Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Odbijene žalbe: Lazović i Pantović ostaju u pritvoru

Rješenjem Višeg suda u Podgorici pritvor je produžen zbog mogućnosti od bjekstva

Apelacioni sud Crne Gore na današnjoj sjednici je donio rješenje kojim je kao neosnovane odbio žalbe branilaca okrivljenih Petra Lazovića i Radovana Pantovića, podnijete protiv rješenja Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora nakon podizanja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva.

“Navedenim prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici produžen je pritvor okrivljenima Petru Lazoviću i Radovanu Pantoviću. Petar Lazović se sumnjiči da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, produženo krivično djelo krijumčarenje, te krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, naveli su iz Apelacionog suda.

SDT Radovana Pantovića tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici pritvor je produžen zbog mogućnosti od bjekstva. Određeno je da će pritvor trajati do dalje odluke suda.

Podsjtimo, vijeće Višeg suda u Podgorici je 19. januara uvažilo žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i odlučilo da službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović ostaje u pritvoru.

SDT se žalilo na odluku sudije za istragu, potom je Vijeće Višeg suda preinačilo ranije rješenje sudije za istragu Suzane Mugoše kojim je odlučeno da se Lazovića uz jemstvo od 6.2 miliona eura pusti da se brani sa slobode.

O ulozi sudije Suzane Mugoše u ovom slučaju možete čitati na OVOM LINKU.

Suzana Mugoša

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je početkom januara optužnicu protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera, zloupotrebu položaja, šverca droge i oružja. Lazoviću je tada produžen pritvor.

Lazović je uhapšen 18. jula prošle godine nakon čega je pred tužiocem negirao optužbe da je kao pripadnik kriminalne grupe počinio niz teških krivičnih djela i pozvao tužilaštvo da preispita dokaze koje ima protiv njega.

Petar Lazović, sin kontroverznog bivšeg zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, se sumnjiči da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Detaljnije o ovom slučaju i povezanim osobama čitajte na OVOM LINKU.

Petar Lazović se nalazi i među licima protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića.

Podsjetimo, prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Takođe se navodi da su Petar Lazović (u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”) i Ljubo Milović (koristio je nadimak “Zli poručnik“), ”koristeći svoje pozicije, pružali zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, davali osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

Petar i Zoran Lazović

Obavještajni podaci Europola, između ostalog, ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, inače važi za kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, a u kumovskim vezama je sa bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

U maju nakon objavljivanja dokumenata Europola, iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ponovo formiran predmet povodom podataka koja im je Europol dostavio prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca sa kavačkim klanom.

Nakon objave teksta na portalu Libertas, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je naložio da se formira novi predmet.

Portal Aktuelno duže vremena je pisao o ovoj organizaciji koja ima svoje pipke u svim sferam društva, od političke pa sve do medijske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve