Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Odbijene žalbe branilaca: Do Kvon i njegov rođak ostaju u pritvoru

Crnogorska policija je uhapsila, na podgoričkom aerodromu, državljanina Južne Koreje Do Kwon-a koji se sumnjiči da je izazvao više od 40 milijardi dolara gubitaka nastalih kolapsom kompanije koja je osnovala kriptovalutu Terra

Odbijene su kao neosnovane žalbe branilaca Kvon Do Hjeonga i Hon Čang Jona, izjavljene protiv rješenja sudije za istragu kojim im je određen pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Crnogorska policija je uhapsila, na podgoričkom aerodromu, državljanina Južne Koreje Do Kwon-a koji se sumnjiči da je izazvao više od 40 milijardi dolara gubitaka nastalih kolapsom kompanije koja je osnovala kriptovalutu Terra.

“Krivično vijeće suda odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca osumnjičenih C.J.H. i K.D.H. izjavljene protiv rješenja sudije za istragu kojim im je određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave. I po mišljenju vijeća postoje razlozi za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, imajući u vidu da se radi o stranim državljanima, koji u Crnoj Gori borave samo privremeno i da ih za Crnu Goru ne veže nijedna okolnost”, navodi se u saopštenju podgoričkog Osnovnog suda koje potpisuje sudija i portparolka Ivana Becić.

Osim toga, kako se navodi, od istih je privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, a za njima je raspisana Interpolova potjernica.

“Što sve ukazuje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli lako napustiti Crnu Goru i tako ometati vođenje krivičnog postupka. Vijeće cijeni i da se ista svrha ne bi mogla postići nekom drugom, blažom mjerom, jer se nijednom drugom mjerom ne bi na efikasan način mogla otkloniti opasnost od bjekstva”, dodaje se.

Vijeće cijeni, kako se dalje dodaje, neosnovanim i žalbu u dijelu kojim se ističe da je osumnjičenima “povrijeđeno” pravo na odbranu, zbog nemogućnosti da svoju odbranu iznesu na korejskom jeziku, koji je njihov maternji jezik.

“Prednje jer se osumnjičenim mora obezbijediti da korespodenciju sa sudom vrše na jeziku koji razumiju, što ne mora nužno biti njegov maternji jezik, kako se to žalbom neosnovano pokušalo predstaviti, a posebno pri činjenici da su prilikom saslušanja kod tužioca isti naveli da govore engleski jezik, na kojem su iznijeli i odbranu i isto potvrdili svojim potpisom na zapisniku”, zaključuju iz Osnovnog suda u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve