Stabilnost Zapadnog Balkana bila bi dobra vijest, sređivanje odnosa Srbije i Kosova još bolja, a promovisanje daljeg procesa pristupanja najbolja vijest koja bi mogla da se čuje iz Berlina, ocijenio je Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta. Analitičar iz Beograda Dragan Đukanović smatra da se od Crne Gore, kao faktora stabilnosti na Balkanu,uvijek očekuje mnogo.

U Berlinu će se danas održati sastanak o Zapadnom Balkanu. Na zajednički poziv njemačke savezne kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona sastanku će prisustvovati i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Glavne teme sastanka, kako je najavljeno, biće politička situacija u regionu i napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Pored Đukanovića, pozvani su šefovi država ili vlada zemalja Zapadnog Balkana, premijeri Hrvatske i Slovenije i visoki zvaničnici EU.

Njemačka i Francuska pokretači su tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. godine u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i privrednih odnosa među zemljama Zapadnog Balkana. Uslijedile su mnoge uspješne priče, neke više vidljive, kao, na primjer, u bilateralnim odnosima, gdje su postignuta tri međudržavna ugovora sporazuma – dva o rješenju međugraničnih sporova između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te Crne Gore i Kosova. Treći je ugovor o makedonsko-grčkom sporu o imenu, što se može nazvati najvećim uspjehom Berlinskog procesa. Spor Srbije i Kosova otvoren je pa će zato, kako je najavljeno, i biti u fokusu razgovora u Berlinu, smatra Momčilo Radulović iz Evropkog pokreta.

“Očigledno da je to u velikom zastoju i da imamo velike probleme sada, a i u najavi i to je nešto što opterećuje odnose na Balkanu, ali i kompletan proces priključivanja zemalja Zapadnog Balkana EU”, rekao je Radulović za TVCG.

Prema njegovim riječima zato evropski zvaničnici i ulažu napore da se se problemi u regiji – riješe. Skup u Njemačkoj, Radulović vidi kao posljednji pokušaj da pred izbore za Evropski parlament pošalju dobru poruku sa Balkana.

“Stabilnost Zapadnog Balkana bila bi dobra vijest, sređivanje odnosa između Srbije i Kosova još bolja, a promovisanje i unapređivanje daljeg procesa pristupanja najbolja vijest i za nas i za EU”, ocijenio je on.

A rješavanje otvorenih odnosa ne bi bio plus samo za Balkan, već i EU, smatra Radulovć, ali i Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku iz Beograda. I sve to, saglasni su, uz pomoć Crne Gore od koje se, kao faktora stabilnosti na Balkanu, uvijek očekuje mnogo.

“Ono što jeste značajno da sastanak ima regionalni format, a mislim da Crna Gora koja ima jako dobre odnose sa svim susjedima ima pun kapacitet da doprinese povoljnom razvoju odnosa u regionu, samim tim i ubrzanoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, smatra Đukanović.

“Veliki kompliment da smo i mi tamo iako Crna Gora nije u fokusu problema, već su druge zemlje problem. Autoritet koji naš predsjednik Milo Đukanović i Crna Gora imaju kao jedna oaza stabilnosti, odnosno medijator na Balkanu, to je ono što se očekuje od Crne Gore”, rekao je Radulović.

A Crna Gora se kao faktor stabilnosti nametnula upravo promovišući dijalog i toleranciju. Uz to, članica je NATO saveza koja najupješnije u regionu vodi pregovore za članstvo u Evropkoj uniji, zaključak ke Radulovića i Đukanovića.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve