Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Od 1. juna zabranjeno loženje vatre na otvorenom u Herceg Novom

Naređene mjere treba striktno sprovoditi od 1. juna do 30. septembra, kada su mogućnosti izbijanja požara najviše, zbog meteroloških uslova i povećanog broja gostiju na teritoriji opštine

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić donio je Naredbu o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru u periodu od 1. juna do 30. septembra i Naredbu o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara u istom periodu, saopšteno je danas iz hercegnovske uprave.

Kako ističu u Opštini, Naredbom je zabranjeno loženje i upotreba vatre na otvorenom od 1. juna do 30. septembra, te određeno da je na poljoprivrednim zemljištima, kampovima i drugim otvorenim prostorima moguće ložiti vatru isključivo uz odobrenje i dozvolu Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi.

“Svi subjekti koji u pomenutom periodu namjeravaju ložiti i upotrebljavati vatru na otvorenom dužni su najkasnije tri dana prije izvršenja radnje obavijestiti Službu zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi, podnošenjem prijave radi dobijanja dozvole. Pravna i fizička lica koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojavu i širenje vatre biće kažnjena shodno odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju”, pojašnjavaju.

Naredbom o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara na teritoriji opštine Herceg Novi u periodu od 1. juna do 30. septembra određeno je da su opštinski organi, Služba zaštite i spašavanja – Vatrogasna jedinica, preduzeća, ustanove i druga pravna lica, kao i građani, dužni da odmah preduzmu mjere za otklanjanje opasnosti od požara, a u slučaju izbijanja požara pristupe organizovanom gašenju.

“Svi subjekti na području opštine Herceg Novi dužni su da sprovode bezbjednosne mjere zaštite od požara organizovano i neprekidno, a naročito na lokalitetima i objektima gdje postoji visok rizik izbijanja požara: Luštica, park Savina, Debeli brijeg, kao i cjelokupno područje priobalnog zaleđa od Debelog brijega do Kamenara”, stoji u Naredbi.

Kako je navedeno, naređene mjere treba striktno sprovoditi od 1. juna do 30. septembra, kada su mogućnosti izbijanja požara najviše, zbog meteroloških uslova i povećanog broja gostiju na teritoriji opštine.

“Naredbom je, između ostalog, prevdiđeno angažovanje čuvara u navedenom periodu u parku Savinska dubrava, pojasu Kameno – Borići, na Kruševicama, Vrbanju, poluostrvu Luštica, a u saradnji sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima Krtoli, Luštica, Bijela i Prijevor. Takođe, naređeno je čišćenje i košenje oko rizičnih objekata u zoni magistralnog puta, kao i da sve saobraćajnice budu dovedene u stanje za nesmetano korišćenje i prolaz vatrogasnih vozila”, dodaju u Opštini Herceg Novi.

Naredbom su, naglašavaju, određene konkretne mjere i aktivnosti u cilju otklanjanja opasnosti od požara, čijem sprovođenju i realizaciji moraju odmah da pristupe preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština, skupštine stanara u stambenim zgradama na području opštine, turističke i radne organizacije, preduzeće CEDIS, Uprava za šume Crne Gore, Avanturistički park Vrbanj, kao i vatrogasna jedinica opštinske Službe zaštite i spašavanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve