Srijeda, 29 Juna, 2022
Rubrika:

Obraćanje MI SDT-u: Dokle stigoste gospodine Katniću sa prijavom protiv Joanikija?

Bojan Jovanović, bivši đakon Srpske pravoslavne crkve, otpužio je tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

NVO Montenegro international poslala je saopštenje u kojem se pita u ”kakv je status krivične prijave koju je MI podnio protiv građanina Joanikija SDT-u”.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti: 

Podsjećamo:

7. maja 2021. godine na Cetinje je održana promocija knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“ autora Bojana Jovanovića, čiji izdavač je Montenegro International.

9. maja 2021. godine, NVO Montenegro International podnijela je Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog osnovane sumnje da su umiješani u prikrivanje slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

Podsjećamo, Bojan Jovanović, bivši đakon Srpske pravoslavne crkve, otpužio je tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija. On je na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, govoreći o pedofiliji unutar Srpske pravoslavne crkve kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

“Amfilohiju ne možemo da sudimo jer je umro, ali moramo javnosti kazati da je taj čovjek znao o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi još dok je bio banatski vladika. Gospodina Joanikija ne smatram vladikom. To je čovjek koji je bio zadužen za vođenje istrage o pedofiliji o slučajevima koji su se desili u Cetinskom manastiru, manastiru Dajbabe i drugim manastirima na teritoriji Crne Gore 2011, 2012. i 2013. godine i koji je sve te slučajeve zataškao”, kazao je Jovanović na promociji knjige.

14. maja 2021. godine, mediji su prenijeli da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

”Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, odgovorili su Standardu iz SDT.

29.maja 2021. godine, odlukom sinoda SPC Joanikije je izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ova promjena u titularu je poznavaocima odmah zapela za oko, iz razloga što se nekad SPC u Crnoj Gori predstavljala kao “Mitropolija crnogorsko-primorska”, bez sufiksa SPC. Suštinski, ova izmjena ništa i ne znači jer su obije, bile i jesu dio SPC, ali to nije predmet ovog obraćanja.

3 mjeseca i treći dan kasnije, svjedok Bojan Jovanović još nije pozvan od strana SDT, odnosno Katnića za davanje izjave i eventualno prilaganje dokumenata opisanih u njegovoj knjizi, kako bi pravda konačno krenula da korača, vezano za slučajeve pedofilije u Cetinjskom Manastiru i Manastiru Dajbabe.

Što bi rekao g.din Katnić – POLAKOTE. Međutim, istog moramo podsjediti da nema kuđ polako, jer se radi o optužbama za teško krivično djelo, koje su poznate domaćoj i regionalnoj javnosti skoro punu deceniju, i sada kada Aleksandar Vučić i njegovi vazali u Crnoj Gori pokušavaju nasilno da ustoliče Joanikija na slobodarski prijesto Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, dužni ste da odbranite i pravo i pravdu u Crnoj Gori. Bili Katunjanin ili ne, plaćeni ste za to – da istražni postupak pod hitno dovedete do kraja i dozvolite da se konačna istina utvrdi u sudskom postupku koji je jedini relevantan da donese oslobađajuću ili osuđujuću presudu za Joanikija i družinu iz Mitropolijae crnogorsko-primorske. U krajnjem, da Vam pomognemo, možda bi isti Joanikije Mićović bio idealan svjedok saradnik da zločinačka družina unutar SPC konačno plati za sva nepočinstva o kojima se godinama unazad govori u javnosti, a vi kao istražni organi još ništa ne preduzeste, barem da javnost zna.

Nije nam jasno koga SDT izviđa i zašto ne, ali glavni svjedok koji je ponudio saradnju i dokumenta vezana za taj slučaj nije pozvan na davanje izjave.

Ne, ne želimo da mislimo da je SPC bačila rukavicu u lice državnim organima Crne Gore, u ovom slučaju SDT, i da SDT iz nekih razloga ne smije da nastavi započeti “izviđaj”.

Podsjećamo da je istina o zlodjelima unutar SPC stigla do stranih ambasada, Evropskog Parlamenta, Evropskog Savjeta, Evropske komisije, administracije u Vašingtonu i brojnih drugih, a da smo se prije dva dana obratili i Vaseljenskom Patrijarhu, Svjetskom savjetu crkava i svim pravoslavnim crkvama sa zahtjevom da Joanikije Mićović i njegova družina iz Sinoda SPC budu ekskomunicirani zbog prikrivanja brojnih zločina unutar ove navodno vjerske organizacije i zato što koriste Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) suprotno kanonima pravoslavlja i Božjim zapovijestima.

Borba za istinu je obišla skoro čitavi svijet, nakon promocije na Cetinju, uslijedile su promocije u SAD, Hrvatskoj, Srbiji, kontakt sa Evropskim parlamentom, a u skorije vrijeme planirane su promocije u Australiju, na Kosovu, u Italiji… tako da će biti još adresa na kojima će se za sada pričati o borbi da pravda konačno zakuca na vrata onima koji na najgrublji mogući način koriste jednu vjersku organizaciju za ostvarivanje svojih mračnih nauma.

Može i “ruka pravde”, jer i rukopravdivi Dritan bi mogao kao “fsjo i fsja” bezbjednosti Crne Gore da se zainteresuje za ovaj slučaj. Pa valjda bi bilo lijepo da, kad se već u Crnoj Gori pokrenuo postupak vezan za teške optužbe na račun današnjih velikodostojnika SPC, bar Crna Gora “izvidi” to prva a ne da se čeka da se dobije signal od nekog centra sa strane?

Danas, mantijaši iz SPC planiraju rukopomazanije Joanikija na Cetinju, što izaziva do sada neviđene tenzije i nervozu građana Cetinja. Da li će ili neće biti hirotonisanja na Cetinju to ćemo tek da vidimo ali MI želi da pita Specijalno državno tužilaštvo i gospodina Katnića:

U kojoj je fazi izviđaj, po prijavi MI?
Koji su svjedoci saslušani, da li je izjavu dao Joanikije?
Zašto na svjedočenje još nije pozvan g. Bojan Jovanović?
I ne, molimo Vas g. Katniću, kao čelnika jedne državne institucije čijim radom se ponosite, nemojte da nam odgovorite sa “u cilju istrage, ne možete da nam date informacije”.

Festina lente.

Latinska sentenca koja znači “požuri polako”. Polako, polakote – dođe mu na isto.

Ali FESTINA g. Katniću, tu je poenta.

Srdačan pozdrav,

NVO Montenegro International

Najnovije

Haos u Austriji: Bujica nosi sve pred sobom, proglašeno vanredno stanje

U Austriji je proglašeno vanredno stanje nakon što su neka sela u južnoj pokrajini Koruškoj odsječena klizištima i poplavama nakon obilnih padavina. Jake padavine su...

Lidija Đukanović učestvovala u damskom programu u okviru NATO Samita u Madridu

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović učestvovala je danas u damskom programu, u okviru NATO Samita u Madridu. Za prve dame je upriličen obilazak Kraljevske palate...

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije...

Krivokapić u Madridu: Istorijske odluke na Samitu ojačaće bezbjednost evropskog kontinenta

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na NATO samitu koji se održava u Madridu. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, prvog dana Samita, Krivokapić e...

Abazović sa Dačićem: Odnosi Crne Gore i Srbije su od suštinske važnosti za države,...

Predsjednik srpskog parlamenta Ivica Dačić izjavio je danas na sastanku sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem u Beogradu da Srbija pridaje poseban značaj daljem...

Najčitanije

Povezano

SDT: Podignuta optužnica protiv Vukčevića i njegovih saradnika

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za...

SDT podiglo optužnicu protiv šefa filijale CKB: Oštetio banku za više od 130.000 eura?

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv rukovodioca u filijali Crnogorske komercijalne banke u Podgorici Vlada Pavićevića i još četiri osobe koje su mu pomogle da zloupotrebom...

Radunović: Polažemo velike nade u Novovića, ima podršku DF-a

Poslanik Demokrataskog fronta Slaven Radunović kaže da glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ima punu podršku DF-a u borbi protiv organizovanog kriminala. Radunović kaže da je opozicija godinama upozoravala na...

SDT: Optužnica protiv osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nenada Milačića (36) i Branislava Ivanovića iz Podgorice i Beranaca Vasilija Đukića (26), Dragana Biletića (36), Mirka Zekića i Mirčete Mihajlovića (41), Gorana Milašinovića iz Sutomora i srpskog državljanina Dragana...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Obraćanje MI SDT-U: Festina lente! Dokle stigoste gospodine Katniću sa prijavom protiv Joanikija? – CG Vijesti
17.08.2021-12:15 12:15

[…] Aktuelno […]

STIGLA ”SLOBODA” ZA JOANIKIJEVOG ŠTIĆENIKA: Pedofili i dalje pod zaštitom SPC, glavni svodnik vraćen u Crnu Goru! | Skala radio
09.11.2021-16:06 16:06

[…] još uvijek nije bilo zvanične reakcije od strane SDT-a, ova NVO se  obratila Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću otvorenim pismom.  Slučaj još uvijek tapka u […]