Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Objavljen konkurs za upis u prvi razred srednje škole, mjesta ima za 8.491 đaka

Prijava na Konkurs podnosi se 28, 29. i 30. juna 2021. godine (od 0 do 24 časa) i 1. jula 2021. godine (do 15 časova)

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole oglašeno je ukupno 8.491 upisno mjesto, saopštili su danas iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ističuči da osnovnu školu završava oko 7.000 đaka.

U Ministarstvu ističu da je u gimnazijama je 2.324 upisnih mjesta, na obrazovnim programima u četvorogodišnjem trajanju broj upisnih mjesta je 4.284, na programima u trogodišnjem trajanju 2324 mjesta i na programima iz oblasti muzičke i likovne umjetnosti je 119 mjesta.

“Za učenike koji se obrazuju na albanskom jeziku broj mjesta u konkursu je 358 i to u Ulcinju 196, u Tuzima 112 i Plavu 28”, naglašavaju.

Osnovno o Konkursu

Na Konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Prijava na Konkurs podnosi se 28, 29. i 30. juna 2021. godine (od 0 do 24 časa) i 1. jula 2021. godine (do 15 časova).

Prijava na Konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova.

Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 5. jula 2021. godine. Nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

Učenici koji se upisuju u I razred srednjih škola oslobođeni su od plaćanja administrativne takse, u skladu sa članom 18 Zakona o administrativnim taksama („Službeni list RCG“, br. 18/19).

Propisi koji se odnose na upis učenika u prvi razred stručnih škola i gimnazija su isti kao i prethodnih godina.

Upis učenika u I razred gimnazije vrši se na osnovu Pravilnika o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju Rješenja o utvrđivanju minimalnog broja bodova potrebnih za upis u gimnaziju i četvorogodišnju stručnu školu za školsku 2021/2022. godinu.

Upis u gimnaziju se vrši na osnovu sljedećih kriterijuma: opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole; uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja; uspjeha iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika, Matematike i nastavnih predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole kao i rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenog priznanja.

Za upis u specijalistička odjeljenja gimnazije propisani su dodatni uslovi.

U odjeljenja specijalističke gimnazije – matematičke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Matematike ostvari ocjenu odličan.

U specijalističko odjeljenje filološke gimnazije može se upisati učenik koji je na na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika i književnosti ostvari ocjenu odličan i iz stranog jezika, kao nastavnog predmeta koji je izabrao, ostvari ocjenu odličan.

Za upis u gimnaziju u kojoj se nastava izvodi na stranom jeziku kandidat u posljednjem ciklusu osnovne škole treba da ima ocjenu odličan iz stranog jezika na kojem se izvodi nastava.

Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije – sportske, potrebno je da je kandidat ostvojio medalju na nacionalnom sportskom takmičenju; nastupao za nacionalnu reprezentaciju, u određenom sportu koji je na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara; član kluba koji se takmiči u nacionalnom šampionatu u sportu koji je na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara; svojio medalju na nacionalnom školskom takmičenju ili da je član školskog društva koji se takmiči na nacionalnom školskom takmičenju.

Pripadnik romske i egipćanske populacije ostvaruje dodatnih šest (6) bodova po principu afirmativne akcije.

Upis učenika u I razred stručnih škola određuje se na osnovu Pravilnika o vrednovanju kriterijuma za upis učenika u stručnu i Rješenja o utvrđivanju minimalnog broja bodova potrebnih za upis u gimnaziju i četvorogodišnju stručnu školu za školsku 2021/2022. godinu.

Upis učenika u prvi razred trogodišnje, odnosno četvorogodišnje stručne škole vrši se na osnovu sljedećih kriterijuma: opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole; uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja; uspjeha iz dva nastavna predmeta u posljednjem ciklusu osnovne škole koji su značajni za sticanje obrazovanja i rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodjele priznanja.

Pripadnik romske i egipćanske populacije, ostvaruje dodatnih šest (6) bodova po principu afirmativne akcije.

Za učenike škola iz oblasti umjetnosti predviđena je provjera posebne nadarenosti odnosno sposobnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve