Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Obilježeno 81 godina od čuvene bitke na Sjutesci

Obilježavanju je prisustvovao veći broj građana i poštovalaca antifašističkog pokreta iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja

Polaganjem vijenca na Spomen-kosturnicu u Nacionalnom parku „Sutjeska“, danas je u dolini heroja na Tjentištu obilježeno 81 godina od čuvene bitke na Sutjesci. Bila je čast i ponos prisustvovati ovoj tradicionalnoj slobodarskoj svečenosti, saopštio je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević.

Obilježavanju je prisustvovao veći broj građana i poštovalaca antifašističkog pokreta iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

“Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petokrakom i druga obilježja i znamenja iz naše slavne NOB-e, nošena od strane mladih a i starijih učesnika ovog slobodarskog skupa iz raznih krajeva bivše SFRJ. Lijepo i
ponosito je bilo prisustvovati ovoj manifestaciji, gdje su se ponovo susreli naši borci i antifašisti iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, gdje je po koji borac na svojim grudima nosio značajna odlikovanja dobijena za zasluge iz NOB-a”, istakao je Radojević.

Ovom veličanstvenom skupu časti i slobode prisustvovale su brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to – OBNOR-a 1941-1945. iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja, Berana, Herceg Novog, Kotora, Budve, Tivta, Cetinja, Danilovgrada, Plužina i Zete, koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili ruže na spomenik palim herojima Bitke na Sutjesci.

Foto: SOBNOR
Foto: SOBNOR

Ispred SOBNOR-a Crne Gore ovaj veličanstveni skup slobode pozdravio je Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je između ostalog naglasio da je bitka na Sutjesci bila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka u drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

“Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, ovdje na slobodarskom Tjentištu, danas smo se okupili da i ove godine odamo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i junacima velike bitke na Sutjesci, koja je bila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka u drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. To je bila herojska borba slobodarske mladosti protiv nacističko – fašističkih zločinaca i fašističke ideologije, koja je imala za cilj uništiti sve one koji ne misle kao oni. Ovdje na ovim prostorima od 15. maja do 15. juna 1943. godine rađala se sloboda krvlju natopljena, jačalo bratstvo i jedinstvo, stvarali uslovi za život dostojan čovjeka”, naglasio je Radojević.

Foto: SOBNOR
Foto: SOBNOR

On je istakao da je bitka na Sutjesci najslavnija epopeja drugog svjetskog rata, simbol herojstva, junaštva, čojstva i zajedničke borbe jugoslovenskih naroda nesalomivog duha partizana, njihove žilavosti, hrabrosti i sposobnosti da se suprostave sedmostruko jačem neprijatelju, koji vođeni slobodarskom idejom nijesu prezali da za njeno ostvarenje daju ono što je najvažnije – svoje živote.

Ovdje u dolini heroja, kazao je, u miru i tišini leži poginulo pokoljenje partizana izginulih uz neviđeni herojizam, koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote, kada je u pitanju domovina i njena sloboda, koji su se svejesno žrtvovali za spas svojih ranjenih drugova, za slobodu svog naroda i pokazali svijetu da su dostojni sljedbenici svojih slavnih predaka.

“Ovdje na Sutjesci, pokazali smo čitavom svijetu kakvi su bili Titovi partizani – nepobjedivi i nezadrživi, ma koliko se trudili fašisti da ih unište. Sutjeska su naši Termopili Treće divizije i komandanta Save Kovačevića za spas ranjenika, gdje su mnogi poginuli, ali je izvojevana veličanstvena pobjeda”, rekao je Raojević.

Ovo je, prema njegovim riječima, prilika i za izraze dubokog poštovanja za sve borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost.

“Danas smo u prilici da sa ovog časnog i ponositog mjesta pošaljemo poruku mladim pokoljenjima da vide, da znaju koliko vrijedi sloboda – kolika je cijena za nju plaćena, da čuvaju i sačuvaju ideju antifašizma i borimo se za svijetle tekovine NOB-e. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje. Neka je slava herojima i vitezovima Sutjeske i klanjamo im se do
nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti”, zaključio je Raojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve