovi što je rekao Martinoviću.

– Ja sam imao tešku operaciju, ne mogu da razdvajam, a kamoli da se tučem. Više je šarafa u meni nego u Blažovom mostu – naveo je Knežević.

Poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora) pozvao je narod da se odbrani izborna volja od 30. avgusta.

– Pozivam narod da se odbrani izborna volja od GP URA i vas gospodine Ivanoviću (Dragan) – kazao je on. nakon čega mu je poslanik SNP-a poručio da pazi što priča, jer mu on neće praštati.

Najnovije

Kaluđerović u svojstvu građanina na saslušanju u VDT-u

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmtrio višestrukog ubicu Vuka Borilovića, trenutno se u...

Totenhem u 96. do boda kod Čelsija, sjajan gol Kulibalija

Fudbaleri Čelsija i Totenhema remizirali su 2:2 u londonskom derbiju. Sjajan je bio meč koji je obilježava drugo kolo Premijer lige. Puno tempa, Čelsi je kontrolisao...

Bajern ostvario novu laku pobjedu

Fudbaleri Bajerna savladali su u Minhenu Volfsburg rezultatom 2:0 u okviru drugog kola njemačke Bundeslige. Bajern je pogađao ukupno pet puta, ali tek dva gola...

Građanska inicijativa 21. maj: Dok čojska i sojska Crna Gora žali nedužne žrtve, ima...

Građanska inicijativa “21. maj”, društveni nadstranački pokret građana Crne Gore, podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove, Centru bezbjednosti Bijelo Polje i Osnovnom državnom...

Trampov Mar-a-Lago: Lavrovu odao napad na ISIL, a Đinpingu napad na Siriju

Nedavna zapljena klasifikovanih vladinih dokumenata na raskošnom imanju Mar-a-Lago, bivšoj “zimskoj Bijeloj kući”, jasno pokazuje koliku bezbjednosnu zabrinutost izaziva bivši američki predsjednik, kažu stručnjaci. Donald...

Najčitanije

Povezano

Ukrajina pozdravila odluku Skupštine Crne Gore: Snažan gest visoko cijenjene podrške

Još jedan snažan gest visoko cijenjene podrške Crne Gore – Skupština Crna Gora usvojila Rezoluciju kojom je osudila oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu, saopšteno...

Striković: Svako vidi da je politika DF-a proruska; Nimanbegu: Neki više ništa ne smiju reći protiv NATO-a

Poslanici Skupštine Crne Gore nastavili su sjednicu razmatranjem Prijedlog izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji su dostavili poslanici Socijaldemokrata...

SKUPŠTINA: DF jednom medijskom koncernu uplatio 500 hiljada koje je dobio od preduzeća iz Srbije

Tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore i rasprave o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić poručio je...

Parlamentarna istraga o Belvederu bez podrške: Većina smatra da akt nije usklađen sa Ustavom i zakonima

U Skupštini je počela sjednica Zakonodavnog odbora, na čijem je dnevnom redu sedam tačaka, a između ostalih i ona o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
GAGA
21.01.2022-15:32 15:32

Ovaj Martinovic je prolupao 99% kumim vas bogom u Dobrotu odma oce on da je GAZDA URA-ABAZOVICU I DA MU PRIJETI  e bjezi splacino Cetnicka na psihicko lijecenje!