Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Obustavljen krivični postupak: Antropološki nalaz pokazao da Aleksić nije pucao na Šukovića

Antropološko vještačenje koje je povjereno beogradskim vještacima odrađeno je po nalogu Višeg suda u Podgorici koji je optužnicu protiv Aleksića vratilo Višem tužilaštvu na dopunu

Više tužilaštvo obustavilo je krivični postupak protiv bivšeg šefa kontraobavještajne službe Radovana Aleksića nakon što je antropološki nalaz vještaka Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu pokazao da on nije osoba sa video snimka koja je pokušala ubistvo nekadašnjeg šefa policijskog Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića, potvrdila je Pobjedi tužiteljka portparol Višeg tužilaštva Lepa Medenica.

Antropološko vještačenje koje je povjereno beogradskim vještacima odrađeno je po nalogu Višeg suda u Podgorici koji je optužnicu protiv Aleksića vratilo Višem tužilaštvu na dopunu.

“U predmetu formiranom protiv R.A., zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju učinjeno na štetu P.Š., nakon što je rješenjem Vijeća Višeg suda u Podgorici vraćena optužnica tužilaštvu radi dopune, ovo tužilaštvo je, između ostalog, putem zamolnice upućene nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije, zatražilo antropološko vještačenje od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu – Instituta za sudsku medicinu Sudskomedicinskog odbora, koje vještačenje je dostavljeno ovom tužilaštvu”, navodi se u odgovoru tužiteljke Medenice.

Nakon sagledavanja svih prikupljenih činjenica, a posebno imajući u vidu nalaz i mišljenje Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu o sprovedenom antropološkom vještačenju, kako je kazala Medenica, ocijenjeno je da ne postoje dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je Aleksić izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Iz tog razloga je donijeta naredba o obustavi istrage protiv bivšeg šefa kontraobavještajne službe.

Podsjećamo, Šuković je ranjen 11. jula 2016. godine u Njegoševoj ulici u centru Podgorice.

Nekadašnji vojni obavještajac – Aleksić, uhapšen je tri mjeseca nakon pokušaja ubistva Šukovića, ali i nakon raspisane nagrade od 30.000 eura obećane onom ko prepozna napadača sa fotografije, koga je zabilježila jedna od nadzornih kamera u centru grada. Kao osobu koja je navodno pucala, Aleksića su tada prepoznale njegove bivše kolege iz Vojske, koje ga prethodno, po sopstvenom kazivanju, nisu vidjele najmanje deset godina.

Ubrzo nakon svjedočenja, jedan od njih je tražio i da mu bude isplaćen obećani novac.

Poslije dva mjeseca provedenih u pritvoru, Aleksić je i pored teške optužbe, uz jemstvo pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Tokom istrage, tužilaštvo je obavilo i antropološko vještačenje, kojim je navodno – sa velikom sigurnošću utvrđeno da je Aleksić osoba sa slike.

Aleksić je negirao krivično djelo i bilo kakvu umiješanost u slučaj, tvrdeći da 11. jula nije bio u Crnoj Gori a što je potvrđeno i vještačenjem telekomunikacione struke koje je pokazalo da je u vrijeme napada telefon optuženog registrovan na jednoj od lokacija u Beogradu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve